Vadovėlyje – Landsbergių verslo reklama

Vadovėlyje – Landsbergių verslo reklama

Dar vienas skandalas susijęs su Landsbergių šeima. Tėvai piktinasi, kad lietuvių kalbos vadovėlyje trečiokams yra nuoroda į konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio tėvo privačią stovyklą.

Moksleiviai raginami atsidaryti nuorodą, o ten – kvietimas už beveik keturis šimtus eurų stovyklauti Landsbergių šeimos stovykloje. Tėvai sako, kad tai yra paslėpta reklama. Ją įžvelgia ir švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Kaip vadovėlyje atsirado stovyklos nuoroda – atsakymas „Lietuvos ryto“ televizijos Aušrinės Ionovienės reportaže.

Pradinukų mokytojos Zitos rankose – šiemet išleistas lietuvių kalbos vadovėlis trečiokams. Viena iš užduočių – kaip internete surasti informacijos. Pradinukams nurodoma suvesti žodžius „Dominyko atostogos, taškas, lt“.

Suvedus paaiškėja, kad tai privačios Landsbergių šeimos stovyklos svetainė. Ji kaip tyčia kviečia į spalį vyksiančią kino stovyklą vaikams Anykščių rajone. Ir ne už dyką – savaitė vaikui atsieis 370 eurų.

Keista ir tėvams, ir mokytojai

Stovyklą organizuoja konservatorių partijos pirmininko G.Landsbergio tėvas, brolis ir kiti šeimos nariai. Tokia nuoroda papiktino mokinių tėvus.

„Aš kaip suprantu, čia – reklama. Tokia sistema – negera, nes jau per vaikus eina. Stovykla priklauso Landsbergiams. Tuo viskas ir pasakyta“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė vienas iš kalbintų vaikų tėvų.

Kiti tėvai pridūrė: „Verslininkai pasielgė labai protingai. Šiuo atveju Landsbergis iškėlė paiešką, kad pirmiausia rodytų juos. Tai – savanaudiškas dalykas ir tai nėra gražu.“

Vadovėlio užduotis pasidomėti Landsbergių stovykla nemaloniai nustebino ir trečiokų mokytoją.

G.Landsbergis nebuvo linkęs kalbėti apie susidariusią situaciją.

„Nu nežinau. Keistoka, keistoka, – sakė mokytoja Zita Nefienė. – Tiesą sakant nežinau, ar verta ieškoti tokios informacijos. Greičiausiai mes ką nors kita įsivesim.“

G.Landsbergis kalbėti nenorėjo, autoriai reklamos neįžvelgia

Pats G.Landsbergis nebuvo linkęs kalbėti apie tėvo ir brolio organizuojamą stovyklą.

„Nieko apie tai nežinau. Nieko nežinau“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė G.Landsbergis ir nuėjo tolyn.

Vienas iš vadovėlyje minimos stovyklos įkūrėjų režisierius Vytautas V. Landsbergis sakė, kad nuorodą įdėti pasiūlė vadovėlio autoriai.

„Jie atsiklausė mūsų, o mes neprieštaravome. Aišku, mums tai buvo maloni žinia, kad kažkam patinka stovyklos ir tuo pasidalina, – sakė Vytautas V.Landsbergis. – Nežinau, galima ieškoti kriminalo, bet čia jo didelio nėra. Jie kreipėsi, mes sutikome ir viskas.“

Vadovėlių autoriai tikina, kad Landsbergių stovyklos nereklamuoja.

„Kai kūrėme neįžvelgėme, kad tai vienos stovyklos reklama. Juolab, kad Vytauto V.Landsbergio kūrinių – daug. Jų analizuojama ne vienas ir ne du. Jis vienas mėgstamiausių vaikų rašytojų. Tik dėl to“, – sakė viena iš vadovėlio autorių Daiva Jakavonytė-Staškuvienė.

Mokyklų vadovėlių leidybą kontroliuojančio Ugdymo plėtotės centro atstovai sako, kad užduotyje reklamos neįžvelgia.

„Vertintojai patikrina, ar nuoroda veikia, o dėl reklamos – tai daugiau autorių ir leidyklų atsakomybė. Mes žiūrime į užduoties turiningumą, kiek ji tinkama ar netinkama mokiniui“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo Ugdymo plėtotės centro atstovė Edita Sederevičiūtė.

Ministrė nepatenkinta

Tačiau Švietimo ir mokslo ministrė Jurginta Petrauskienė mano visiškai kitaip.

„Tikrai galima įžvelgti užslėptą reklamą. Manau, kalbant apie vadovėlius, tokių nesusipratimų, neaiškumų, kurie darytų įtaką tėvų nuomonei, derėtų išvengti“, – sakė J.Petrauskienė.

J.Petrauskienė sako, kad ministerijos seniai netenkina, kaip jai pavaldus Ugdymo plėtotės centras kontroliuoja vadovėlių kokybę, todėl kitą savaitę su ekspertais ketina rengti pasitarimą, kaip gerinti vadovėlių leidybos priežiūrą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder