2012-2016 m. kadencijos Seimo darbai nuėjo į istoriją

2012-2016 m. kadencijos Seimo darbai nuėjo į istoriją

Šių metų lapkričio 10 d. 2012-2016 metų kadencijos Seimas baigė darbą. Iškilmingame paskutiniame jo posėdyje, surengtame istorinėje Kovo 11-osios salėje, parlamentarai pasidžiaugė nuveiktais darbais, dėkojo pozicijai ir opozicijai už bendradarbiavimą, pasidalino savo mintimis ir svajonėmis, išsakė įvairiausių palinkėjimų, kaip gerinti Seimo prestižą.

Per ketverius metus nuveiktus darbus savo kalbose įvertino Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, frakcijų atstovai.

Pasak L. Graužinienės, vienuoliktasis Seimas yra išskirtinis pirmiausia todėl, kad jo kadencijos metu Lietuva pirmininkavo Europos Sąjungos Tarybai. Seime įvyko ir paskutinis Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginys - Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencija, surengta 2014 metų balandžio mėnesį.

"Mes, šios kadencijos Seimo nariai, padarėme ne vieną darbą, kuriuo pagrįstai galime didžiuotis. Tik mums pavyko susitarti ir pakeisti Vietos savivaldos ir Savivaldybių tarybų rinkimo įstatymus, kad būtų sudarytos teisinės prielaidos tiesiogiai rinkti savivaldybių tarybų merus, nors apie tiesioginius merų rinkimus buvo diskutuojama daugelį metų", - sakė parlamento vadovė.

Jos teigimu, šios kadencijos Seimas priėmė įstatymų pakeitimus, reikalingus tam, kad nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba būtų pagrindinis piliečių rengimo valstybės gynybai būdas. Įstatymais įtvirtintos naujos karo prievolės atlikimą skatinsiančios priemonės, užtikrinsiančios tinkamą karo prievolės organizavimą ir administravimą.

"Mums pavyko priimti įstatymų pakeitimus, susijusius su socialiniu modeliu, nors šie pakeitimai sukėlė didelį atgarsį visuomenėje ir yra vertinami nevienareikšmiškai. Dirbome sklandžiai, nuosekliai ir kryptingai - nuo kasdienių rutininių darbų iki atstovavimo tarptautinėje arenoje. Daug dėmesio skyrėme glaudesnei Baltijos šalių politinei ir ekonominei integracijai, bendriems strateginiams infrastruktūros projektams ir energetinio saugumo stiprinimui. Kryptingai palaikėme Ukrainą ir kitas Rytų partnerystės šalis", - sakė L. Graužinienė.

Ji apgailestavo, kad nepavyko pakeisti Konstitucijos 55 straipsnio, kad būtų sumažintas Seimo narių skaičius. Parlamento vadovė pažymėjo, kad šios kadencijos Seimui taip pat nepavyko priimti Konstitucijos 56 straipsnio pakeitimo įstatymo, kuriuo buvo siekiama įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą, pripažįstantį, kad konstitucinio pobūdžio draudimas pareiškėjui visam laikui ir negrįžtamai būti renkamam Seimo nariu yra neproporcingas ir prieštarauja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai.

"Šiandien drąsiai ir užtikrintai sakau - ši Seimo kadencija buvo politiškai stipri, svarbiausiais Lietuvai klausimais vieningai priėmusi bendrus sprendimus", - sakė L. Graužinienė.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius mano, kad opozicija buvo konstruktyvi, stengėsi šią pareigą atsakingai įgyvendinti.

Šešių kadencijų buvimo Seime patirtį turintis parlamentaras mano, kad per daug buvo politikavimo, pristigo dėmesio tokioms problemoms kaip skurdas ir socialinė atskirtis.

"Galėčiau drąsiai tvirtinti, kad būtent skurdas tampa svarbiu iššūkiu nacionaliniam saugumui Lietuvoje. Ateina metas, kai skurdo ir socialinės atskirties neįveiksime žodžiais, tą galima padaryti sisteminiu darbu", - baigiamajame Seimo posėdyje sakė A. Kubilius.

O Seimo Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys palinkėjo visiems meilės. "Linkiu meilės savo Tėvynei, savo artimiesiems, šeimai, draugams, darbui, tiesiog meilės gyvenimui ir linkiu, kad ta meilė būtų abipusė", - sakė K. Daukšys.

Apie nueinantį parlamentą kalbėjo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, "tvarkietis" Remigijus Žemaitaitis, liberalas Eugenijus Gentvilas.

Mišrios parlamentarų grupės seniūnė Rima Baškienė Seimo Pirmininkei L. Graužinienei padovanojo ūkininkų iškeptą duoną.

Parlamentarai peržiūrėjo filmuotą medžiagą, kurioje įamžintos svarbiausios Seimo veiklos akimirkos.

Taip pat prisiminta apie Amžinybėn iškeliavusius kolegas. Tylos minute pagerbtas mirusių Seimo narių Juliaus Veselkos, Algirdo Vaclovo Patacko ir Juro Poželos atminimas. Ant jų kapų bus padėta gėlių.

Pasibaigus kadencijai Seimą paliekantys parlamentarai, ketvirtadienį susirinkę į paskutinę posėdžių dieną, neslepia, kad bus šiek tiek liūdna, pasiilgs parlamentinio darbo, tačiau jau kuria naujus planus ateičiai.

Sugiedoję himną, parlamentarai užbaigė kadenciją. Iš 141 dabar kadenciją baigiančio Seimo nario perrinkti 59 parlamentarai.

Pirmasis naujojo Seimo posėdis numatytas lapkričio 14 d.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder