Atvėrėme duris teroristams

Atvėrėme duris teroristams

Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis vakar Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK) informavo, kad į Lietuvą yra patekusių ir su terorizmu siejamų žmonių. Saugumiečių vadas bandė nuraminti, kad jie yra stebimi, tačiau nenuramino. Pasak komiteto nario Arvydo Anušausko, po ES migruoja tūkstančiai su teroristais siejamų asmenų, kurie bet kada ką nors gali iškrėsti ir pas mus.

„Iš vieno leidimas jau atimtas, čia niekam ne paslaptis. Taip, nepatikimų yra, bet jie yra stebimi, prižiūrime tuos procesus. Pagrindinė problema yra teisinis reguliavimas“, - vakar po NSGK posėdžio žurnalistams sakė D.Jauniškis.

VSD vadovas teigė, kad dėl teisinio reguliavimo kartais sudėtinga juos išsiųsti iš šalies.

„Kartais mes pritrūkstame teisinių argumentų, o tai susiję ir su Lietuvos, ir su Europos teise, tam tikrų įrodymų, kad mes turėtume pretekstą išsiųsti juos iš Lietuvos. VSD dėl to dirba labai intensyviai, yra keletas tyrimų. Neslėpsiu, mes stebime tuos žmones, jei bus pakankamai įrodymų, kuriuos mes galėtume panaudoti teisme ir argumentuotai tuos žmones išsiųsti iš šalies, be jokios abejonės, bus imtasi visų priemonių“, - sakė VSD vadovas, bet atsisakė nurodyti, koks yra tokių žmonių skaičius.

Vakar NSGK išklausė įvairių institucijų informaciją dėl Lietuvos užsieniečių teisinės padėties įstatymo taikymo. Komiteto pirmininkas Vytautas Bakas žurnalistams sakė, kad į Lietuvą atvyko ir keletas žmonių, kurie nėra draugiški valstybei.

„Pas mus pastarosiomis dienomis, pastaraisiais metais atvyko keletas žmonių, kurie apskritai nėra draugiški valstybei ir kurie siejami su terorizmu“, - sakė V.Bakas.

Anot jo, Lietuvoje yra įmonių, kurios gyvena iš neskaidraus tarpininkavimo, sistema apaugusi tarpininkais, ir tai daro didžiulę reputacinę žalą valstybei.

„Kai kurios Lietuvoje įsikūrusios įmonės daro biznį daugiausia iš to, kad išrašinėja tūkstančius leidimų, tai yra bilietų į ES, visiškai nesidomėdamos, kas tie žmonės yra“, - neslėpė V.Bakas.

Jam antrino NSGK narys A.Anušauskas, jis „Vakaro žinioms“ sakė, kad dauguma įmonių dalija užsieniečiams už eurus kvietimus atvykti į Lietuvą. O kvietimas yra viena iš sąlygų gauti vizą. Prieš tokias įmones, pasak parlamentaro, galima kovoti tik jas įtraukiant į juoduosius sąrašus.

„D.Jauniškis, sakydamas, kad į Lietuvą atvyko keli nepatikimi asmenys... Mūsų įstatymuose numatyta, kad užsieniečiai, kai veda lietuves, į mūsų šalį turi teisę atvykti šeimų sukūrimo pagrindu. Ir jie teisėtais būdais atvyksta, o paskui paaiškėja, kad jie dalyvavo kokiuose nors karuose, susiję su teroristais ir t.t. Pagal nacionalinio saugumo principus mes juos turėtume deportuoti, tačiau teisinės galimybės jiems leidžia kurį laiką pasilikti Lietuvoje. Tačiau mes tų išlygų per daug turime. Turėtume turėti įrankį žmones, susijusius su terorizmu, grąžinti į jų ankstesnes buvimo vietas. Tie nedraugiški asmenys kartais gali būti atvykę į Lietuvą ir be piktų kėslų, tik paskui žmonas, bet gali ir turėti piktų kėslų, todėl niekas nenori rizikuoti. Kartais būna, kad jie pas mus nieko blogo nenuveikia, o nuvažiuoja į kitą šalį - ir ką nors nuveikia. Didžiausias pavojus kyla, jei tokį pavojingą asmenį įsileidžia Prancūzija ar kuri nors kita Šengeno erdvės ar ES šalis, tada jis gali keliauti laisvai ir atvykti pas mus. Ir atvyksta. Ir to neįmanoma tiesiogiai kontroliuoti, tik netiesiogiai - gaunant užsienio žvalgybų informaciją. Tačiau kai taip juda šimtai tūkstančių žmonių, kontroliuoti sudėtinga“, - akcentavo A.Anušauskas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder