Baltarusijos energetikos ministerija patvirtino Astravo AE buvus "neeilinę situaciją"

Baltarusijos energetikos ministerija patvirtino Astravo AE buvus "neeilinę situaciją"

Baltarusijos energetikos ministerija antradienį patvirtino, jog netoli Lietuvos statant Astravo atominę elektrinę buvo susidariusi „neeilinė situacija“.

„Pagal generalinio rangovo „Atomstrojeksport“ pateiktą informaciją, neeilinė situacija susidarė reaktoriaus korpuso saugojimo aikštelėje atliekant takelažinius darbus perkeliant jį horizontalioje padėtyje“, - rašoma Baltarusijos energetikos ministerijos pranešime.

Ministerija nurodo, kad projekto užsakovė - valstybinė įmonė Baltarusijos AE „nedelsiant pareikalavo iš generalinio rangovo visų reikalingų dokumentų ir duomenų“.

„Visapusiškai ištyrus „Atomstrojeksport“ Baltarusijos specialistams pateiktą informaciją, bus priimami atitinkami sprendimai. Baltarusija pirmiausia vadovausis būtinybe besąlygiškai užtikrinti saugumą statomoje elektrinėje“, - rašo Baltarusijos energetikos ministerija.

Tuo metu pats „Atomstrojeksport“, kuris priklauso korporacijai „Rosatom“, kiek anksčiau antradienį paneigė žiniasklaidos pranešimus apie galbūt įvykusį dar vieną incidentą AE statybos aikštelėje.

„Internete pasklidusi informacija apie nelaimingą atsitikimą, per kurį buvo pažeistas reaktoriaus korpusas, neatitinka tikrovės. Reaktoriaus korpusas yra už reaktorius skyriaus ribų. Techninių trikdžių jį pastatyti į vietą nėra. Generalinis rangovas laukia priežiūros institucijų leidimo montavimo operacijoms“, – agentūrai „Interfax“ pareiškė „Atomstrojeksport“ atstovas.

Baltarusijos žiniasklaida pranešė, jog liepos 10-ąją Astravo AE atliekant reaktoriaus įrengimo bandymus, iš 2-4 metrų aukščio krito 330 tonų svorio agregatas, įvykio vieta aptverta, stebima ir ypatingai saugoma.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad netoli Lietuvos statomoje atominėje elektrinėje pasikartojantys incidentai rodo, kad Lietuvos nuogąstavimai dėl jėgainės saugumo yra pagrįsti. Anot jos, Baltarusija vengia atsakyti į klausimus dėl saugumo, įsileisti stebėtojus, ir tai kelia nerimą. Todėl Lietuva kartu su tarptautine bendruomenė stengsis daryti įtaką, kad saugumo reikalavimai būtų užtikrinti.

Energetikos ministras Rokas Masiulis BNS pirmadienį sakė, jog pasitvirtinus informacijai, kad Astravo AE nukrito montuojamo reaktoriaus korpusas, jis turėtų būti grąžintas gamintojui ir suremontuotas.

Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 km nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Pirmąjį 1,2 gigavatų galios reaktorių Astravo AE planuojama baigti 2018-ųjų pabaigoje, o tokios pat galios antrąjį reaktorių – 2020 metų viduryje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder