Siūloma liberalizuoti alkoholio prekybos draudimus

Siūloma liberalizuoti alkoholio prekybos draudimus

Siūloma nuo šių metų birželio 1 d. liberalizuoti alkoholio kontrolės draudimus ir leisti visas alkoholinių gėrimų rūšis pardavinėti bei vartoti nestacionariuose įrenginiuose, paplūdimiuose, parodose, mugėse ir kituose masiniuose renginiuose.

Tai siūlančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas įregistravo Seimo narys liberalas Simonas Gentvilas kartu su Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariais.

„Perteklinis reguliavimas daro neigiamą įtaką smulkiajam verslui bei turizmui. Dėl susidariusios koronaviruso (COVID 19) situacijos siekiant sumažinti ekonominę žalą reikia sudaryti visas sąlygas verslui bei turizmui. Taip pat dėl karantino piliečiai bei šalies svečiai turi turėti visas galimybes laisvalaikio ir pasilinksminimo formas perkelti į lauko erdves, kad susidarytų kuo mažesni žmonių sambūriai vidaus patalpose“, – sako projekto iniciatorius ir rengėjas Seimo narys S. Gentvilas.

Jo nuomone, įvestos alkoholio kontrolės priemonės yra perteklinės ir darančios žalą verslui ir jo plėtrai. „Vilniaus universiteto 2019 m. duomenimis, Lietuvoje yra 5 proc. girtaujančių asmenų, šie asmenys suvartoja 35 proc. viso alkoholio kiekio. Šie girtaujantys asmenys alkoholinius gėrimus vartoja ne viešose įstaigose, renginiuose ar kitur, tačiau alkoholį vartoja namuose. 50 proc. Lietuvos gyventojų vartoja alkoholį restoranuose, kavinėse ir baruose, tačiau tai daro ne reguliariai ir nėra priklausomi nuo alkoholio. Remiantis Vilniaus universiteto tyrimu, alkoholio įsigijimo ir vartojimo ribojimai nesprendžia alkoholio priklausomybės ar kitų su alkoholio vartojimu susijusių problemų (...)“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Šiuo metu įstatymas neleidžia prekiauti alkoholiniais gėrimais paviljonuose, paplūdimiuose bei draudžiamas tam tikrų alkoholių grupių įsigijimas parodų, masinių renginių bei sporto varžybų metu.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas kartu su S. Gentvilu teikia Seimo nariai liberalai Viktorija Čmilytė- Nielsen, Eugenijus Gentvilas, Ričardas Juška, Virgilijus Alekna, Juozas Baublys, Kęstutis Glaveckas, Jonas Liesys, Gintaras Vaičekauskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder