Audronius Ažubalis Latvijoje paragino kurti bendrą kultūrinę bei informacinę erdvę

Audronius Ažubalis Latvijoje paragino kurti bendrą kultūrinę bei informacinę erdvę

Pirmadienį su oficialiu vizitu Rygoje besilankantis užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis susitikimuose su aukščiausiais Latvijos pareigūnais pabrėžė šios šalies paramos regioniniams energetikos ir transporto infrastruktūros projektams svarbą ir paragino aktyviai kurti bendrą abiejų valstybių informacinę, kultūros ir švietimo erdvę, skatinti bendradarbiavimą per sieną.

"Mūsų bendradarbiavimas plėtojant strateginius projektus, solidarumas daugiašaliuose forumuose ir ekonominiai ryšiai - puikūs. Būdami tokie artimi, taip pat būdami vieninteliai baltai pasaulyje, turime plėtoti keliskart aktyvesnį kultūrinį bendradarbiavimą, jaunimo mainus, bendrą informacinę erdvę, galiausiai - emocinius ryšius", - Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime cituojamas A. Ažubalis.

Lietuvos diplomatijos vadovas dvišalius santykius aptarė su Latvijos prezidentu Andriu Berziniu, ministru pirmininku Valdžiu Dombrovskiu, parlamento pirmininke Solvita Abuoltinia, užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi ir ekonomikos ministru Danieliu Pavliutu.

A. Ažubalis pažymėjo, kad įvairiapusiškus valstybių ryšius dar labiau sutvirtinti turėtų neseniai Lietuvos ir Latvijos diplomatų parengtos rekomendacijos dėl bendradarbiavimo stiprinimo įvairiose srityse, iš kurių A. Ažubalis išskyrė bendros abiejų šalių informacinės, kultūros ir švietimo erdvės kūrimą, bendradarbiavimą per sieną.

Ministras pakvietė Latvijos vadovus paremti šios rekomendacijos įgyvendinimo priemones. Jose numatyta keistis visuomeninių televizijų ir radijo parengtomis laidomis, skatinti latvių kalbos mokymą Lietuvos mokyklose ir lietuvių kalbos - Latvijos švietimo įstaigose, rengti Baltų vienybės dienos minėjimus, kuriuose dalyvauti būtų kviečiami aukščiausi abiejų šalių vadovai.

A. Ažubalis pabrėžė, kad Lietuva teikia Latvijai ir kitiems savo partneriams išsamią informaciją apie pasirengimą įgyvendinti svarbius energetikos ir transporto infrastruktūros projektus bei tikisi tvirtos kaimyninės šalies paramos. Ministras taip pat teigė esąs susirūpinęs dėl Lietuvos pasienyje nesilaikant tarptautinių branduolinės saugos ir ekologinių reikalavimų statomų Kaliningrado ir Astravo atominių jėgainių, paragino Latvijos vadovus pareikšti aiškią nuomonę šiuo klausimu.

Pokalbiuose taip pat pabrėžta NATO šalių vadovų susitikime Čikagoje priimto sprendimo dėl NATO oro policijos misijos Baltijos valstybėse svarba, kalbėta apie aktualius ES darbotvarkės klausimus, Lietuvos patirtį rengiantis pirmininkauti ES Tarybai, sutarta tęsti konsultacijas dėl efektyvesnio diplomatinio atstovavimo trečiosiose šalyse, priimant diplomatus dirbti atstovybėse.

Per vizitą A. Ažubalis apsilankė Latvijos okupacijos muziejuje, kuriam padovanojo knygų apie Lietuvos partizanų kovą su sovietų okupantais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder