Andrius Kubilius: Prezidentė, vetuodama PVM įstatymo pataisas, pasielgė labai išmintingai

Andrius Kubilius: Prezidentė, vetuodama PVM įstatymo pataisas, pasielgė labai išmintingai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, grąžinusi Seimui pakartotinai svarstyti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisas, turėjusias įteisinti tarifo sumažinimą viešojo transporto bilietams, pasielgė labai išmintingai ir racionaliai, mano Premjeras Andrius Kubilius.

"Prezidentė, mano supratimu, pasielgė labai išmintingai ir racionaliai. Ir aš tikiu, kad ir Seimas, šiek tiek pergalvojęs, pritars Prezidentės veto ir atsižvelgs į Prezidentės argumentus, kad tokios mokesčių lengvatos negali būti įvedinėjamos "džiaziniu principu". Galbūt prie tokių klausimų bus galima grįžti svarstant kitų metų biudžetą, bet tai turi būti svarstoma matant visą finansinį vaizdą", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Premjeras taip pat pažymėjo, jog imsis iniciatyvos Seimo statute įteisinti atitinkamas pataisas, uždrausiančias parlamentarams neatsargiai svarstyti mokesčių lengvatas.

"Kad Seime nebūtų galima taip neatsargiai svarstyti mokestinių lengvatų ir po to, ar artėjant Seimo rinkimams, ar šiaip saulei gražiau pašvietus, priimti staiga kokias nors mokestines pataisas, kurios gali kainuoti valstybės biudžetui šimtus milijonų litų", - sakė A. Kubilius.

ELTA primena, kad trečiadienį Prezidentė grąžino Seimui svarstyti pakartotinai PVM įstatymo pataisas - šalies vadovė nepritaria PVM tarifo sumažinimui viešojo transporto bilietams.

Taikyti lengvatinio PVM tarifo viešojo transporto bilietams valstybė, pasak Prezidentės, kol kas nėra pajėgi. Jos teigimu, įtampa pasaulio finansų rinkose neslūgsta. Tai turės tiesioginės į takos Lietuvos ekonominei situacijai ir apsunkins ekonomikos atsigavimą. Visos politinės jėgos privalo priimti finansiškai atsakingus sprendimus dėl 2013 metų biudžeto įsipareigojimų, todėl PVM įstatymo pataisos grąžintos Seimui svarstyti pakartotinai.

"Išgyvename finansiškai įtemptą laikotarpį, valstybės galimybės ribotos, todėl biudžeto pinigai turi būti leidžiami atsargiai ir atsakingai. Priimdamas PVM įstatymo pataisas Seimas paskutiniu momentu pasidavė priešrinkiminiam finansiniam populizmui ir viename įstatyme supainiojo skirtingos svarbos dalykus", - teigia Prezidentė.

Skubotas pasiūlymas taikyti PVM lengvatą transporto bilietams valstybės biudžetui kainuotų beveik 70 milijonų litų, tačiau garantijų, kad keleiviams bilietai atpigs, nėra. Tyrimais įrodyta, kad PVM lengvata naudinga gamintojui arba paslaugos teikėjui, o ne vartotojui.

Prezidentė palaiko ir pati inicijavo PVM sumažinimą periodiniams spaudos leidiniams, nes mažėjantis lietuviškų spaudinių prieinamumas ir prastėjanti visuomenės informavimo kokybė, ypač regionuose, kelia grėsmę demokratijai ir visuomenės raidai.

Šalies vadovė pritaria ir PVM lengvatai neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui.

Antradienį Seimas, priėmęs PVM įstatymo pataisas, įteisino 9 proc. PVM lengvatą spaudai, lengvatinį PVM tarifą keleivių vežimo paslaugoms ir neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui, primena ELTA.

Už tai balsavo 99 Seimo nariai, 6 buvo prieš, susilaikė 19 parlamentarų.

Įstatymo pataisos turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 d.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder