Arvydas Juozaitis: Donelaičio muziejui būtina ryžtinga Lietuvos pozicija aukščiausiu lygiu

Arvydas Juozaitis: Donelaičio muziejui būtina ryžtinga Lietuvos pozicija aukščiausiu lygiu

Kristijono Donelaičio muziejui Tolminkiemyje išsaugoti būtina ryžtinga Lietuvos pozicija prezidentės ir Užsienio reikalų ministerijos lygiu, teigia filosofas, buvęs Lietuvos kultūros atašė Kaliningrado srityje Arvydas Juozaitis.

"K. Donelaičio muziejus Tolminkiemyje - geriausias Karaliaučiaus/Kaliningrado srities memorialinis muziejus. Joks rašytojas, dailininkas ar kita kūrybinės veiklos asmenybė tokio kultūros židinio neturi nei pačiame Kaliningrade, nei krašte. Iki pastarojo meto jis išlaikomas Rusijos lėšomis, kurios skiriamos ir darbuotojų algoms, ir pastatų priežiūrai. Lietuvai jis nekainuoja nė cento.

Rusų stačiatikių bažnyčia (RSB) seniai gviešėsi pasisavinti visus buvusius vokiečių ir lietuvių "kultinės paskirties" objektus. Smolensko ir Kaliningrado metropolitui Kirilui 2008 metais tapus Visos Rusios ir Maskvos patriarchu, ši politika labai sustiprėjo. Spalio 28 dieną Kaliningrado srities Dūmai aklai nepatvirtinus iš Maskvos atsiųsto 16 objektų sąrašo perdavimo RSB, o būtent išbraukus iš jo Tolminkiemio kompleksą, RSB nė nesirengia taikstytis su tokia "nepagarba" jos siekiams. Dabar ji reikalauja sukurti (per srities Dūmą) "visuomeninę tarybą", suteikti jai įstatymo galią ir tokiu būdu pasiekti to paties rezultato. Kol kas tai pristatoma kaip demokratijos žingsnis. Tačiau akivaizdu kas kita: RSB atstovai vadovaus tai tarybai, tad rezultatą jau galima numatyti.

Būtina ryžtinga Lietuvos pozicija Prezidentės ir URM lygiu, nes RSB pasieks savo. Tuo atveju vaisių ilgai laukti nereikės: Vilniaus ir Maskvos santykiai įkris į dar vieną diplomatinę duobę", - teigia Eltai komentuodamas susidariusią situaciją A. Juozaitis.

Pirmadienį išplatintame pareiškime Rusijos rašytojų sąjungos Kaliningrado rašytojų organizacijos pirmininkas Borisas Bartfeldas susiklosčiusią padėtį pavadino tarptautiniu konfliktu ir paragino Kaliningrado srities vyriausybę, Dūmos deputatus ir stačiatikių patriarchiją "blaiviai apsvarstyti naudą ir milžiniškus nuostolius dėl neapgalvoto muziejaus-bažnyčios perdavimo".

"Šiuo neapgalvotu sprendimu mes šiurkščiai paliečiame nacionalinius ir patriotinius lietuvių jausmus, nes jiems tai nacionalinė šventovė. Ir mums tai atsilieps ne straipsniais laikraščiuose, o visiškai konkrečiais vizų ir tranzito režimo sunkumais, ir ši nuoskauda tęsis daugelį metų", - teigia B. Bartfeldas.

ELTA primena, kad Kaliningrado srities Dūma neribotam laikui yra atidėjusi svarstymą dėl Kristijono Donelaičio memorialinio muziejaus Tolminkiemyje (Čistyje Pruduose) perdavimo Stačiatikių bažnyčiai, o stačiatikių patriarchas Kirilas pasiūlė sudaryti globėjų tarybą, kurioje būtų atstovaujama visoms suinteresuotoms šalims, taip pat ir katalikams bei protestantams iš Lietuvos.

Lietuvių literatūros paminklo - poemos "Metai" autorius K. Donelaitis (1714-1780) dirbo liuteronų pastoriumi Tolminkiemio bažnyčioje. Memorialinis muziejus buvo įkurtas 1964 m. atstatytoje Tolminkiemio bažnyčioje, čia įrengta memorialinė ekspozicija, bažnyčios kriptoje ilsisi rašytojo palaikai.

1974 m. K. Donelaičio memorialinis muziejus buvo įtrauktas į Sovietų Sąjungos respublikinės reikšmės kultūros paminklų sąrašą, o 1997 m. - priskirtas Rusijos vietinės reikšmės istorijos ir kultūros paminklams ir perduotas Kaliningrado srities valdžios institucijų globai. Šiuo metu muziejų prižiūri Kaliningrado srities Kultūros ministerija ir Nesterovo rajono valdžia.

K. Donelaičio poema "Metai" yra įtraukta į Europos literatūros šedevrų sąrašą. 2014-ieji Lietuvoje paskelbti K. Donelaičio metais - tuomet bus minimos rašytojo gimimo 300-osios metinės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder