Sugriežtino baudas už mokslo ir studijų darbų pirkimą

Sugriežtino baudas už mokslo ir studijų darbų pirkimą

Seimas šią savaitę priėmė Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis sugriežtino baudas už mokslo ir studijų darbų pirkimą.

Taip pat išplėstas pateiktų svetimų studijų darbų, už kuriuos gresia sankcijos, sąrašas: jei šiuo metu baudos numatytos tik už baigiamuosius bakalauro ir magistro studijų darbus, patvirtinus naujas formuluotes įtraukti ir referatai, kursiniai bei kiti tarpiniai darbai.

Vienas pataisų iniciatorių Seimo narys Mantas Adomėnas sako, kad šios pataisos yra „būtina higiena norint siekti aukštojo mokslo kokybės ir universitetų prestižo“.

„Tik gaila, kad su tokiais apgailėtinais reiškiniais kaip mokslo darbų pardavinėjimas ir svetimo darbo pateikimas savo vardu reikia kovoti įstatyminėmis priemonėmis. Tam turėtų užtekti akademinės bendruomenės sąmoningumo ir padorumo“, – BNS sakė M. Adomėnas.

„Nupirkti mokslo darbai negimsta savaime – juos kažkas parašo ir parduoda. Turiu vilties, kad tokių trečiąjį pasaulį primenančių akademinių praktikų nebeliks“, – pažymėjo parlamentaras.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisos už mokslo ar studijų darbo pateikimą kaip savo, kito asmens vardu pateikto darbo parengimą ir perdavimą nustatys 200–500 eurų baudą. Pataisos įsigalios, jas pasirašius prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Šiuo metu už neteisėtą mokslo ar studijų darbų pirkimą, pardavimą ir jų pateikimą mokslo ir studijų institucijoms numatyta 150–300 eurų bauda.

Juridinių asmenų vadovams už tokias veikas lieka dabartinė 800–1800 eurų bauda.

Siūlymas pirkti mokslo darbus užtrauks įspėjimą arba 100–200 eurų baudą, juridinių asmenų vadovams – 300–600 eurų baudą.

Už pakartotinius pažeidimus grės 500–900 eurų bauda, šiuo metu ji siekia 300–850 eurų. Juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims ji lieka tokia pati, 1700–3000 eurų.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisas Seime prieš porą metų registravo šiuo metu Seimo narių Mišriai grupei priklausantis M. Adomėnas ir konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.

Aiškinamajame rašte nurodoma, kad išplėtus vertinamų darbų sąrašą gali padaugėti darbo Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybai, todėl reiktų įsteigti vieną papildomą etatą. Anot aiškinamojo rašo, etato išlaikymui metams turėtų būti skiriama 17 tūkst. 373 eurai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder