Astronomas Algirdas Kazlauskas: saulės žybsnis pavojingas tik elektros linijoms

Astronomas Algirdas Kazlauskas: saulės žybsnis pavojingas tik elektros linijoms

Kaitriais orais vasarą lepinusi ir net varginusi Saulė staiga pateikė staigmeną - Žemės link išspjovė įmagnetintos plazmos pliūpsnį. Astronomas Algirdas Kazlauskas ramina, kad tai nėra neįprastas reiškinys, tačiau reta yra tai, kad jis lekia tiesiai į Žemę.

"Žemėje tokie reiškiniai yra pavojingi ilgoms linijoms, sakykime, elektros linijoms, dujotiekiams, ten, kur gali indukuotis stipri elektros srovė", - lrytas.lt sakė VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto vyresnysis mokslinis darbuotojas. Anot jo, žmogaus sveikatai grėsmė neturėtų kilti, nors pripažįsta, kad tai nėra ištirta.

A. Kazlausko teigimu, tokie dalykai yra pavojingi ilgoms linijoms, pavyzdžiui, elektros linijoms, dujotiekiams, ten, kur gali indukuotis stipri elektros srovė. Pavyzdžiui, paskutinį kartą didelė avarija įvyko 1989 metais, kai Kanados Kvebeko hidroelektrinės elektros linijos buvo pažeistos. Kokias devynias valandas nebuvo elektros energijos. Tai įvyko būtent dėl Saulės poveikio, dėl geomagnetinės audros.

Pasak astronomo, tokių reiškinių Saulės aktyvumo metu būna gana dažnai, todėl ypatingos reikšmės nereikėtų priskirti šitam įvykiui. Maksimumo metu jų būna po kelis per dieną. Toks stambesnis išmetimas būna gana retai, o ypač jeigu jis dar pataiko į Žemę.

A. Kazlauskas mano, kad pirmiausia tai gali būti pavojinga tiems, kas dirba virš Žemės atmosferos, t.y. palydovai, gali paveikti jų elektroninius prietaisus, taip pat pačią jų orbitą. Tokios stiprios audros metu buvę net atvejų, kai palydovai po kiek laiko nukrito. Jeigu astronautai dirba, yra didelės radiacijos grėsmė.

"O Žemėj mus saugo magnetinis laukas. Elektringos dalelės, kurios atlekia iš Saulės, yra nukreipiamos to magnetinio lauko linijomis, ir dėl to mes galime matyti Šiaurės ir Pietų pašvaistes. Jeigu audra yra galinga ir stipriai sutrikdo magnetinio lauko linijas, tos pašvaistės gali būti matomas toli nuo Šiaurės ašigalio į Pietus, net pas mus gali būti matomos", - sakė jis.

Pasak jo, žiūrėdami į Šiaurę žmonės naktį į trečiadienį gali bandyti ieškoti Šiaurės pašvaistės.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder