Vetavo pataisas dėl lengvatos perkant tarnybinius butus

Vetavo pataisas dėl lengvatos perkant tarnybinius butus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo Seime priimtas pataisas, sukuriančias lengvatines sąlygas tarnybinių butų gyventojams įsigyti šį būstą.

„Prezidentė siūlo Seimo priimtą įstatymą laikyti nepriimtu“, – pirmadienį žurnalistams sakė prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė.

Anot šalies vadovės, prieš kelias savaites priimtas įstatymas įteisina privilegijas laikiniems tų butų savininkams.

Pataisos leidžia parduodamuose tarnybiniuose butuose gyvenantiems asmenims juos įsigyti už pradinę aukciono kainą su ta sąlyga, jeigu asmuo pastaruosius penkerius metus neturėjo savo būsto.

Seimas turės galimybę balsuoti dėl prezidentės veto atmetimo.

Pataisų iniciatorė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Virginija Vingrienė anksčiau patvirtino, kad jos parengtos siekiant, jog šia lengvata galėtų pasinaudoti žmonės, kurių butai parduodami po urėdijų reformos.

Pasak M. Lingės, įstatyme nustatytas penkerių metų kriterijus neįrodo nuomininko tikrosios turtinės ar socialinės padėties, o spręsti tarnybiniuose butuose gyvenančių pažeidžiamų žmonių problemas pakanka šiuo metu galiojančių teisės aktų.

„Priimtas įstatymas galimai neatitinka Konstitucijos. Konstitucinis teismas ne kartą yra akcentavęs, kad valstybės turtas turėtų būti tausojamas, nešvaistomas, racionaliai tvarkomas, kad neleidžiamas toks teisinis reguliavimas, kuriuo tenkinami tik vienos socialinės grupės ar atskirų asmenų interesai“, – kalbėjo vyriausiasis prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais.

„Priimtas įstatymas neužtikrina būstų įsigijimo pažeidžiamiausiems asmenims ir grupėms, o atveria kelią tai padaryti visiems, nepriklausomai nuo jų socialinės padėties“, – pridūrė jis.

Patarėjo teigimu, abejones dėl įstatymo patvirtino ir antikorupcinį vertinimą atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba, o teisės akto priėmimo metu nebuvo atsižvelgta į neigiamą Vyriausybės nuomonę.

Pataisų autoriai „valstiečiai“ sako, kad jį parengti paskatino „pavieniai atvejai, kai asmenys, gyvenantys valstybės įmonėms priklausančiuose būstuose, yra socialiai remtini ir neturi kito būsto, o dėl valstybės turto pardavimo gali netekti savo būsto“. Anot aiškinamojo rašo, būsto praradimas šiems žmonėms sukurtų „nepakeliamą socialinę naštą“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder