A. Bagdonas - įsiklausantis, girdintis ir veikiantis

A. Bagdonas - įsiklausantis, girdintis ir veikiantis

Neringiškį Andrių Bagdoną jį pažįstantys žmonės lyg susitarę vadina aktyviu, energingu, patikimu žmogumi, kuris visuomet išpildo visus savo pažadus. Jo šeima, kolegos ir draugai įsitikinę, kad jei kas ir sugebėtų pakeisti žmonių požiūrį į politiką ir politikų darbą, tai būtų Andrius.

Pats A. Bagdonas apie save kalba taupiai, tačiau apie savo šeimą, Neringos bendruomenę, jaunimą, krepšinį, regis, galėtų pasakoti ištisas valandas. Susidaro įspūdis, kad pastangos padaryti gyvenimą bendruomenėje geresnį bei darbas su žmonėmis yra A. Bagdono gyvenimo duona ir druska.

Iš verslo į politiką

Andriau, jeigu Jūsų paprašytų pristatyti save keliais sakiniais, ką svarbiausio norėtumėte apie save pasakyti?

Visų pirma esu pajūrio krašto patriotas, esu aktyvus žmogus ir gana daug laiko skiriu visuomeninei veiklai. Laikau save žodžio žmogumi. Visuomet jo laikausi ir labai nemėgstu, kuomet duoto žodžio nesilaikoma.

Mano gyvenime labai svarbi šeima. Turiu nuostabią žmoną Aistę, dvi nuostabias dukras - Andrą ir Augustę. Augustė dar moksleivė, Andra - jau studentė, studijuoja ISM universitete politiką ir ekonomiką.

Ar dukros pasirinktoms studijoms įtakos turėjo Jūsų darbas?

Čia tik sutapimas. Vyresnėlė Andra savo kelią pasirinko pati. Būdama vos 15 metų laimėjo stipendiją ir išvyko dviem metams mokytis į Tailandą. Tuo metu mudviem su žmona buvo nelengva, bet dabar džiaugiamės, nes ji taip subrendo. Sunku buvo visiems mums, vos nuvykusi ji norėjo grįžti atgal, buvo daug išgyvenimų, bet galiausiai viskas išėjo į naudą. Grįžusi į Lietuvą ji baigė Vilniaus licėjų, egzaminų rezultatai buvo vieni geriausių ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Įstojusi į ISM universitetą dukra taip pat gavo finansavimą studijoms. Su žmona tikrai turime kuo didžiuotis, - šypsosi. Nežinau, ar ji ateityje dirbs politikoje, bet ekonomika tikrai pravers.

O kaip Jūs pats atėjote į politiką?

Tai buvo visai netikėtai. Maždaug prieš dešimtmetį tuometinis Neringos meras Stasys Mikelis kažką manyje pastebėjo ir pakvietė prisidėti prie jo komandos. Tai man, jaunam sportuojančiam žmogui, dar nebaigusiam mokslų, buvo didžiulė paskata. S. Mikelio šeima mane labai palaikė, skatino toliau tęsti mokslus. Su tokiu palaikymu Klaipėdos universitete įgijau turizmo ir rekreacijos magistro laipsnį. Ko gero, šis žmogus ir jo šeima padarė didelį indėlį į mano visuomeninės veiklos pradžią. Prieš tai buvau paskendęs versle, bet kuo toliau, tuo mažiau laiko liko verslui.

Kuo verslininko patirtis Jums buvo naudinga pradedant dirbti politikoje?

Vienas svarbiausių dalykų, kuriuos išmokau dirbdamas versle, - bendravimas su žmonėmis, gebėjimas vadovauti kolektyvui, valdyti ir spręsti įvairias krizines situacijas. Tai naudinga, nes kurortuose kolektyvas suburiamas vasarai ir nėra nuolatinio darbuotojų branduolio. Taigi reikia suburti komandą, motyvuoti žmones, skatinti juos, spręsti konfliktines situacijas. Manau, kad dėl to dabar galiu rasti kalbą turbūt su kiekvienu žmogumi. Žinoma, verslas išmokė ir valdyti finansus. Vis dėlto pastaruosius keletą metų versle esu minimaliai, esu atsidavęs visuomeninei veiklai.

Įsteigė jaunimo organizaciją

Kokia ta visuomeninė veikla? Kokiose srityse dirbate?

Prieš dešimt metų su dar keliais aktyviais neringiškiais inicijavome sporto klubo Neringos "Kuršiai" įkūrimą, šio klubo steigėja tapo Neringos savivaldybė. Iš tiesų džiaugėmės, kad tiek vaikai, tiek jaunimas buvo užimti, sportuodavo praktiškai ištisus metus, vykdavo į varžybas. Mūsų krepšinio komanda žaidė ir regioninėje krepšinio lygoje, bet prieš metus sporto klubo veikla buvo sustabdyta. Nenoriu veltis į smulkmenas, kas kaltas, kodėl taip nutiko, tik džiaugiuosi, kad devynerius metus aktyviai vyko gražus darbas su vaikais ir jaunimu. Tai įvertino ir Lietuvos krepšinio federacija, pastebėjusi šį darbą. Gavau apdovanojimą, I laipsnio atminimo medalį už nuopelnus Lietuvos krepšiniui.

Vis dėlto dabar jaunimas taip pat yra užimtas. Yra įsikūrusios atviros jaunimo erdvės. Prieš ketverius metus trys vyrukai įsteigėme pirmąją jaunimo organizaciją Neringoje - Neringos jaunimo "Apskritąjį stalą", jis sėkmingai veikia.

Siekiame, kad vyresnė karta patikėtų ateitį jaunimui, nes vyresnių ir jaunesnių žmonių matymas bei poreikiai skiriasi, pavyzdžiui, jei vyresniems svarbu sveikatos priežiūra, pensijų dydis, jaunesniems reikia gerai apmokamų darbo vietų, būsto, palankių sąlygų kurti šeimas ir auginti vaikus. Kuo anksčiau lietuviai patikės valdžią jaunesniems žmonėms, kaip dabar yra Estijoje, tuo greičiau pabėgsime iš to užsistovėjusio laikotarpio.

Jus, ko gero, taip pat galima įvardinti kaip jauną politiką?

Ko gero, taip. Apie aštuonerius metus buvau vietos politikas, Neringos savivaldybės tarybos narys. Tačiau 2013 metais įvyko lūžis, kai man buvo patikėtos partijos Klaipėdos koordinacinės tarybos pirmininko pareigos. Nuo tada mažais žingsneliais einu link nacionalinės politikos.

Jūs, kaip tikras neringiškis, pats auginantis vaikus, pastebite, kokių pokyčių reikėtų Neringoje, kad ji taptų patrauklesnė kurti gyvenimą?

Tendencijos yra liūdnos, nuolat mažėja nuolatinių gyventojų. Turbūt sunku subalansuoti, kad Neringa būtų patraukli turistams ir patogi nuolatiniams gyventojams, kurie turėtų iš ko gyventi. Neringa susiduria su dviguba emigracija - į Lietuvą ir užsienį. Studentai išvyksta studijuoti, o darbingo amžiaus žmonės su šeimomis išvyksta uždarbiauti į užsienį. Manau, pirmiausia reikėtų pritraukti investicijų, kurios padėtų išjudinti dabar stringančius projektus, kurie padėtų prailginti turizmo sezoną. Reikia objektų, kuriuose Neringoje apsistoję žmonės galėtų pramogauti ne tik vasarą.

Kaip į Jūsų karjeros posūkius žvelgia šeima? Ar politiką derinti su šeima lengviau nei verslą?

Nesvarbu, ar yra verslas, ar politika, derinti tai su šeima yra gana sudėtinga. Jeigu verslui atsiduodi visu šimtu procentų, kad šeima gyventų geriau, tai laiką atimi iš šeimos. Tas pats ir su politika, visuomenine veikla. Kuo daugiau joje sukiesi, natūraliai mažiau laiko gali skirti šeimai. Suderinti viską yra sudėtinga, todėl labai džiaugiuosi, kad turiu tokią supratingą žmoną. Dėkoju jai už jos paramą ir palaikymą ir galimybę tobulėti. Visą laiką, kiek jo lieka, būdami kartu stengiamės išnaudoti maksimaliai.

Atostogos - Palangoje

Kokia įprastai yra Jūsų darbo diena?

Kadangi gyvenu kurorte, gyvenimo ritmas priklauso nuo sezono. Vasarą be įprasto darbo tenka priimti iš visos Lietuvos atvykstančius svečius, aprodyti Neringą, su jais bendrauti, net ir vakarai dažnai būna užimti įvairiais susitikimais. Vasarą apibūdinčiau kaip tikrai darbingą laiką su šiek tiek pramogų. Žiemą yra ramiau, galiu daugiau laiko skirti visuomeninei veiklai. Apskritai Neringoje tie žmonės, kurie yra aktyvesni, tuos devynis "ne sezono" mėnesius neguli ant pečiaus - sportuoja, dainuoja, šoka. Nors iš šalies gali atrodyti, kad žiemą Neringoje viskas apmirę, aktyvūs žmonės susiranda, kur save realizuoti ir laiką leidžia aktyviai. O jei veiklos neranda, patys jos susikuria, - šypsosi.

Kokių turite būdų atsipalaiduoti po darbų, išvalyti galvą nuo minčių?

Kai esi atsidavęs darbui, tai visas 24 valandas apie jį ir galvoji. Aktyviai dalyvaujant visuomeniniame ar politiniame gyvenime yra sudėtinga visiškai "atsijungti". Atsipalaiduoti pavyksta tik atostogų metu, kur nors išvykstant, kai išjungiu telefoną. Mėgstu sportuoti. Nuo pat vaikystės iki mokyklos baigimo buriavau, dabar dažnai žaidžiu krepšinį.

Akivaizdu, kad šeima Jums - vertybė. Kokie dar žmonių bruožai, savybės Jums imponuoja?

Man svarbu sąžiningumas. Net nesvarbu, kokioje srityje tu dirbi, tačiau jei esi sąžiningas žmogus, laikaisi duoto žodžio, tave vertins ir aplinkiniai. Mane žavi tie žmonės, kurie yra atkaklūs, siekiantys savo tikslo, kurie mažiau kalba ir daugiau dirba - jie apie save pasakoja savo darbais. Tokiu žmogumi laikau ir save.

"Rinkimai į Seimą - lauktas žingsnis"

A. Bagdono dukros vienbalsiai tikina besidžiaugiančios, jog tėtis nusprendė kandidatuoti į parlamentą.

"Labai džiaugiuosi ir nemanau, kad tai buvo iš giedro dangaus sugalvota idėja. Jis jau apie dešimt metų žingsnis po žingsnio link to artėjo. Trys kadencijos Neringos savivaldybės taryboje, manau, yra suteikė daug patirties, kurią jis gali panaudoti nacionaliniu mastu", - sakė ISM universitete studijuojanti Andra Bagdonaitė.

A. Bagdono žmona Aistė taip pat sakė, jog politinis žingsnis Seimo link buvo anksčiau nuveiktų darbų tąsa.

"Kelias buvo pasirinktas seniai, tik palengva žengiama laipteliais. Abejonių rinktis ar nesirinkti, nebuvo. Viskas buvo natūraliai", - apie sutuoktinio apsisprendimą bandyti žengti į šalies politikos areną, kalbėjo Aistė Bagdonienė.

Ji juokavo, kad politikų žmonos - kaip ir krepšininkų: kol vyrai dirbdami keliauja po miestus ar šalis, moterys laiko visus namų kampus.

Andra ir Augustė sako atsimenančios, kad dar joms būnant mažoms, tėtis buvo labai visuomeniškas, aktyvus, mokydavo vaikus žaisti krepšinį, visada mielai bendraudavo su žmonėmis.

"Jis nori matyti pokyčių, nori prisidėti prie pozityvesnės ateities. Visas tėčio darbas nuo pat pradžių buvo kryptingas ir tikslingas, tik gal tuo metu taip neatrodė. Labai džiaugiuosi, kad jam taip sekasi, kad jį palaiko ir draugai, bendruomenė, ir partija", - kalbėjo Andra.

Merginos sakė, kad žavisi tėčio jaunatviškumu, energija, o labai svarbia savybe laiko gebėjimą užmegzti šiltą santykį su aplinkiniais žmonėmis.

"Svarbiausia - kad jam rūpi tai, ką jis daro, nori pakeisti tai, kas yra dabar, sukurti geresnę Lietuvą", - pabrėžė Andra.

"Visiems savas bendruomenės žmogus"

Agnė JENČAUSKIENĖ, Neringos jaunimo "Apskritojo stalo" prezidentė

Prisijungti prie šios jaunimo organizacijos mane pakvietė būtent Andrius. Būdama nare stebėjau iš šalies, kaip jis bendrauja su jaunimu. Buvau nustebinta, kad žmogus savyje turi tiek energijos, tiek laiko gali atiduoti jaunimui. Dabar, kai pati einu prezidentės pareigas, žinau, kad tai reikalauja labai daug laiko. Andrius yra toks, kuris neskaičiuoja laiko, su juo lengva dirbti, nes jis darbui visiškai atsiduoda. Jis sugeba bendrauti su kiekvienu jaunu žmogumi, sudominti juos dalyvauti veiklose, jis yra bendruomenės žmogus, visiems savas. To man iš jo teko išmokti.

Mano asmenine nuomone, labai svarbu, koks žmogus yra šeimoje, mažoje bendruomenėje, tuomet - koks jis yra gyvenvietės, miesto bendruomenėje, galiausiai - koks jis nacionaliniu ar tarptautiniu mastu. Matau, kad Andriaus šeimoje yra labai stiprūs tarpusavio santykiai. Jis visuomet kovoja ne tik už šeimą, bet ir už Neringą. Manau, kad jis geriausiai gali dirbti jaunimo, švietimo, sporto srityse, tai yra jo stipriosios pusės. Jis šiais klausimais turi tvirtą nuomonę ir, manau, Andrius šiuo atveju yra autoritetas, kuriuo galima remtis.

Jeigu man leistų pasvajoti, sakyčiau, kad gal Andriui Seimas yra per maži vandenys, jis turėtų kilti aukščiau, - juokiasi. Jis turi politiko gyslelę, geba pakovoti, moka apginti ir išlaikyti savo nuomonę, tačiau sykiu priima bei gerbia ir kito žmogaus nuomonę. Tai patikimas žmogus, kuris, jeigu pažadėjo, taip ir padarys.

"Andrius rodo pilietišką pavyzdį"

Alina VELYKIENĖ, Liberalų sąjūdžio Klaipėdos miesto skyriaus Tarybos narė

Andrių Bagdoną pažįstu kaip profesionalų politiką, Neringos savivaldybės tarybos narį, kovojantį už Neringos ir Lietuvos kurorto pasiekiamumą. Tai žmogus, esantis labai didelis sporto entuziastas, atradęs sritį, kuria įtraukia daug jaunimo ir vaikų į sporto veiklas. Jis organizuoja vasaros sporto stovyklas, yra aktyvus, skatina jaunimą domėtis sportu, įtraukia į savo krašto istorijos pažinimą, ugdo jaunimo kovingumą ir siekius. Džiaugiuosi galėdama ateinančiuose Seimo rinkimuose balsuoti už Andrių Bagdoną, kuris yra tikras tuo ką daro, gyvenime rodydamas tikrą pilietišką pavyzdį, kaip reikia kurti Lietuvą.

"Tikras lyderis"

Arnas BUTKEVIČIUS, krepšininkas

Su Andriumi susipažinau, kai jis pakvietė mane ir dar kelis mano bendraamžius atstovauti Neringos "Kuršių" komandai regioninėje krepšinio lygoje. Taip jis man suteikė progą žengti pirmuosius žingsnius profesionalaus krepšininko karjeros link. Komandoje su Andriumi teko praleisti dvejus metus ir turėjau galimybę jį pažinti tiek kaip žaidėją, tiek kaip žmogų už aikštelės ribų.

Komandoje jis buvo kapitonas ir savo pareigas atlikdavo pavyzdingai, kaip ir dera kapitonui, buvo tikras emocinis komandos lyderis, visuomet kovojantis iki paskutinės varžybų sekundės. Andrius visada pabrėždavo komandinio žaidimo svarbą, duodavo daugybę patarimų mums, jauniems, dar nepatyrusiems žaidėjams.

Už aikštelės ribų jis įsiminė kaip žmogus, gebantis labai lengvai bendrauti, taip pat pasižymintis puikiu humoro jausmu. Lyderio savybės ir iniciatyvumas nedingdavo ir pasibaigus rungtynėms.

Norėčiau išskirti kelis Andriaus bruožus, kurie, mano manymu, yra verti pagarbos. Kalbėdamas su Andriumi gali jausti, kad tai nuoširdus žmogus, nebijantis žiūrėti tiesai į akis ir vertinantis situacijas adekvačiai. Jis niekada nemėtydavo nepamatuotų pažadų ir visada išpildydavo tai, ką buvo žadėjęs. Esant reikalui visuomet ištiesdavo pagalbos ranką, nepalikdavo nė vieno bėdoje.

Taigi po dvejų metų, praleistų vienoje komandoje, Andrius mano akyse yra išlikęs kaip žmogus, turintis didelį autoritetą bei nusipelnantis pagarbos. Manau, šių dalykų nenusipirksi už jokius pinigus, juos galima tik užsitarnauti savo veiksmais.

"Politikas, kuriame aš matau žmogų"

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos miesto meras

Andrius visų pirma yra nuoširdus, šiltas, malonus ir betarpiškai bendraujantis žmogus, kuris pirmiausia yra linkęs išklausyti ir tik tuomet išsakyti savo nuomonę. Tai žmogus, kuris visuomet ieško kompromisų, jam svetimas kategoriškumas. Jis svetimą problemą, svetimą rūpestį priima kaip savo ir ieško būdų, kaip jį išspręsti, o ne būdų nuo jo pabėgti. Tai savybės, kurios savaime yra didžiulė vertybė. Tikiu, kad tokį jį pažįsta ir greta jo gyvenantys žmonės bei visi neringiškiai.

Kalbant apie politinį kontekstą, Andrius Bagdonas yra žmogus, turintis rimtų politinių ambicijų. Žingsnio į šalies politinę areną jis kryptingai siekė ne vienerius metus. Pats laikas Lietuvoje, galbūt net šiek tiek pavėluotas laikas kilti naujoms politikos ryškioms asmenybėms. Kartų keitimosi metas jau yra pribrendęs ir turbūt neišvengiamas dalykas. Kokia ta naujoji karta? Aš, labiau viduriniosios kartos politikas, manau, kad jei šalies politikos ateitis būtų siejama su tokiais žmonėmis kaip Andrius Bagdonas, Lietuvos politika turėtų nepalyginamai tvirtesnę, geresnę ir šviesesnę perspektyvą.

Žmogiškosios savybės yra svarbios nepriklausomai nuo profesijos. Tokios savybės kaip sąžiningumas, žodžio laikymasis, padorumas yra išskirtinai svarbios ir tiesiog privalomos vertybės. Vis dėlto apie tikrą asmenybę, nuoširdų žmogų daug kalbėti nereikia, už jį kalba jo darbai. Tai žmogus, kuriuo galima pasitikėti, politikas, kuriam galima patikėti ne tik savivaldybės, regiono, bet ir valstybės valdymo svertus kalbant apie atstovavimą Seime, politikas, kuriame aš matau žmogų.

"Rodo sektiną pavyzdį"

Osvaldas KURAUSKAS, krepšinio klubo "Neptūnas" direktorius

Andrius yra iniciatyvus, pats daug sportavęs žmogus, kurio entuziazmo dėka daug metų laikėsi Neringos krepšinio komanda "Kuršiai". Dėl to daug Klaipėdos jaunųjų krepšininkų turėjo platformą ir galimybę siekti aukščiausių tikslų, pasireikšti aikštelėje. Tai jaunas, veiklus žmogus, siekiantis savo tikslų, besirūpinantis jaunimo užimtumu. Jis jau daugelį metų veža Neringos jaunimą į "Švyturio" areną stebėti krepšinio varžybų, skatina laisvalaikį leisti ne kur nors ant šaligatvio, o turiningai išnaudoti laiką. Tai yra sveikintinas ir sektinas pavyzdys, smagu, kad tokių žmonių yra.

Svarbiausios jo savybės - darbštumas, savęs realizavimas darbu, o ne kalbomis. Andrius daugiau dirba ir mažai kalba. Galiu patvirtinti, kad jis visuomet laikosi savo žodžio. Teko ne kartą kalbėtis su juo apie sportininkų ateitį, o juk tuomet svarbus tas pirmasis žodinis susitarimas. Šiais laikais žmonės mėgsta būti savo žodžio šeimininkai - čia duoda, čia jį atsiima. Su Andriumi nieko panašaus nėra buvę, visuomet ištesėdavo tai, ką pasakydavo.

Remigijus ŠIMAŠIUS, Vilniaus meras


Andrius Bagdonas yra tikras pajūrio krašto patriotas, kuriam nuoširdžiai rūpi Klaipėdos regiono ir visos Lietuvos ateitis. Jo asmeninės savybės - darbštumas, geranoriškumas, nuoširdus bendravimas ir gebėjimas suburti žmones - svarbios kiekvienam politikui. Esu tikras, kad politikas privalo nuolatos tartis su žmonėmis, nenustoti klausti, ką reikia padaryti, kad žmonės jaustųsi laukiami ir gerbiami čia, Lietuvoje, ir nenorėtų išvykti. Andrius būtent toks ir yra - įsiklausantis, girdintis ir veikiantis. Dirbantis vardan Lietuvos, kurioje norisi gyventi.

Politinė reklama. Apmokėta iš Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio rinkimų kampanijos sąskaitos. Užsakymo nr. 212619.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder