Seimūnas G. Vaičekauskas: "Devyniolikmetis gali šaudyti ir mylėtis, o negali nusipirkti alaus"

Seimūnas G. Vaičekauskas: "Devyniolikmetis gali šaudyti ir mylėtis, o negali nusipirkti alaus"

Liberalai Seimui siūlo lengvinti alkoholio kontrolę šalyje ir leisti prekiauti silpnu alkoholiu mugėse, o stipresniu – paplūdimiuose. 

Liberalų siūlomos įstatymo pataisos leistų mugių ir miesto švenčių paviljonuose prekiauti ne stipresniu nei 7,5 proc. stiprumo alkoholiu, o paplūdimiuose gėrimais, kurių stiprumas neviršija 22 proc.

Pateiktą įstatymo projektą Seimas nagrinėjo neeiliniame posėdyje ketvirtadienį. Jame dalyvavo tik opozicijos atstovai, nes valdantieji nusprendė ignoruoti šį posėdį.

„Karantinas baigsis, o gyvenimas tęsis“, – iš Seimo tribūnos pristatydamas įstatymo pataisas kalbėjo liberalas Gintaras Vaičekauskas.

Seimo narys siūlė šiek tiek atleisti „antialkoholinį kumštį“ ir sušvelninti, jo nuomone, perteklinius draudimus.

„Draudimas prekiauti silpnu alkoholiu laikinuose paviljonuose prie jūros išvis nesuprantamas, nes jeigu stovi pastatas ant betoninio pamato, tai čia galima prekiauti, o jeigu ant medinių grindų – jau negalima“, – stebėjosi G. Vaičekauskas.

Jo tvirtinimu, jokie draudimai nuo alkoholizmo negydo. Pasak Seimo nario, Vilniaus universiteto tyrimas parodė, kad praėjusiais metais Lietuvoje alkoholizmo problemą turėjo 5 proc. gyventojų, jie suvartodavo 35 proc. viso suvartojamo alkoholio.

„Jie geria ne viešose vietose, renginiuose, kavinėse ir restoranuose. Jie geria namuose arba tarpuvartėse“, – kalbėjo liberalas.

G. Vaičekauskas tikino, kad pusė lietuvių alkoholį vartoja restoranuose, kavinėse ir baruose, tačiau jie tą daro nereguliariai ir nėra priklausomi nuo alkoholio. „Pradėkime tikėti žmonėmis, o ne draudimais“, – sakė G. Vaičekauskas.

Mišriai Seimo narių grupei atstovaujantis Andrius Mazuronis pritarė įstatymo pakeitimui. „Bet turiu didelį priekaištą, kad į savo projektą įrašėt tik silpną alkoholį, o neįrašėt stipraus“, – teigė A. Mazuronis.

Pasak jo, yra ir dar daugiau, jo žodžiais, absurdiškų draudimų, susijusių su alkoholio kontrole.

Pavyzdžiui, kad sekmadienį alkoholiniai gėrimai pardavinėjami tik iki 15 val. „Jūs man pasakykite, kuo sekmadienis skiriasi nuo šeštadienio ar pirmadienio“, – svarstė Seimo narys.

„Kaip ir jums, taip ir man reikia aiškinti žmonėms, kodėl devyniolikos metų vaikinas gali šaudyti kariuomenėje, bet jis negali alaus nusipirkti. Jis gali mylėtis, bet negali alaus nusipirkti. Baisu“, – piktinosi G. Vaičekauskas.

Seimo nariai po pateikimo pritarė įstatymo projektui, gegužės mėnesį jį svarstys Ekonomikos komitetas. Seimas dar du kartus privalės balsuoti, kad liberalų pasiūlytas įstatymo projektas įsigaliotų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder