Ataskaita: Rusija "dvasines vertybes" bruka ir per dvasinius judėjimus

Ataskaita: Rusija "dvasines vertybes" bruka ir per dvasinius judėjimus

Idėjos apie Vakarų civilizacijos ir liberalios demokratijos žlugimą brukamos ir per dvasinius judėjimus. Lietuvoje veikia keletas judėjimų, kurie priskirti "Naujosios eros" krypčiai, kurie siekia, kad greičiau prasidėtų naujoji neva dvasingos Rusijos era, jos atgimimas ir suklestėjimas, teigiama pirmadienį paviešintoje Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tyrimų departamento (AOTD) ataskaitoje.

Naujoji Rusijos era dažnai siejama su Vakarų civilizacijos ir liberalios demokratijos žlugimu. Šių idėjų sklaida atitinka dabartinio Kremliaus režimo ideologiją, kuria siekiama Rusiją pateikti kaip alternatyvą Vakarams ir taip atkurti įtaką posovietinėje erdvėje, teigiama ataskaitoje.

Anot saugumo ir žvalgybos analitikų, Rusijos dvasinių judėjimų idėjos atitinka dabartinio Kremliaus režimo ideologiją - siekiama Rusiją pateikti kaip alternatyvą Vakarams ir taip atkurti įtaką posovietinėje erdvėje.

Prieš keletą metų tarp šių judėjimų pradėjo išsiskirti Valerijaus Sinelnikovo draugų klubas "Baltosios gulbės" ir to paties pavadinimo leidykla. Prieš trejus metus ji išleido knygą apie krizę, pernai - Staliną šlovinantį leidinį, o šiemet ketina pristatyti dar vieną žymaus Rusijos radikalo Nikolajaus Starikovo leidinį.

Prieš "anglosaksų sąmokslą" ir įvairias Vakarų įtakos apraiškas Rusijoje kovojantis N. Starikovas buvo atvykęs į susitikimą su savo skaitytojais Vilniuje ir davė interviu Lietuvos rusakalbiams skirtai žiniasklaidai.

Žvalgybos ir saugumo pareigūnai daugumą Rusijos "Naujosios eros" dvasinių judėjimų atstovų Lietuvoje vertintina kaip mažai įtakos Lietuvos vidaus procesams turinčias Rusijos "minkštosios galios" priemones, apsiribojančias "Rusijos dvasinių vertybių" sklaida.

Rusijos propagandisto N. Starikovo knygų leidyba rodo, kad leidyklos "Baltosios gulbės" atstovai pradeda veikti ne tik kaip Rusijos "minkštosios galios" priemonė, bet ir įgyvendinti ardomojo pobūdžio Rusijos ideologinę politiką, kuria siekiama menkinti Lietuvos valstybingumą. Vienas būdų tam pasiekti yra teigiamo sovietų (taip pat ir Stalino) vaidmens Lietuvos raidai formavimas, sovietų okupacijos ir nusikaltimų neigimas, teigiama ataskaitoje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder