A. Baltėno fotografijose - tyla kalbantys miestai

Palangoje

Palangoje, A. Mončio namuose - muziejuje bei viešbučio "Palangos vėtra" restorane "Pelikanas" eksponuojamos žinomo Lietuvos fotomenininko Arūno Baltėno darbų parodos "Miesto ilgesys" bei "Miestas ir jūra". Fotografijose - tyla kalbantys miestai, sustabdytos akimirkos ir praėjusio laiko žavesys...

Praėjusio laiko akimirka

A. Mončio namų - muziejaus erdvę papuošė A. Baltėno juodai baltų fotografijų paroda "Miesto ilgesys". Tai kelių Europos miestų - Zalcburgo, Venecijos, Paryžiaus, Vilniaus, Sankt Peterburgo - fotografiniai eskizai.

"Toks keistas sąrašas. Miestas, kuriame gyvenu, miestai, į kuriuos nuvykau gal keletui dienų ar mėnesiui. Kuriuos bandžiau prakalbinti. Šios fotografijos tarsi atsitiktinės, fragmentiškos. Nėra bendrų planų, kažkur dingo žmonės. Tylu. Ir tada, jeigu pasiseka, galima išgirsti miestą. Dažnai sakoma, kad fotografija sustabdyta akimirka. Aš fotografuoju praėjusį laiką. Ir bandau šimtmečius suprojektuoti į vieną vaizdą. Ir gauti tylą, tylą, kuria kalba miestas", šiais žodžiais parodą pristatė autorius.

Du skirtingi, tačiau panašūs miestai

Tęsiant prieš metus pradėtą projektą "Menas interjere", viešbučio "Palangos vėtra" restorane "Pelikanas" eksponuojama A. Baltėno fotografijų paroda "Miestas ir jūra". Jose autorius įamžino Veneciją ir Sankt Peterburgą. Pasak menininko, šie miestai yra labai skirtingi. Panašūs turbūt tik tuo, kad tai du Europos miestai prie jūros, apsupti vandens, uždengti jūros dangumi, gaivinami drėgno vėjo.

A. Baltėnas prisipažino artimiausiai šiuos miestus pažinęs iš Josifo Brodskio tekstų. Jis neslėpė, bent jau Veneciją geriau suvokęs iš šio rašytojo tekstų nei iš Kanaleto (Canaletto) paveikslų ar daugybės filmų, kuriuose šis miestas buvo naudojamas kaip dekoracija.

"Vykdamas į Veneciją buvau tinkamai pasiruošęs, bent jau taip maniau. Pasirodo, ne. Mane ištiko vaizdo šokas. Viskas buvo kartu ir teatrališka, ir natūralu, žaisminga ir be galo liūdna tuo pačiu metu, ir visko tiek daug daug daugiau, negu reikia akims. Venecija yra labai šiltas miestas, jog mūrai visą laiką tarsi virpa, yra gyvi. Nesusigaudžiau kaip čia apskritai įmanoma fotografuoti?", apie pirmą artimą pažintį su Venecija pasakojo parodos autorius.

Pasak A. Baltėno, Sankt Peterburgas yra visai kitoks nei Venecija. Šis miestas, net ir karštą dieną, yra sukaustytas, atšiaurus, platus ir tolimas. Atsitvėręs nuo tavęs ketaus grotomis. Stingdantis laiką plieniniais Atlantų žvilgsniais. Tramdantis vandenį akmeninėmis kanalų krantinėmis. Tačiau vis tiek savas. Nes jeigu labai nori, gali išgirsti jo tylą.

Menininko darbai išplitę po visą pasaulį

A. Baltėnas - Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, gerai žinomas tiek mūsų Respublikoje, tiek užsienyje. Spalvotos menininko fotografijos publikuotos albumuose "Lietuvos istorijos paminklai", "Lietuvių liaudies menas", "Lietuvos bažnyčių menas", "Senoji lietuvių skulptūra", "Lietuva", "Vilnius", "Kaunas", "Vadovas po Vilnių". Lietuvos nacionalinis muziejus ir Nacionalinė biblioteka Paryžiuje yra įsigiję A.Baltėno fotografijų iš ciklo "Senasis Vilnius". Daug nespalvotų fotografijų yra privačiose kolekcijose Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, JAV, Švedijoje, Rusijoje, Didžiojoje Britanijoje, kitose šalyse.

Nespalvotų fotografijų ciklas "Vilnius Fin de siecle" buvo eksponuojamas Vilniuje, taip pat Lenkijoje, JAV, Liuksemburge.

Ieva SUNGAILAITĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder