Atsisako rinkti mokestį už laidinį radiją

Atsisako rinkti mokestį už laidinį radiją

Prieš savaitę lrt.lt rašė apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl mokesčio gyventojams už laidinį radiją. Vilniuje daugiabučius administruojanti įmonė UAB „Šilėja“ nuo birželio skelbia daugiau nepriskaičiuosianti mokesčio už VšĮ „Teleradijo kompanijos Hansa“ teikiamas paslaugas. Tuo metu Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) teigia, kad namus administruojančios įmonės tokio mokesčio rinkti nė negali. 

Nutarė sutartį nutraukti

„Pranešame, kad UAB „Šilėja“ nuo 2012-06-07 nepriskaičiuos mokesčių už VšĮ „Teleradijo Kompanija Hansa“ teikiamas paslaugas, o paskutinis mokamasis pranešimas už teikiamas paslaugas bus pateiktas 2012 m. liepos mėn.“ – skelbiama UAB „Šilėja“ mokamajame pranešime. Ši įmonė administruoja Šeškinės mikrorajono daugiabučius.

Kaip pakomentavo VšĮ „Teleradijo kompanija Hansa“ direktorius Jonas Rimkus, UAB „Šilėja“ atsiuntė raštą, kuriuo nutraukia anksčiau sudarytą sutartį dėl mokesčio už laidinį radiją surinkimo.

„Jie motyvuoja, kad negali, nenori [rinkti mokesčio], čia yra sutarties reikalas. Buvo sudaryta sutartis, dabar nutraukia“, – šnekėjo J. Rimkus. Paklaustas, ar yra daugiau daugiabučius administruojančių įmonių, kurios taip pat neberinks mokesčio už laidinį radiją, atsakė: „Šiuo metu aš turiu „Šilėjos“ nutraukimą, o dėl visų kitų tai istorija – buvo, nebuvo, nežinau, gal ir buvo per metus kažkiek dar, dabar tiksliai jums negaliu pasakyti.“

Tuo metu UAB „Šilėja“ direktorius Rimantas Daugėla pažymėjo, kad jų įmonė vienašališkai nutraukia sutartį ir mokesčio už laidinį radiją daugiau neberinks. „VšĮ „Teleradijo kompanija Hansa“ gali rinkti tiesiogiai, jeigu nori. Daug gyventojų skundžiasi, kad jo nesiklauso ar po remontų neturi. Tai mes nutarėme: kam turime būti tarpininkai, tai nustojam rinkti. Mums nėra reikalo į tokį ginčą per daug kištis, tai ne mūsų darbas“, – sakė R. Daugėla.

LRTK: mokestis renkamas neteisėtai

Pasak Algimanto Kaziliūno, LRTK patarėjo elektroninių ryšių klausimais, LRTK yra išnagrinėjusi, kokius mokesčius gali rinkti administruojančius namus įmonės, ir mokesčio už laidinį radiją jos rinkti negali.

„Vienintelis dalykas, kada galėtų daryti, yra trišalė sutartis. Visų pirma būtų sutartis tarp abonento, kuris naudojasi paslaugomis, ir paslaugos tiekėjo, šiuo atveju su „Hansa“, ir toje sutartyje turėtų būti nurodyta, kad užmokestį už suteiktas paslaugas surinks daugiabučius administruojanti įmonė. Daugiau jokio teisinio pagrindo, kad galėtų imti nei iš šio, nei iš to, nėra“, – įsitikinęs A. Kaziliūnas.

Anot R. Daugėlos, sutartis buvo sudaryta dar nuo senų laikų, kai buvo visiems įvesti vadinamieji radijo taškai. „Tie, kas norėdavo atsijungti, rašydavo prašymą „Hansai“ ir būdavo atjungiamas, o mokestis – neskaičiuojamas“ , – LRT interneto tarnybai aiškino R. Daugėla, pripažindamas, kad paskutiniu metu gyventojų nepasitenkinimas buvo labai didelis, o atsijungti laidinį radiją jiems būdavo problemiška.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Kaip jau rašyta anksčiau, tyrimas dėl Lietuvos radijo programos rentrasliavimo per laidinį radiją yra atnaujintas. Pasak A. Kaziliūno, ikiteisminis tyrimas vyksta ir esą sunku pasakyti, kokie veiksmai ar dalykai jau padaryti, tačiau laidinio radijo veikla iki šiol nėra nutraukta.

Tuo metu J. Rimkaus įsitikinimu, prokuratūroje esą nepatvirtinta, kad tai yra ikiteisminis tyrimas. „Paprasčiausiai pilietis parašė skundą ir jie aiškinasi to skundo aplinkybes. Mes turime skundą, aš dabar irgi ruošiu atsakymą. Nežinau, ar tai išsivystys į ką nors. Mūsų pozicija, kad ši mūsų veikla nėra pagrindinė ir mums nereikia šitos licenzijos. Tai apeliacinis [teismas] turės nuspręsti, o į Ryšių reguliavimo tarnybos užklausimą turiu atsakyti iki birželio 22-osios, tai renku medžiagą“, – lrt.lt sakė J. Rimkus.

„Aš dalyvavau kaip liudininkas teismo posėdyje, kai buvo paskirta bauda VšĮ „Teleradijo kompanijos Hansa“ direktoriui. Teismo metu „Hansa“ atstovai ten tokių vėjų prišnekėjo, kad ausys linksta. Iš vienos pusės, labai protingi, iš kitos pusės, apsimeta tokiais durneliais, kad, atrodo, kaip žmonės iš viso gali kokią veiklą vykdyt. Prišnekėti žurnalistams jie, manau, gali bet ką“, – atsakė A. Kaziliūnas.

„Teleradijo kompanija Hansa“ laidinio radijo paslaugą 2001-aisiais perėmė iš tuomečio „Lietuvos telekomo“. Tuomet šalyje buvo apie 250 tūkst. radijo taško abonentų. Lietuva vadinama vienintele valstybe Europoje, kurioje vis dar veikia laidinis radijas. Už radijo tašką dalis gyventojų kas mėnesį turi sumokėti po 4,95 Lt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder