Apklausa: demokratijos veikimu šalyje patenkinti 38 proc. gyventojų

Apklausa: demokratijos veikimu šalyje patenkinti 38 proc. gyventojų

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, patenkinti beveik keturi iš dešimties respondentų, rodo visuomenės nuomonės apklausa.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu sausio 4-14 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės "Baltijos tyrimai" atliktos apklausos duomenimis, pusė, arba 51 proc., apklaustų 15 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų buvo nepatenkinti tuo, kaip šalyje veikia demokratija, o beveik keturi iš dešimties (38 proc.) respondentų buvo patenkinti demokratija Lietuvoje. Kas dešimtas, arba 11 proc., respondentų neturėjo nuomonės ar neatsakė į šį klausimą.

Gyventojų nuomonė šiuo klausimu buvo tokia pati tiek prieš mėnesį, tiek ir prieš metus (2015 metų sausį).

Anot sociologų, tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, daugiau patenkintas jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (per 900 eurų), respondentai, dirbantys valstybiniame sektoriuje, bei tie, kurie savo šeimos finansinę padėtį įvertino kaip gerą.

Dažniau už kitus demokratijos veikimu šalyje yra nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės (59 proc. nepatenkinti), respondentai su viduriniu išsilavinimu (58 proc.), bedarbiai (56 proc.), darbininkai ir ūkininkai (59 proc.) bei pensininkai (64 proc.), rusų (78 proc.) ir lenkų (85 proc.) tautybių gyventojai.

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, daugiau už kitus patenkinti trijų partijų rėmėjai - Liberalų sąjūdžio (50 proc.), Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (49 proc.) bei Lietuvos socialdemokratų partijos (48 proc.).

Labiausiai demokratijos padėtimi šalyje nepatenkinti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (92 proc. iš jų tuo nepatenkinti) bei partijos Tvarka ir teisingumas (68 proc.) rinkėjai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder