Alga nedidės, kiek žadėjo Aurelijus Veryga

Alga nedidės, kiek žadėjo Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pranešimas, kad nuo liepos 1 d. gydytojų ir slaugytojų darbo užmokestis didės vidutiniškai 8 proc., rajoninių gydymo įstaigų vadovų teigimu, tėra žmonių kiršinimas. „Tarp kūjo ir priekalo“ esantys įstaigų vadovai dabar turi aiškinti darbuotojams, kad ministro žadamas algų didėjimas yra neįmanomas, nes įstaigoms sudaryta galimybė gauti vos 4 proc. daugiau pajamų, ir tas pačias dar reikia uždirbti.

Sveikatos apsaugos ministerija praėjusią savaitę pranešė, kad sudarytos galimybės įstaigų vadovams didinti medikų atlyginimus. Skaičiuojama, kad medikams algos turėtų vidutiniškai kilti apie 115 eurų, o slaugytojams - 58 eurais neatskaičius mokesčių.

Tam, kad gydymo įstaigų vadovai galėtų padidinti gydytojų ir slaugytojų darbo užmokestį, didinami gydymo paslaugų įkainiai - iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rezervo tam skirta 24,6 mln. eurų. Taip gydymo įstaigos už teikiamas paslaugas gaus daugiau lėšų ir jas galės naudoti medikų algoms kelti.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, praeitais metais vidutinis mėnesinis gydytojų darbo užmokestis Lietuvoje siekė apie 1368 eurus, slaugytojų - 689 eurus neatskaičius mokesčių.

„Vakaro žinios“ klausė šalies rajonų ligoninių vadovų, ar Sveikatos apsaugos ministerijos žadamas medikų atlyginimų didinimas vidutiniškai 8 proc. yra realus.

Ministras paaiškinti nesiteikė

„Vakaro žinios“ norėjo sužinoti, kaip, sveikatos apsaugos ministro A.Verygos manymu, gydymo įstaigų vadovai turėtų padidinti darbuotojų atlyginimus 8 proc., jei paslaugų įkainiai didinami vos 4,1 proc., tačiau A.Veryga to paaiškinti nenorėjo. Arba nesugebėjo. Pasiūlė kreiptis į jo patarėją. O ši akcentavo, kad teisinės ir finansinės galimybės nuo liepos didinti atlyginimus 8 proc. yra sudarytos ir dabar būtent nuo įstaigų vadovų priklauso medikų atlyginimų didėjimas.

Vitas ŠIMKONIS, VšĮ Lazdijų ligoninės vyriausiasis gydytojas:

Labai blogai, kad ministerija taip skelbia. Mūsų pagrindinis pajamų šaltinis - iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo gaunamos lėšos už suteiktas paslaugas. Per paslaugų kainas sudaroma galimybė užsidirbti tik maždaug 4 proc. daugiau, ir tai mums pirmiausia dar reikia užsidirbti tą sumą. Kitaip sakant, mes daugiau nei 4 proc. atlyginimų tikrai negalėsime padidinti, bet dar ir tuos 4 proc. reikia pasiekti.

Jei paslaugų įkainiai padidinti tik maždaug 4 proc., tai iš kur mes galime tuos 8 proc. surasti? Kvotų mes negalime viršyti, nes už viršplanines paslaugas mums niekas nemoka. Ministras kalba: atlyginimai 8 proc. padidės, kolektyvas nusiteikęs ir to laukia, o nėra iš ko.

Ką darysiu? Surinksiu kolektyvą ir kalbėsiuosi, pasakysiu situaciją, kokia yra, - informuosiu, kad viena yra šnekama, o kita yra reali situacija, kad ne administracija kalta, kad niekur pinigai nėra švaistomi, kaip paklausę ministro darbuotojai gali galvoti. Mes suinteresuoti kiek įmanoma daugiau padidinti algas medikams, juo labiau viduriniam personalui. Mano tikslas, kad slaugytojos gautų bent 500 eurų bazinį atlyginimą ir priedus, tačiau jokių galimybių neturiu to padaryti. Dabar padidės joms atlyginimas šiek tiek daugiau nei 10 eurų - kas čia yra?

Tie 8 proc., jei tiek ir būtų įmanoma padidinti atlyginimus, iš esmės nieko neišspręs, o tik kiršins medikus. Situaciją išspręstų realūs įkainiai. Šiuo metu pagal visas sąnaudas jie realios situacijos neatspindi, nes viskas brangsta. Kainos tokios, kad euras prilygsta litui, tik įkainiai vis dar lieka litais.

Kitaip sakant, jokio čia džiaugsmo nėra - bėda, galvosūkis įstaigų vadovams, nes jie yra tarp kūjo ir priekalo.

Darius STEPONKUS, Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos tarybos pirmininkas, VšĮ Šilutės ligoninės vadovas:

Kalbėti, kad visiems medikams didės atlyginimai vidutiniškai 8 proc., yra neteisinga. Pirmiausia reikia paskaičiuoti, kiek pati įstaiga gaus papildomų pinigų. Paslaugų įkainis padidintas 4,12 proc., bet ir tų pinigų dar kol kas niekas nedavė - įstaigos turės juos užsidirbti teikdamos paslaugas, o čia taip pat kyla tam tikrų grėsmių.

Tad galima skaičiuoti, kad įstaigų pajamos didės ne daugiau nei 4,12 proc., bet mažiau didėti tikrai gali. Tad tų 8 proc. vizijos iškart nebelieka ir kalbėti apie tai, kad visų medikų darbo užmokestis didės 8 proc., yra neteisinga. Juk įstaigose dirba skirtingas darbuotojų skaičius, teikiamos skirtingos paslaugos. Mane, kaip įstaigos vadovą, toks viešas pranešimas išmuša iš pusiausvyros, nes daug netiesos jame yra. Būtų kur kas teisingiau tiesiog pranešti, kad tam tikru procentu didinami gydymo paslaugų įkainiai, o toliau jau įstaigos pačios skaičiuoja, kiek gali padidinti atlyginimus. Mes, pavyzdžiui, nusprendėme, kad tiek gydytojams, tiek slaugytojoms darbo užmokestį didiname 40 eurų, ir tai vidutiniškai atitinka tuos 8 proc., tik slaugytojoms procentas išeina šiek tiek didesnis, gydytojams - mažesnis.

Kitas dalykas - toks atlyginimų didinimas problemos neišspręs. Sprendimas būtų realūs paslaugų įkainiai įvertinus realias sąnaudas, nes nesuvokiama, kad įstaigos už suteiktas paslaugas gauna mažiau, nei turi išlaidų. Nustačius realius įkainius nereikėtų tokių atlyginimų „didinimų“, kurie iš esmės tėra daugiau rinkodaros žingsnis. Juk visi suvokia, kad tie papildomi 40 eurų nei gydytojo, nei slaugytojos nesulaikys Lietuvoje.

Lietuvos gydytojų vadovų sąjunga ne kartą kalbėjo su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais, kad dabartinė situacija nėra gera, - nei medikai, nei pacientai ja nėra patenkinti. Problemų daug ir jas reikia spręsti, bet dabar sveikatos politikai kitomis problemomis labiau susidomėję, o tie pamatiniai dalykai nukeliauja į antrą ar trečią planą.

Vaidotas GRIGAS, VšĮ Molėtų ligoninės direktorius:

Tai nerealu. Skaičiuokime - jei paslaugų įkainiai didinami 4,1 proc., tai kaip ligoninė gali 8 proc. didinti atlyginimus? Juk viskas lieka taip pat, tik didinamas bazinis įkainis už paslaugas. Tai nėra kažkoks gydymo įstaigų subsidijavimas konkrečiai atlyginimams didinti. Pagal įstaigos sutartį kiek tu sugeneruosi paslaugų, tiek pinigų ir gausi. O tų paslaugų sugeneravimas realiai biudžetą gali padidinti 4,1 proc., nes tiek didėjo įkainiai. Bet ar ligoninė užsidirbs tiek, ypač vasaros metu, klausimas. Jei ne - tų pinigų ir negausi.

Mes įstaigoje nusprendėme, kad atlyginimus didinsime etapais: nuo rugsėjo mėnesio tiems, kurie gauna mažiausiai - slaugytojoms ir slaugytojų padėjėjoms, o metų pabaigoje įvertinsime savo finansines galimybes ir žiūrėsime, kiek galime didinti atlyginimus gydytojams. Paskaičiavome, kad slaugytojų atlyginimai gal ir padidės 8 proc., o gydytojų, bent mūsų įstaigoje, tikrai tiek nedaugės. Bet kuriuo atveju visiems dar teks palūkėti ir tuos pinigus pirmiausia užsidirbti.

Tikiuosi, darbuotojai situaciją supras. Finansinės ataskaitos jiems yra prieinamos, juos informavome, kad artimiausiu metu nesitikėtų to ministerijos žadamo atlyginimų augimo.

Galų gale, net jei atlyginimai ir didėtų 8 proc., tai yra labai mažai. Paskaičiuokite nuo tų 8 proc. darbdavio sumokamus mokesčius, nuo „popierinio“ atlyginimo - darbuotojo sumokamus mokesčius, ir realiai iš kokių 13 eurų telieka vos apie 7 eurus. Turėtų būti visų pirma paskaičiuoti realūs paslaugų įkainiai. Kilstelėjimas 4 proc. yra labai menkas ir tolimas nuo realybės. Viskas yra pabrangę, o paslaugų įkainiai likę to paties lygio, kokio buvo prieš keliolika metų. Patikėkite, situacijos tai neišgelbės: kas norėjo bėgti, tas bėgs, kas gali, tas pasiliks.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder