Seimo aritmetika: didino algas mokytojams, pasididino sau

Seimo aritmetika: didino algas mokytojams, pasididino sau

Seimas nutarė, kad neužtenka pinigų patenkinti streikuojančių mokytojų reikalavimus, tačiau patvirtinęs kitų metų valstybės biudžetą nutarė, kad jame turi atsirasti lėšų pačių parlamentarų algų padidinimui. Tiesa, tik po keliasdešimt eurų per mėnesį, tačiau daugeliui vargstančių šeimų tai būtų tikras lobis. Negana to, nors Seimo statutas neleidžia parlamentarams algų didintis sau (toks sprendimas privalo įsigalioti tik nuo kitos kadencijos pradžios), ši nuostata buvo įžūliai paminta.

Spjovė į statutą

„Įstatymas dėl Seimo narių atlyginimo dydžio pakeitimo įsigalioja tik nuo kito naujai išrinkto Seimo pirmojo posėdžio dienos“, - byloja Seimo statutas. Tačiau, pasirodo, visai nesvarbu, ką jis byloja. Parlamentarai beveik vienbalsiai nutarė (iš 73 balsavusiųjų tik vienas balsavo prieš), kad algos jiems didėti turi jau nuo sausio.

Tiesa, seimūnai tokį akiplėšišką sprendimą taip užmaskavo, kad paprasti rinkėjai, nelabai besidomintys, kaip apskaičiuojamos algos biudžetininkams, jį gali palaikyti ir geru darbu. Mat priimtas sprendimas padidinti bazinį dydį ne tik sau, bet visiems valdininkams, pareigūnams, politikams, teisėjams, savivaldybių bei valstybės biudžetinių įstaigų darbuotojams. Bazinis dydis bus nebe 132,5 euro, kaip dabar, o 134,21 euro pagal dabartinę mokesčių sistemą arba 173 eurai pagal būsimą, įsigaliosiančią nuo sausio. Kaip „Vakaro žinioms“ paaiškino parlamentaras Povilas Urbšys, nuo sausio bazinis dydis bus indeksuojamas, tai yra, padaugintas iš koeficiento 1,289.

„Tai padaryta neva tam, kad darbdavio sumokama mokesčių dalis matytųsi algų lapeliuose, nes dabar nesimato“, - sakė P.Urbšys.

Finansų ministras Vilius Šapoka atskleidė, kad bazinio dydžio ūgtelėjimas šalies biudžetui kitąmet kainuos per 33 mln. eurų, o apie 180 tūkst. biudžetininkų algos „į rankas“ padidės nuo 8 iki 55 eurų per mėnesį.

„Mes mokytojams pasakėme, kad jie džiaugtųsi, nes algos jiems didės apie 50 eurų (dėl bazinio dydžio pakėlimo - tik apie 10 eurų). Tačiau dar neaišku, kada, tik aišku, kad kitais metais. O patys tyliai sau pasididinome 84 eurais. Iš pradžių 50 eurų mums algos padidėjo nuo 2018 m. sausio, kai bazinis dydis ūgtelėjo dviem eurais, o po naujojo sprendimo mūsų atlyginimai padidės dar 34 eurais“, - atskleidė P.Urbšys.

Vis per maža

„Vakaro žinios“ primena, kad parlamentarai ir dabar neskursta. Eilinis parlamentaras (nevadovaujantis komitetui ar komisijai, nesantis Seimo valdyboje) dabar gauna po 2570,5 euro per mėnesį - vien algos be jokių priedų už valstybei ištarnautą laiką. Parlamentarams alga apskaičiuojama bazinį dydį dauginant iš pareiginės algos koeficiento (parlamentarai sau yra nusistatę koeficientą 19,4). Negana to, kas mėnesį seimūnai vadinamosioms parlamentinėms išlaidoms gauna sumą, lygią vidutiniui šalies darbo užmokesčiui, kuris šiuo metu siekia 935,7 euro. Ne paslaptis, kad nemaža dalis Tautos išrinktųjų ir šią sąskaitą išlaižo iki dugno ir dar skundžiasi, esą skiriamų pinigų parlamentinėms išlaidoms neužtenka. Tad iš principo bendros kiekvieno Tautos išrinktojo mėnesio pajamos siekia 3500 eurų.

Pasak P.Urbšio, kai patvirtinamas aukštesnis bazinis dydis, algos seimūnams padidėja daug labiau nei mokytojams ar bibliotekininkams dėl didesnio jau minėto pareiginės algos koeficiento. Be to, parlamentarų sumanymas pažeisti statuto nuostatą ir atlyginimus pasididinti jau sau, o ne savo įpėdiniams - ne vienintelis. Eiliniams biudžetininkams algos anksčiau būdavo apskaičiuojamos pagal visai kitus koeficientus, tačiau dabartinis Seimas nusprendė visus „pakišti“ po vienu įstatymu.

Ne tokie jau ir kvaili

„Dabar, kai seimūnai nori užsidirbti politinių balų ir didina algas mažiausiai uždirbantiems bibliotekininkams ar kitiems biudžetininkams, automatiškai pasididina ir sau, tik gerokai daugiau. O to nebūdavo, kai baziniai dydžiai būdavo tvirtinami atskirais įstatymais“, - pastebėjo P.Urbšys.

Politikas priminė, kad prieš metus, kai parlamentarai nusprendė pasididinti pajamas ir sau, jis pirštu rodė į jau minėtą statuto nuostatą. Nuostata, beje, buvo priimta ne šiaip sau, o būtent tam, kad įstatymų leidėjai negalėtų pasididinti algų sau. Tačiau didžioji dalis kolegų sugalvojo, kaip ją apeiti - esą juk didinama ne alga, o tik bazinis dydis. O tai neva neprieštarauja statutui.

„Seimo nariai - ne iš tų, kurie vargsta. Kas čia būtų atsitikę, jei mes sau nebūtume pasididinę algų 84 eurais? Galima buvo didinti tik mažiausiai uždirbantiems biudžetininkams, o būdas tam tikrai yra. Pavyzdžiui, vėl nustatant atskirus bazinius dydžius seimūnams, valdininkams, pareigūnams bei teisėjams iš vienos pusės bei biudžetinių įstaigų darbuotojams iš kitos. Tas „sukergimas“ buvo sugalvotas praėjusią kadenciją (grupė Seimo narių kreipėsi į prezidentę, kad ši pataisą vetuotų, bet nevetavo). Šią kadenciją Gabrielius Landsbergis buvo pagarsinęs, jog parengs pataisas, kurios „ištrauktų“ politikus iš kitų biudžetininkų tarpo, tačiau taip ir neparengė. Todėl man susidaro įspūdis, kad opozicija tik nori pademonstruoti socialinį jautrumą, tačiau iš tikrųjų nieko nedaro“, - tvirtino P.Urbšys.

Negalėjo patikėti

Politologas Vytautas Dumbliauskas, tik iš „Vakaro žinių“ išgirdęs, kad seimūnai pasididino algas sau, negalėjo tuo patikėti.

„Aišku, kad tai būtų statuto pažeidimas. Tačiau netikiu, kad jie taip „naglai“ gali pažeisti statutą, jūs turbūt suklydote“, - teigė V.Dumbliauskas.

Įtikintas, kad taip buvo iš tiesų, politologas tokį elgesį pavadino įžūliu seimūnų gudravimu.

„Neabejoju, kad jie pasiteisins, esą juk ne vien sau kelia algas. Ir formaliai neprikibsi prie jų. Tačiau iš moralinės pusės tai yra smerktina. Tendencija tokia, kad turtingieji turtingėja, o kiti santykinai skurdėja“, - konstatavo V.Dumbliauskas.

Interviu su eksparlamentarų klubo prezidentu Henriku ŽUKAUSKU:

- Ar jūs, kaip buvęs ilgametis Seimo narys, prisimenate faktą, jog parlamentarai būtų pasididinę algas sau, nelaukdami kitos kadencijos?


- Ne, tokio atvejo nebuvo. O tai, ką daro šios kadencijos parlamentarai, yra paprasčiausia gudrybė, operavimas įstatymų nuostatomis ir prisidengimas visais kitais valstybės tarnautojais. Anksčiau tokių dalykų tikrai nebūdavo. O dabar jie save įrašė į vieną įstatymą su valstybės tarnautojais, biudžetinių įstaigų darbuotojais, nors iš principo jų statusas yra kitas. Parlamentarai juk yra išrinkti. Rašydami tokias įstatymo pataisas jie privalo parašyti: nuo kitų metų didėja visiems, išskyrus Seimo narius. Tada suprasčiau, nes mokytojai skursta, pensininkai iš viso nesuduria galo su galu. O Seimo nariai didinasi algas sau.

- Tai dar vienas parlamentarų gudravimas?

- Tai aišku, kitaip ir nepavadinsi. Tai yra manipuliacija, negražu, neteisinga rinkėjų atžvilgiu, nors kiekvienas yra prisiekęs būti visiems lygiai teisingas. O paskui viskas ir prasideda - ne tik algų pasididinimas.

- Ką turite mintyje?

- Automobilių nuomą už mokesčių mokėtojų pinigus ir kitus dalykus. Viskas taip suvelta, kad įstatymuose susigaudytų tik jie patys, o nesusigaudantys rinkėjai nesipiktintų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder