Apribota Ūkio banko veikla

Apribota Ūkio banko veikla

Įvertinusi inspektavimo ataskaitą bei kitus priežiūros tikslais surinktus duomenis ir siekdama apsaugoti visuomenės, indėlininkų bei kitų klientų interesus, Lietuvos banko valdyba paskelbė akcinės bendrovės Ūkio banko veiklos apribojimą. Valdybos sprendimu paskirtas banko laikinasis administratorius įpareigotas pasiūlyti sprendimus, kurie leistų užtikrinti įsipareigojimų banko klientams vykdymą.

Laikinai, kol bus nuspręsta dėl Ūkio banko problemų sprendimų būdų, bankas finansinių paslaugų neteiks.

Lietuvos banko valdyba sprendimą apriboti banko veiklą priėmė įvertinusi rizikingas pastarųjų metų Ūkio banko veiklos tendencijas, bankui žalingus akcininkų veiksmus, priežiūros institucijos nurodymų nevykdymą ir dėl to kylančią grėsmę stabiliai ir patikimai banko veiklai. Sprendimas priimtas įsitikinus, kad kitos įstatymų numatytos poveikio priemonės būtų nepakankamos užtikrinti indėlininkų ir visuomenės interesų apsaugą.

2012 m. gruodį-2013 m. sausį vykusio Ūkio banko inspektavimo metu nustatyta, kad bankas vykdė rizikingą veiklą, netinkamai vertino prisiimamą kredito riziką, ne visais atvejais įsitikino skolininkų galimybėmis vykdyti skolinius įsipareigojimus, neformavo pakankamų specialiųjų atidėjinių probleminėms paskoloms, taikė nepriimtinus sandorių atvaizdavimo apskaitoje būdus ir taip pažeidė riziką ribojančius teisės aktus.

Įvertinus inspektavimo metu surinktus duomenis, nustatyta, kad, suformavus tinkamus specialiuosius atidėjinius probleminėms paskoloms, tinkamai įvertinus kitą turtą, Ūkio banko turto grynoji vertė būtų mažesnė nei deklaruojama priežiūros institucijai pateikiamose ataskaitose, o bankas nevykdytų su kapitalu susijusių riziką ribojančių normatyvų. Be to, pagal Lietuvos bankui pateiktus duomenis, Ūkio bankas vasario 12 d. nebevykdo likvidumo normatyvo.

Ūkio banko akcininkai ir vadovybė neįgyvendino paskolų pertvarkymo plano, nepaisė Lietuvos banko nurodymų iš esmės sumažinti su pagrindiniu akcininku susijusių paskolų portfelio dalį arba tik formaliai juos vykdė. Būtent su pagrindiniu akcininku susijusioms įmonėms suteiktos paskolos sudaro didžiąją probleminių paskolų portfelio dalį.

Net ir po keleto pakartotinių reikalavimų Lietuvos bankui nepateikta duomenų, įrodančių, kad Ūkio banko pagrindiniai akcininkai būtų pasirengę užtikrinti patikimą banko valdymą ir turėtų realių galimybių stiprinti banko kapitalą bei pašalinti kitus banko veiklos trūkumus.

Banko veiklos trūkumai ir teisės aktų pažeidimai nustatomi ne pirmą kartą. Tačiau, kaip atskleidė pastarojo inspektavimo metu surinkta informacija, ankstesni bankui nustatyti reikalavimai gerinti banko turto kokybę, stiprinti kapitalo bazę ir riboti veiklos riziką neįvykdyti.

Įvertinusi su Ūkio banko veikla susijusių aplinkybių visumą, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos bankų įstatymu ir siekdama finansų sistemos stabilumo, Lietuvos banko valdyba priėmė sprendimą skelbti akcinės bendrovės Ūkio bankas veiklos apribojimą ir paskyrė banko laikinąjį administratorių Adomą Audicką.

Pagal Bankų įstatymą administratorius turi banko stebėtojų tarybos, valdybos ir administracijos vadovo įgaliojimus. Jis įpareigotas detaliai įvertinti Ūkio banko finansinę būklę ir imtis adekvačių ir efektyvių veiksmų apsaugoti banko indėlininkų ir klientų interesus. Atsižvelgiant į būtinybę klausimą spręsti ypač greitai, administratorius įpareigotas išvadas ir pasiūlymus Lietuvos bankui pateikti ne vėliau kaip per 6 dienas nuo nutarimo priėmimo.

Lietuvos bankas pabrėžia, kad Ūkio bankui pritaikyta poveikio priemonė yra išimtinai susijusi tik su šiuo banku. Visi kiti Lietuvoje veikiantys bankai ir užsienio bankų skyriai vykdo riziką ribojančius normatyvus ir rizikos jų veiklos stabilumui nėra. Ūkio banko įsipareigojimai kitiems šalyje veikiantiems bankams ar kredito unijoms yra nereikšmingi.

V. Vasiliauskas: Lietuvos banko prioritetas - Ūkio banko bankinės veiklos tęstinumas

Siekdamas kuo greičiau išspręsti Ūkio banko bankinės veiklos tęstinumą, Lietuvos bankas ketina nedelsdamas pradėti konsultacijas su kitais bankais dėl galimo jų dalyvavimo pertvarkant Ūkio banką.

Įsipareigojimai ir turtas į kitą banką galėtų būti perkeliami tik tuo atveju, jei detali administratoriaus analizė parodytų, kad šis pertvarkos būdas yra ekonomiškai naudingiausias ir racionaliausias.

Laikinajam banko administratoriui Adomui Audickui nurodyta kuo greičiau, ne ilgiau kaip per 6 dienas, įvertinti banko veiklos atkūrimo galimybes ir būdus.

„Daug priklausys nuo realios banko finansinės būklės, kurią fiksuos banką patikrinęs administratorius ir auditoriai, tačiau mūsų prioritetas aiškus - bankinės veiklos tęstinumas vykdant prisiimtus įsipareigojimus klientams ir užtikrinant, kad pertvarka būtų efektyviausias, racionaliausias ir pigiausias problemos sprendimo būdas valstybei", - po susitikimo su laikinuoju Ūkio banko administratoriumi sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Vasario 12 d. Lietuvos banko valdyba laikinajam administratoriui A. Audickui pavedė išnagrinėti ir įvertinti Ūkio banko finansinę būklę, galimus šio banko veiklos stabilumo ir patikimumo atkūrimo ir kitus banko problemų sprendimo būdus. Lietuvos bankui turi būti pateikta išvada ir pasiūlymai kartu su atlikto finansinės būklės įvertinimo pagrindu sudarytomis tarpinėmis finansinėmis ataskaitomis. Išvadoje ir pasiūlymuose, be kita ko, turi būti numatyta galimų banko veiklos stabilumo ir patikimumo atkūrimo ir kitų banko problemų sprendimo būdų sėkmingo įgyvendinimo lyginamoji tikimybė, galimos išlaidos ir nauda.

Gelbėjant Ūkio banką jis gali būti sujungtas su Šiaulių banku

Vienas iš Ūkio banko gelbėjimo variantų galėtų būti jo susijungimas su Šiaulių banku, po susitikimo su Premjeru sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak jo, sprendimą stabdyti banko veiklą sąlygojo paskolų portfelis - vasario 1 dieną baigus banko inspektavimą, nurodyta, kad papildomų atidėjimų suformuota 800 mln. litų. Be to, penktadienį po pagrindinio banko akcininko Vladimiro Romanovo pareiškimų apie krepšinio klubo "Žalgiris" situaciją iš banko pradėjo "išeidinėti" piniginės lėšos, o pirmadienį bankas susidūrė su likvidumo problemomis - likvidumas nebesiekė 29 proc.

"Dar kelios dienos ir bankas nebūtų turėjęs apskritai lėšų", - sakė V. Vasiliauskas.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad visi indėliai drausti, tam lėšų pakaks. Skaičiuojama, kad šiuo metu draustų indėlių suma siekia 2,6 mlrd. litų.

"Tikrai galiu drąsiai užtikrinti, kad nekiltų jokia panika, indėlininkai nebėgtų į banką atsiimti pinigų, kad nėra jokios grėsmės. Nereikia kelti jokios panikos, visi gyventojų indėliai yra apdrausti, ir nėra didelių sumų", - kalbėjo Ministras Pirmininkas.

Šiuo metu bankas laikinai neteikia jokių paslaugų, išskyrus mokėjimus, kurie reikalingi jo paties veiklai. Bankomatai, mokėjimo terminalai neveikia. Neaišku, kur šiuo metu yra pats V. Romanovas. V. Vasiliauskas sakė su juo paskutinį kartą bendravęs prieš savaitę.

Laikinasis administratorius, kuriuo paskirtas buvęs ūkio viceministras Adomas Ąžuolas Audickas, per 6 dienas turės pateikti savo ataskaitą su siūlomais veiklos variantais. A. A. Audickui bus mokama 45 tūkst. litų alga, be to, jis galės pasitelkti pagalbininkus.

"Be abejo, Lietuvos banko valdybai prioritetas yra veiklos tęstinumas", - sakė V. Vasiliauskas. Jo nuomone, "Snoro" atveju buvo tyčiniai veiksmai, o šiuo atveju - daugiau aplaidumas. Tikėtina, kad tai vertins teisėsauga.

Tikimasi, kad šis atvejis neiškreips valstybės fiskalinių rodiklių. Kol kas per anksti kalbėti, kiek tai kainuos valstybei. Ūkio banke lėšų laikė ir valstybės institucijos.

V. Vasiliauskas neatmetė, kad banką būtų galima išgelbėti, jį sujungus, pavyzdžiui, su Šiaulių banku ar pan.

"Esu irgi girdėjęs tokių pasvarstymų. Kaip tik važiuojant pas Premjerą, į Vyriausybę, gavau Šiaulių banko valdybos pirmininko skambutį, ir jisai paminėjo, kad juos domintų vienokia ar kitokia galimybė dalyvauti restruktūrizuojant patį banką. Tai vėlgi viskas priklausys nuo skaičių", - dėstė V. Vasiliauskas.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas įvertinus antradienį Lietuvos banko pateiktą informaciją apie inspektavimo metu nustatytus 2005-2012 m. sudarytus įtartinus sandorius.

Šiuo metu pranešimai apie įtarimus niekam nepareikšti.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras, atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder