Algirdas Sysas: bijau, kad Prezidentė gali skirti Audronę Pitrėnienę švietimo ir mokslo ministre

Algirdas Sysas: bijau, kad Prezidentė gali skirti Audronę Pitrėnienę švietimo ir mokslo ministre

Prezidentei greičiausiai įtiks Darbo partijos siūloma kandidatė į švietimo ir mokslo ministrus Audronė Pitrėnienė, mano Seimo vicepirmininkas, Lietuvos socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas, tačiau įžvelgia Prezidentūros žaidimus skiriant vieną ar kitą ministrą.

"Bijau, kad gali skirti", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė politikas, vertindamas A. Pitrėnienės galimybės užimti švietimo ir mokslo ministrės pareigas, ir prisipažino asmeniškai matęs geresnių kandidatų.

A. Syso teigimu, šio posto buvo tikrai vertas jo kolega Vydas Gedvilas. Šioje vietoje A. Sysas įžvelgė, kad Prezidentūra ne pirmą kartą žaidžia tam tikrus žaidimus, viešai pasakydama, kad ši koalicija bloga, kritikuodama "darbiečius" ir, užuot padėjusi spręsti kylančias problemas, sudaro papildomų.

"Man buvo keista, kodėl buvo atmesta V. Gedvilo kandidatūra, kuri tikrai užtikrintų tam tikrą tąsą. (...) Būtų medis - problemą rasime, yra žmogus - yra problema. Tai nenoras. Aš nesu įdarbinimo specialistas ir negaliu sakyti, kad ta pati A. Pitrėnienė nesusitvarkys. Gal ji bus puikiausia ministrė? Gal. Bet iš to, kaip viskas vyksta, šitas veiksmas...", - svarstė pašnekovas.

Socialdemokratas sutiko su tuo, kad Prezidentūra renkasi, bet nesiūlo, tačiau pateisino Ministrą Pirmininką, kuris teikdamas ministrus vadovaujasi koalicine sutartimi.

"Darbiečiai" pasiūlo vieną, pasiūlo antrą (nežinau, dėl kurių priežasčių antrasis atsisako). Tada kas gali paneigti, kad specialiai siūloma kita?", - svarstė jis.

A. Sysas prisiminė, kai formuojant Vyriausybę šalies vadovė ypatingą dėmesį skyrė anglų kalbos mokėjimui - esą šiuo metu šio reikalavimo nebeliko. Nurodoma, kad A. Pitrėnienė moka rusų ir vokiečių kalbas.

"Tai yra visokių papildomų kliūčių statymas vietoj to, kad būtų parinktas pats kompetentingiausias ir išmanantis šioje srityje, buvo ieškoma kliūčių, kad, sakykime, ne pačius geriausius paskirti į vieną ar kitą postą. (...) Mes kartais iškeliame reikalavimus, aukštesnius nei tie, kurių kartais čia ir neprireikia. Reikia vadybinių dalykų, svarbu, nesibaigia procesas reformų, ypač švietimo srityje (...)", - pastebėjo parlamentaras.

Vertindamas, kodėl taip ilgai užsitęsė švietimo ir mokslo ministro paskyrimas, A. Sysas neslėpė manąs, kad "skirtingos valdžios grandys turi skirtingą matymą, ambicijas ir siekia tam tikrų savo, ne valstybės, žmonių gerovės tikslų".

"Pasistumdymas "jūs-man", tai "aš -jums". Toks principas, mano akimis, susidaro. Jeigu mes negalime išspręsti ministro klausimo per visą mėnesį, tai jau tada klausimas visoms grandims", - teigė vienas iš socialdemokratų lyderių.

ELTA primena, kad antradienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo susitikusi su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininke A. Pitrėniene, kuri neoficialiai įvardijama kaip kandidatė užimti Švietimo ir mokslo ministerijos vadovo postą.

Premjeras Algirdas Butkevičius pateikė A. Pitrėnienės kandidatūrą šalies vadovei. Tikimasi, kad Švietimo ir mokslo ministerija vadovą turės jau šią savaitę.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder