Šiandien Vyriausybė spręs dėl visų savivaldybių skirstymo į zonas

Šiandien Vyriausybė spręs dėl visų savivaldybių skirstymo į zonas

Jau šiandien Vyriausybė spręs, kaip pagal konkrečius koronaviruso rodiklius suskirstyti visas Lietuvos savivaldybes į tris zonas – žalią, geltoną ir raudoną. Pagal tai, į kurios spalvos zoną pateks, savivaldybėms ir jų gyventojams bus teikiamos skirtingos rekomendacijos, kaip tvarkytis su COVID-19 infekcijos grėsme.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad gyventojams itin svarbu laikytis pagrindinių taisyklių – distancijos, rankų higienos, dėvėti veido apsaugos priemones, nesilankyti renginiuose ir kituose susibūrimuose, jei tam nėra būtinybės. Tačiau, anot ministro, tik šių priemonių nebepakanka.

„Tad numatėme kitų priemonių, kurios gali padėti suvaldant viruso plitimą“, – tvirtino sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Tiesa, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) portalui lrytas.lt pranešė, kad trečiadienį Vyriausybė dar tik spręs, ar taikyti šiuos rodiklius, o konkrečios savivaldybės būtų skirstomos penktadienį pagal tos dienos naujausius duomenis.

Kuo skirsis gyvenimas skirtingose zonose?

Ministras vardijo, kad žemiausius koronaviruso rodiklius turinčios savivaldybės pateks į saugiausią, žaliąją zoną. Joms nebus būtina taikyti papildomas priemones.

Į šią zoną pateks savivaldybės, kuriose sergamumo rodiklis yra mažesnis nei 25 ir teigiamų tyrimų procentas ne didesnis nei 4 proc.

Geltonoji zona, anot A.Verygos – laikas suklusti ir atidžiai laikytis specialių visuomenės sveikatos ekspertų rekomendacijų, siekiant suvaldyti tolesnį viruso plitimą.

Į geltonąją zoną pateks savivaldybės, kur sergamumas neviršija 50 atvejų, tačiau teigiamų testų – daugiau kaip 4 proc. arba sergamumas 25-150 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o teigiamų testų – mažiau kaip 4 proc.

Aiškėja, kad į šią grupę, A.Verygos duomenimis, vertinant dabartinius rodiklius, jau galėtų patekti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio savivaldybės.

Raudonos zonos gyventojų gali laukti karantinas

Raudonoji zona – pati pavojingiausia, kurioje esančios savivaldybės turi ne tik laikytis specialistų rekomendacijų bei nurodymų, bet ir bet kada tikėtis lokalaus karantino paskelbimo.

Į raudonąją zoną patenka savivaldybės, kur sergamumo rodiklis viršija 50, teigiamų testų – daugiau kaip 4 proc. arba sergamumas – daugiau kaip 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Skelbiant lokalų karantiną, tam tikri ribojimai turėtų būti numatyti viešam gyvenimui, renginiams, ugdymui, viešose erdvėse privalu dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones, laikytis atstumų, vengti masinių susibūrimų ir pan.

Apie naująją tvarką pirmadienį pirmasis pranešė premjeras Saulius Skvernelis, tvirtindamas, kad „atėjo laikas padaryti pauzę visuomeniniame gyvenime“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder