Andrius Kubilius: neatsargus MMA didinimas gali lemti darbo vietų mažėjimą

Andrius Kubilius: neatsargus MMA didinimas gali lemti darbo vietų mažėjimą

Neatsargus minimalios mėnesinės algos (MMA) kėlimas gali sudaryti daug sunkumų smulkiajam verslui ir lemti, kad smulkusis verslas turės mažinti darbo vietas, sako Premjeras Andrius Kubilius.

"Mažesniam verslui bet koks valdžios įsikišimas ir pasakymas, kad štai jūs dabar didinkit atlyginimus 10 ar 20 procentų, gali būti labai sudėtingas. Ypač jeigu verslui nėra sudaryta galimybių lanksčiai reaguoti į besikeičiančią situaciją rinkoje, turint lanksčius darbo santykius, galime susidurti su tuo, ką daugelis mokslininkų pabrėžia, ką rodo visi analitiniai tyrimai, kad neatsargus MMA didinimas ypač smulkesniam verslui gali sukurti problemų, kurios baigsis tuo, kad verslas turės mažinti darbo vietas" , - ketvirtadienį "Žinių radijui" sakė Premjeras.

Premjero teigimu, kalbant apie MMA didinimą jokiu būdu negalima pamiršti ir diskusijos apie lankstesnių darbo santykių kūrimą - tai leistų verslui mokėti didesnes algas, taip padėtų ir bedarbiams.

"Šiandieninėje Lietuvoje esant lankstesniems darbo santykiams verslas galėtų kurti daugiau naujų darbo vietų, taigi lankstesni darbo santykiai yra, visų pirma, rūpestis tais, kurie neturi darbo. Aš manau, tai turi rūpėti ir verslui, ir profsąjungoms, nors, be abejo, profsąjungos atstovauja dirbantiesiems ir joms rūpestis bedarbiais gali būti šalutinis", - sakė A. Kubilius.

Vyriausybės vadovo nuomone, MMA kėlimo klausimas apskritai yra per daug sureikšminamas.

"Pats minimalios algos parametras, mano manymu, yra šiek tiek per daug sureikšminamas ir fetišizuojamas. Jeigu verslas turi galimybių mokėti didesnį atlyginimą, jam nereikia kažkokio valdžios paraginimo tuos atlyginimus didinti. Pats verslas turi galvoti, kaip išsaugoti kvalifikuotus darbuotojus ir kaip jais pasirūpinti", - teigė Premjeras.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder