Siūlymas seime: kiekviename kaime po taromatą

Siūlymas seime: kiekviename kaime po taromatą

Seimas po pateikimo pritarė Seimo narės Virginijos Vingrienės pateiktam įstatymo projektui, kuriuo siūloma, kad kiekvienoje kaimo vietoje veiktų bent po vieną taromatą.

Už pritarimą po pateikimo balsavo 55, prieš - 4, susilaikė 32 parlamentarai. Pagrindiniu komitete svarstant projektą paskirtas Aplinkos apsaugos komitetas, papildomu - Kaimo reikalų komitetas. Taip pat nutarta dėl šio projekto prašyti Vyriausybės išvados. Seimo plenariniame posėdyje prie klausimo planuojama grįžti gegužės 21 d.

Kaip siūloma įstatymo projekte, užtikrinti, kad siūlymas būtų įgyvendintas, būtų patikėta daugkartinės ir vienkartinės pakuotės užstato sistemų administratoriams.

Įstatymo projekte siūloma, kad šiuo pakeitimu būtų pašalintos kaimo vietovių pardavėjų atžvilgiu taikomos „diskriminacinės užstato pakuočių priėmimo sąlygos“. Taip pat būtų panaikinta prievolė kaimo parduotuvėms priimti grąžinamas daugkartines pakuotes ir vienkartinių pakuočių atliekas, tačiau būtų paliekama teisė tai daryti.

Įstatyme taip pat siūloma daugkartinių ir vienkartinių pakuočių pardavėjams sudaryti galimybę organizuoti pakuočių surinkimą vienoje vietoje, ne toliau kaip 500 m nuo pardavimo vietos kaimų ir miestelių vietovėse, o miestuose - ne toliau kaip 150 m. Nurodytuoju atstumu prekiaujantiems pakuotėmis subjektams būtų sudaryta galimybė susitarti tarpusavyje, kuris organizuos pakuočių surinkimą.

Įstatyme siūloma įtvirtinti nuostatą, kad užstato pakuočių ar pakuočių atliekų grąžinimas būtų siejamas ne vien tik su užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių pardavimo vietomis, bet ir su viešųjų renginių vietomis, mokymo, gydymo, viešojo administravimo ir kitomis institucijomis. 

Kaip pažymima projekte, susitarimais su šių vietų valdytojais užstato už vienkartines pakuotes sistemos administratorius taip pat, kaip ir su prekybos vietų valdytojais, galėtų pagrįsti galimybes atlikti įstatyme jam nurodytas užstato už vienkartines pakuotes sistemos administratoriaus funkcijas visoje Lietuvos teritorijoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder