Ugniagesiai pataria, kaip apsisaugoti nuo žaibo

Ugniagesiai pataria, kaip apsisaugoti nuo žaibo

Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba informuoja, jog praėjusį savaitgalį žaibai Lietuvoje padegė keturis pastatus.

Savo Facebook paskyroje tarnyba skelbia, jog šeštadienį rytą nuo žaibo iškrovos Kėdainių rajone, Bakainių kaime užsidegė daržinė. Pavakary Lazdijų rajone, Budviečio kaime, žaibas trenkė į ūkinį pastatą.

Gaisro metu išdegė dalis pastato perdangos, vandeniu buvo sulietos 6 t šieno.Tuo pačiu metu Šilutės rajone, Sugintų kaime, nuo žaibo iškrovos užsidegė pirties stogas. Iš sekmadienio į pirmadienį Marijampolės rajone, Geležinių kaime, žaibas trenkė į gyvenamąjį namą.

Jį gyventojams pavyko užgesinti patiems. Gaisro metu sudegė visi name buvę elektros prietaisai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, pernai dėl žaibo iškrovos kilo 49 gaisrai. Jų metu sudegė 12 gyvenamųjų namų, 14 ūkinių pastatų, 2 pirtys ir kt.Tarnyba perspėja apie žaibų keliamus pavojus ir pataria ką daryti, kad būtų galima apsisaugoti:

Daugiausiai žalos kaimuose

Dėl žaibo iškrovos daugiau gaisrų kyla kaime. Pavojinga, jeigu pastatas stovi aukštoje vietoje, ant stogo yra išsikišusių daiktų (antenų, dūmtraukių, vėjarodžių) arba šalia auga dideli medžiai.

Miestuose ir gyvenvietėse, kur dėl įvairių įrengimų pastatai yra gerai įžeminti, žaibų sukeliami gaisrai daug retesni. Todėl, kol dar neįvyko nelaimė, patartina, ypač kaime, ant pastatų įsirengti žaibolaidžius, o jeigu jie jau yra, patikrinti, ar jie gerai įžeminti, tvarkingi, rašo Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. 

Kaip elgtis žaibuojant?

Žaibuojant ir griaudžiant žmonėms geriau pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą.

Būtina išjungti visus elektros prietaisus, antenas, nekalbėti mobiliaisiais telefonais. Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, netoli kurių auga dideli medžiai.

Jeigu audra užklupo lauke, jokiu būdu negalima slėptis po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Jeigu perkūnija užklupo maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, būtina nedelsiant skubėti į krantą. Žaibuojant taip pat reikėtų užgesinti laužą, nes jo dūmai yra puikūs elektros laidininkai ir gali pritraukti žaibą.

Kilus gaisrui ar įvykus kitai nelaimei reikėtų nedelsiant kviesti ugniagesius gelbėtojus skubios pagalbos telefonu 112.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder