Stebuklingieji trikojai akli prieš gudruolius: šimtai vairuotojų sugeba nuslėpti valstybinius numerius

Stebuklingieji trikojai akli prieš gudruolius: šimtai vairuotojų sugeba nuslėpti valstybinius numerius

Policija džiaugiasi naujoviškais greičio matuokliais, vadinamaisiais trikojais, bet pasirodė, kad jie nėra visagaliai – šimtai vairuotojų sugeba nuslėpti valstybinius numerius nuo tokių aparatų.

Vėlus vakaras. Pro šalikelėje stovintį trikojį gerokai didesniu, nei leidžiama, greičiu prašvilpia automobilis.

Ar toks pažeidėjas gaus baudą? Nebūtinai, jei savo numerius yra pridengęs plika akimi nematoma plėvele, kurios visiškai legaliai galima įsigyti internetu. Tokiu atveju policijos gautoje nuotraukoje matyti tik po plėvele nepaslėptos numerio vietos, o likusi dalis tiesiog baltuoja.

Taip būna, kai sutemus trikojai naudoja blykstes. Pridengtą numerį nufotografavus mobiliuoju telefonu su blykste irgi neįmanoma nustatyti, kokie jo skaičiai ir raidės.

 

Pareigūnams belieka skėsčioti rankomis ir prašyti, kad tokios plėvelės įsigijusius gudruolius įskųstų pilietiški kaimynai.

Pamoko, kaip užklijuoti

„Lietuvos rytas“ pakalbino vienos šalyje veikiančios elektroninės parduotuvės, siūlančios įsigyti tokios šviesą atspindinčios plėvelės, atstovus. Anot jų, kone visi įsigiję tokią priemonę yra patenkinti, nes gali išvengti baudos už greičio viršijimą.

Prekeivių siūloma prekė paprasta – lipdukai su nanodanga, atspindintys infraraudonuosius spindulius ir blykstę.

„Jeigu pareigūnai pažeidėją sustabdo kelyje, panaudoję reikiamą įrangą gali demaskuoti apgaulę. Tačiau žiūrint plika akimi plėvele užklijuoti valstybiniai numeriai atrodo kaip įprasti – niekaip neatskirsi“, – tikino elektroninės parduotuvės darbuotojas. Jis negailėjo ir patarimų – norint užsiklijuoti tokią plėvelę, pirmiausia nuo numerių reikia su skiedikliu pašalinti riebalus.

Lipdukų kaina kur kas mažesnė nei baudos už greičio viršijimą – šešių raidžių ir skaičių rinkinys kainuoja 15 eurų, 12 simbolių rinkinys – 28 eurus. Ši prekė siūloma ir fizinėje parduotuvėje, ir siunčiama per paštomatus.

Aptikti nėra paprasta

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Dainius Šalomskas teigė, kad „nematomų“ automobilių numerių pardavinėti nedraudžiama.

„Plika akimi policininkai nemato jokių lipdukų ant numerių. Gudrybė pastebima tik kai trikojai užfiksuoja pažeidimą su blykste. Plėvelės kelių ereliams praverčia naktį, esant darganotiems orams, rūkui. Kai pavyksta pagauti tokį pažeidėją, skiriame baudą, tačiau pričiupti išties sudėtinga“, – pripažino D.Šalomskas.

Tokios plėvelės naudojimas yra laikomas valstybinio numerio klastojimu arba užmaskavimu.

Už tai gresia bauda nuo 240 iki 340 eurų.

Šiemet iki rugpjūčio pabaigos šalyje buvo nustatyti 466 tokie pažeidimai. Daugiausia nusižengėlių pasitaikė Vilniuje (134), Alytuje (69), Kaune (61), Klaipėdoje (52), Marijampolėje (32), Šiauliuose (19), Panevėžyje (13), Telšiuose (10).

Ragino būti skundikais

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato laikinasis viršininkas Elanas Jablonskas tvirtino, kad valstybinius numerius galima įžvelgti ir esant užklijuotai plėvelei, tiesa, pareigūnų turimų priemonių neatskleidė.

 

„Jei sužinote, kad kaimynas iš kažkur nusipirko „nematomus“ automobilio numerius, derėtų apie tai nedelsiant informuoti ir policijos pareigūnus“, – priminė E.Jablonskas.

Technika ne viską gali

Žurnalo „Auto Bild Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Vitoldas Milius pripažino, kad kovoti su tokiais įžūliais pažeidėjais išties sunku.

„Reikia turėti specialų prietaisą ir stovėti su juo gatvėje, kad pastebėtum, kas važinėja su suklastotais automobilių numeriais.

Žmonės visais laikais stengdavosi išvengti baudų už greičio viršijimą. Atsirado trikojai, ir vairuotojai ieško priešnuodžių. Čia amžina kova – vieni gaudo, o kiti bėga.

Manau, kelyje ne viską turėtų kontroliuoti elektronika. Dabar aparatai į duomenų bazę neretai siunčia niekinį numerį. Jei greitį fiksuotų policininkas, sustabdytų pažeidėją ir pamatęs apgaulę skirtų jam baudą ne tik už nusižengimą Kelių eismo taisyklėms“, – kalbėjo V.Milius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder