Žvejams norisi rautis plaukus: šis lašišų sezonas yra prasčiausias per dešimtmetį

Žvejams norisi rautis plaukus: šis lašišų sezonas yra prasčiausias per dešimtmetį

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet daugelį žvejų užvaldo lašišų gaudymo psichozė. Jei pernai daugelis meškeriotojų džiaugėsi, kad jiems lašišų sezonas yra rekordinis ir dar tiek į Lietuvos upes užėjusių lašišų nebuvo regėję, tai šiemet situacija kardinaliai skiriasi.

Nors pirmosios lašišos iš Kuršių marių į upes patraukė ganėtinai anksti ir tai žvejus nuteikė itin optimistiškai, deja, kibimais karališkosios žuvys nudžiuginti nesiruošė. Jei pernai jau rugsėjo pradžioje socialiniuose tinkluose buvo apstu nuotraukų ir vaizdo įrašų su laimikiais, šiemet kol kas – visiškas štilis.

Feisbuke galima aptikti vos vieną kitą nuotrauką su pagautomis lašišomis ar šlakiais, „Lašišadienio“ varžybos taip pat baigėsi vos su vienu įskaitiniu šlakiu. Žvejai pasakoja tik girdėję kalbas, kad kažkas kažkur kažką pagavo. Bet lieka klausimas, ar tomis kalbomis tikėti.

Nors lašišos šiemet upėse pasirodė anksti, kaip jau minėta, jos nėra aktyvios ir masalo neatakuoja. Netgi atvirkščiai. Žvejai pasakoja, kad šiemet žuvys yra itin baikščios ir išsigąsta netgi voblerio pliaukštelėjimo į vandens paviršių.

Negana to, žvejai teigia netgi nematantys vadinamųjų lašišų išėjimų, kai žuvis apie save išduoda vandens paviršiuje. O jei taip ir nutinka, žvejų siūlomus masalus žuvys ignoruoja. 

Prie upės sutiktas žvejys Saulius pasakojo, kad jam tai bene pats prasčiausias sezonas per dešimtmetį.

Anot jo, žuvies išėjimų yra ženkliai mažiau nei praėjusiais sezonais, o ir pagauta viena nedidelė lašišaitė buvusi itin tamsi. Tai leidžia daryti išvadą, kad žuvis jau labai seniai yra upėje, tačiau ilgą laiką buvo visiškai neaktyvi.

Kas lėmė tai, kad šiemet sezonas itin prastas? Žinoma, viena iš versijų – itin karšta vasara, kuri smarkiai įšildė vandenis ir nusekino upes. Manoma, kad dėl to lašišoms buvo sunkiau kilti upėmis, o dėl šilto vandens jos tiesiog buvo vangios.

Visgi pastaruoju metu vanduo yra gerokai atvėsęs. Nors ir buvo sulaukta šalnų, tai karališkųjų žuvų kibimo nesuaktyvino. Neatmestina, kad orai turi didelės įtakos nesėkmingam lašišų sezonui, tačiau šiuo atveju žvilgsnis krypsta ir į verslininkus, kurių tinklai bei gaudyklės galėjo užtverti kelius į nerštavietes Kuršių mariose.

Spalio 15-ąją baigėsi lašišų gaudymo laikas.

Ir svarbu nepamiršti, kad nuo spalio 1 d. visas lašišas bei šlakius būtina paleisti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder