Seimas sumažino PVM periodiniams leidiniams

Seimas sumažino PVM periodiniams leidiniams

Seimas antradienį 4 punktais iki 5 proc. sumažino pridėtinės vertės mokestį (PVM) spaudai. Finansų ministerijos skaičiavimais, dėl to biudžetas kitąmet neteks maždaug 2 mln. eurų.

Už tai numatančią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą balsavo 112, prieš – vienas, susilaikė 11 parlamentarų.

„Valstietis“ Stasys Tumėnas tvirtino, kad sumažintas PVM yra puiki žinia „finansinės mokesčių naštos prismaugtai“ regioninei spaudai.

„Tai yra Lietuvos sugrįžimas į demokratinių pilietinių valstybių būrį. Dar ne į elitą, nes elitinėse valstybėse yra nulinis PVM tarifas periodiniams leidiniams“, – sakė S. Tumėnas.  

Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas stebėjosi, kodėl apie paramą regioninei žiniasklaidai imta kalbėti prieš rinkimus. Pasak jo, toks Seimo sprendimas yra „saldainis“ jai. 

Parlamentaras taip pat tikino, kad vien spausdintos žiniasklaidos rėmimas yra konkurencijos iškraipymas. 

Seimas atmetė konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymą nuo 9 iki 5 proc. sumažinti ir PVM tarifą knygoms bei vadovėliams: už tai balsavo 42, prieš –39, o susilaikė 30 Seimo narių. 

J. Razma piktinosi, kad dabar lengvata gali pasinaudoti „koks nors Klaipėdos rajone einantis Petro Gražulio  (Seimo nario – BNS) laikraštėlis, Širvintose einantis merės Živilės Pinskuvienės įtakojamas laikraštis ar prieš rinkimus ypač aktyviai leidžiama „Naisių žemė“ („valstiečių“ laikraštis – BNS)“. 

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas pareiškė, kad J. Razmos siūlomas lengvatos išplėtimas lemtų papildomus biudžeto netekimus.  

9 proc. PVM tarifas dabar taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikančius leidinius, taip pat spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama užima daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto. 

Lengvatinis 5 proc. tarifas dabar taikomas tik vaistams ir medicinos priemonėms, o 9 proc. – keleivių vežimui, periodinei spaudai, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, centralizuotam šildymui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder