Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė Panevėžio merą

Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė Panevėžio merą

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai antradienį sulaikė Panevėžio miesto merą Rytį Mykolą Račkauską.

Tai Eltai patvirtino STT atstovė Renata Endružytė.

„Šiuo metu meras yra sulaikytas“, - Eltai sakė R. Endružytė.

Ji teigė, kad dėl konkrečių įtarimų STT daugiau informacijos pateikti galės antradienio popietę vyksiančioje spaudos konferencijoje.

Antradienio rytą ji sakė, kad ikiteisminis tyrimas, kurio metu atliktos kratos Panevėžio miesto savivaldybėje, susijusios su mero veikla.

„Galiu patvirtinti, kad tyrimas susijęs su mero veikla“, - Eltai teigė R. Endružytė.

Dar kovo mėnesį STT skelbė, kad Panevėžio savivaldybės viešuosiuose pirkimuose buvo pastebėta korupcijos apraiškų.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad Panevėžio miesto savivaldybėje galimai buvo piktnaudžiaujama tarnyba ir duodami neteisėti nurodymai savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus. Kaip įtariama, už pažadėtą palankių sprendimų priėmimą galimai buvo atsilyginta kyšiais“, - teigiama STT pranešime.

Anot STT, antradienį pareigūnai atlieka kratas savivaldybėje bei asmenų namuose, iš Panevėžio miesto savivaldybės ir kai kurių uždarųjų akcinių bendrovių paimti tyrimui reikšmingi dokumentai.

„Taip, atliekami procesiniai veiksmai, susiję su ikiteisminiu tyrimu dėl Panevėžio miesto savivaldybės“, - Eltai sakė STT atstovė Renata Endružytė.

STT Panevėžio valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Panevėžio miesto savivaldybėje galimai įvykdytų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų - prekybos poveikiu bei piktnaudžiavimo tarnyba. Tyrimą kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Kovo mėnesį STT skelbė, kad Panevėžio valdybos korupcijos prevencijos pareigūnai, atlikę korupcijos rizikos analizę Panevėžio miesto savivaldybės ir jos kontroliuojamų įmonių - „Panevėžio butų ūkis“, „Panevėžio autobusų parkas“, „Panevėžio gatvės“ - viešųjų pirkimų srityse nustatė pažeidimų.

„Nustatyta atvejų, kai įmonės - „Panevėžio gatvės“, „Panevėžio autobusų parkas“ - prekes ir paslaugas įsigijo neatlikusios jokių viešųjų pirkimų procedūrų. Taip buvo paminti viešųjų pirkimų principai, apribotos kitų ūkio subjektų teisės sąžiningai konkuruoti dalyvaujant viešųjų pirkimų konkursuose, sumenkintas Savivaldybės kontroliuojamų įmonių prestižas. Tokiais veiksmais kuriama savivalės ir įstatymų nepaisymo sistema“, - tuomet pranešime teigė STT Panevėžio valdybos viršininkas Žydrūnas Krampalcas.

Tuomet teigta, kad neskaidrūs pirkimo būdai, neužtikrinama konkurencija, diskriminuojami tiekėjai. Pažeisdamas Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus, „Panevėžio autobusų parkas“ galėjo panaudoti apie 129 tūkst. eurų (12 pirkimo objektų), „Panevėžio gatvės“ - 91 tūkst. eurų (10 pirkimo objektų).

STT, siekdama įvertinti „Panevėžio autobusų parkas“ 8 naudotų autobusų pirkimą, pagal kompetenciją kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, kuri nustatė, kad buvo netinkamai parinktas pirkimo būdas, transportavimo paslaugos įsigytos nesivadovaujant Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimais, autobusų pirkimas dirbtinai išskaidytas siekiant vykdyti mažos vertės pirkimą.

Panevėžio įmonėms, atsižvelgiant į analizės metu nustatytus faktus, buvo pasiūlyta korupcijos riziką mažinančių priemonių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder