Balsuojant užsienyje - ribotas pasirinkimas

Balsuojant užsienyje - ribotas pasirinkimas

Ne vienas tūkstantis Lietuvos jūrininkų, dirbančių užsienio laivuose, apskritai nedalyvaus rinkimuose, nes neturi tokių galimybių. O užsienio šalyse gyvenantys klaipėdiečiai yra priversti balsuoti vienoje Vilniaus vienmandatėje apygardoje už kandidatus, kurių jie visai nepažįsta.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas tikina, kad kol neturėsime galimybės balsuoti internetu, tol šiuo klausimu nieko negalima padaryti.

Dauguma - užsienio laivuose

Pasak Lietuvos jūrininkų sąjungos (LJS) pirmininko Petro Bekėžos, Lietuvos jūrininkai, dirbantys užsienio laivuose ir esantys jūroje, dalyvauti rinkimuose neturi jokios galimybės. Vienintelė išeitis - jei jų laivas stovėtų kokios nors šalies uoste, kuriame yra Lietuvos ambasada. Tad nemažas būrys mūsų šalies piliečių valdžios tiesiog negali rinkti.

Lietuva šiuo metu turi šiek tiek daugiau kaip 8 tūkst. jūrininkų, skaičiuojant ir kai kuriuose laivuose esantį aptarnaujantįjį personalą. Žinoma, šiuo metu dirbančiųjų ir esančių jūroje gerokai mažiau. Pasak P. Bekėžos, netgi daugiau nei pusė dirbančių Lietuvos jūreivių plaukioja su užsienio laivais.

Apie tai, kad kai kurie jūrininkai negali balsuoti, kalbama jau seniai, kreiptasi ir į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), ir į Seimo, ir į valdžios atstovus.

"Iki šiol niekaip nerandama būdo, kaip užsienyje dirbantys jūrininkai galėtų dalyvauti rinkimuose. Iki šiol problema neišspręsta. Kai vyksta rinkimai į Seimą, bent jau jūrininkai, dirbantys laivuose, plaukiojančiuose su Lietuvos vėliava, gali balsuoti, o kai vyksta rinkimai į miesto Tarybą, tai ir jie nebalsuoja, nes gyvena įvairiuose Lietuvos miestuose", - sakė P. Bekėža.

"Lietuvos laivuose organizuojame balsavimą. Jūreiviams specialiai turime Pajūrio rinkimų apygardoje esančią Jūreivių apylinkę, ten balsuos visi Lietuvos laivuose esantys jūrininkai", - sakė Z. Vaigauskas, VRK pirmininko pareigas einantis nuo 1994 metų.

Tačiau jis abejoja, kad užsienio laivuose būtų tūkstančiai Lietuvos jūrininkų, nes pačiais geriausiais laikais Klaipėdoje jų buvę apie 4 tūkst.

"Jūrininkai būna ne Lietuvos teritorijoje, ne savo šalies jurisdikcijoje, ir niekuo mes jiems pagelbėti negalime. Juk kitai valstybei nepasakysi, kad darom balsavimą", - sakė VRK pirmininkas.

VRK tą klausimą yra nagrinėjusi jau seniai, atsakymo ieškota ir Jūros teisėje, mat tuo metu komisijos narys buvo profesorius Saulius Katuoka, išleidęs kelias knygas apie jūros teisę.

Paklaustas, ar XXI amžiuje nėra jokios galimybės jūrininkams, dirbantiems užsienio laivuose, dalyvauti savo šalies valdžios rinkimuose, Z. Vaigauskas atsakė: "Jeigu būtų internetinis balsavimas, tai padaryti būtų "pigiau grybų". Mums būtų perduota žinia, kad jūrininkas yra tokiame ir tokiame laive ir nori balsuoti užsienyje, tad problemų dėl jo balsavimo nekiltų."

Nesiskundžia?

Šiek tiek geresnėje padėtyje nei jūrininkai yra į užsienį laikinai išvykę ir savo išvykimo nedeklaravę piliečiai. Tačiau ir jie susiduria su apribojimais.

"Gyvenamąją vietą esame deklaravę Klaipėdoje, į kurią nuolat grįžtame. Čia mokame ir mokesčius. Šįkart susiklostė taip, kad per Seimo rinkimus negalėsime grįžti. Kreipėmės į Lietuvos ambasadą Norvegijoje ir pranešėme, kad norėsime balsuoti čia. Susitvarkius visus dokumentus paaiškėjo, kad turėsime balsuoti Naujamiesčio vienmandatėje apygardoje. Bet man beveik visi jos kandidatai nežinomi. Kodėl aš negaliu balsuoti už politikus, kurie atstovaus apygardai, kurioje aš gyvenu?" - stebėjosi klaipėdietis Laimonas.

Rugsėjo pradžioje buvo beveik 5 tūkst. tokių kaip Laimonas piliečių, užsiregistravusių balsuoti Seimo rinkimuose. Skaičiuojama, kad pasaulyje gyvena maždaug 400 tūkst. potencialių rinkėjų. Jei šiemet rinkimuose dalyvautų 35 tūkst. užsienyje balsuojančių rinkėjų, 2020 m. jie turėtų atskirą vienmandatę apygardą.

"Taip padaryta neatsitiktinai. Vienas dalykas, tai numato Seimo rinkimų įstatymas - ir ambasados, ir konsulatai balsuoja pirmoje apygardoje. Tai yra ten, kur yra Seimo pastatas. Jūreiviai balsuoja toje apylinkėje, kur yra laivybos kompanijų vadovai. Juk yra jūreivių ir iš kitų miestų, bet visi jie balsuoja tik Klaipėdoje. Kodėl taip padaryta? Jeigu jūsų klaipėdietis bus vienintelis kurioje nors ambasadoje, iškyla problema, kaip priskaičiuoti jo balsą. Teoriškai mes galėtume ten nusiųsti jo apygardos biuletenį, bet jeigu jis bus vienas per visą apygardą ambasadoje, tada būtų atskleidžiama balsavimo paslaptis. Kitas kelias būtų balsavimo biuletenius iš ten siųsti į Lietuvą, bet tai, ko gero, padaryti neįmanoma, nes pašto tempai nėra tokie greiti. Jeigu būtų elektroninis balsavimas, tada tai padaryti būtų galima", - sakė Z. Vaigauskas.

VRK pirmininkas teigė, kad daug skundų dėl užsienyje gyvenančių lietuvių balsavimo nėra gavęs. Be "Vakarų ekspreso" paklausimo, dar kreipėsi vienas panevėžietis, gyvenantis Norvegijoje, kuris irgi teiravosi, kodėl jis negalintis balsuoti už Panevėžio kandidatus.

Informacija

Šių metų kovą Seimas atmetė internetinio balsavimo idėją - neužteko balsų priimti nagrinėti projektą, kuris būtų įtvirtinęs elektroninio balsavimo principus. Už Teisingumo ministerijos pateiktą projektą balavo 43 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 35 parlamentarai. Už internetinio balsavimo galimybę pasisakė didesnė dalis socialdemokratų ir "darbiečių" bei liberalai, prieš buvo ir susilaikė konservatoriai, "tvarkiečiai" ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai. Projektas buvo grąžintas tobulinti.
Šį projektą ministerija buvo parengusi Vyriausybės pavedimu po to, kai Seimas kelis kartus atmetė internetinį balsavimą įteisinančius projektus. Ministerija tvirtino, kad priėmus įstatymo projektą būtų sudarytos sąlygos išbandyti balsavimo internetu sistemą prieš pradedant ją naudoti įvairiuose balsavimuose per rinkimus ir referendumus. Įstatymo projektas numatė, kad, vykstant balsavimui, rinkėjas internetu gali balsuoti kelis kartus, tačiau būtų įskaitomas tik vėliausiai gautas rinkėjo balsas. Taip Teisingumo ministerija tikėjosi panaikinti prielaidas papirkti balsuojančius internetu rinkėjus.
Teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis pristatydamas projektą tada tikino, kad įteisinus internetinį balsavimą padidėtų rinkėjų aktyvumas.
"Rinkėjų aktyvumas Lietuvoje - vienas mažiausių visoje Europos Sąjungoje. 2014 ir 2015 metų prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavo tik apie 47 procentai rinkėjų, kai kitose ES šalyse aktyvumas siekia 67 procentus. Viena iš svarbių mažėjančio aktyvumo priežasčių - Lietuvos piliečių emigracija. 2014 metų duomenimis, per 600 tūkstančių Lietuvos pilietybę turinčių asmenų gyvena užsienyje, ir iš jų tik 11-14 tūkstančių balsuoja rinkimų metu", - sakė J. Bernatonis.
56 proc. Lietuvos gyventojų pasisako už tai, jog balsavimas internetu būtų įteisintas kaip papildoma galimybė dalyvauti rinkimuose. Tai rodė pernai Teisingumo ministerijos užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa.

"Anksčiau ar vėliau ateis"

Zenonas VAIGAUSKAS, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas
Mes jau seniai turime elektroninį rinkėjų sąrašą ir dabar matome, kad iš jo naudos turime gana daug. Gal prieš dešimt ar net daugiau metų buvome parengę netgi internetinio balsavimo koncepciją ir Seimas jai pritarė. O kai reikėjo priimti įstatymą, apsigalvojo, štai ir viskas. Įdomu tai, kad visos Vyriausybės internetiniam balsavimui pritaria, o visi Seimai - ne. Gedimino Kirkilo Vyriausybė jau net pinigų tam buvo skyrusi. Diegiant balsavimą internetu iš pradžių išlaidų būtų, o paskui jos mažėtų.
Kai kam atrodo, kad internetinio balsavimo metu galima labiau sukčiauti. Aš labai abejoju, kad balsus pardavinėjanti publika naudojasi internetu, o juo labiau žino, kaip prisijungti prie elektroninės valdžios vartų, elektroninės bankininkystės ar turi sertifikuotą elektroninį parašą. Tačiau kol kas politikai dėl to nuogąstauja.
Internetinis balsavimas anksčiau ar vėliau ateis. Jis reikalingas tokiems, kaip jūsų jūreiviai, užsienyje gyvenantiems lietuviams, kuriems iki ambasados reikia važiuoti daugybę kilometrų, o kai kurie lietuviai gyvena tokiose šalyse, kur mūsų ambasados ar konsulato apskritai nėra.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder