Rugsėjo 28 -oji Lietuvoje ir pasaulyje

Rugsėjo 28 -oji Lietuvoje ir pasaulyje

Lietuvoje:

1919 m. įsteigta Lietuvos darbo federacija;

1939 m. Sovietų Sąjunga ir Vokietija pasirašė Draugystės ir sienų nustatymo sutartį su slaptu papildomu protokolu - antruoju Molotovo-Ribentropo pakto protokolu. Lietuva atiteko Sovietų Sąjungos interesų sferai;

1944 m. KGB surengė pirmąją akciją - Vilniuje sušaudyta dešimt žmonių;

2009 m. eidama 72-uosius metus mirė pirmoji Lietuvos televizijos ir radijo diktorė Gražina Bigelytė.

Pasaulyje:

1573 m. gimė italų tapytojas, realistinės krypties Europos tapyboje pradininkas Mikelandželas Karavadžas;

1745 m. Londono "Drury Lane" teatre pirmą kartą atliktas Didžiosios Britanijos himnas "Viešpatie, saugok karalių";

1850 m. JAV karo laivyne panaikinta prasikaltusių jūreivių plakimo rimbais bausmė;

1895 m. mirė prancūzų chemikas ir mikrobiologas Luji Pasteras, išradęs pasterizavimo - maisto produktų konservavimo kaitinimu iki 63-95 laipsnių Celsijaus temperatūros - metodą;

1934 m. gimė prancūzų aktorė Bridžita Bardo;

1978 m. mirė tik 33 dienas savo pareigas ėjęs popiežius Jonas Paulius I;

1994 m. Baltijos jūroje nuskendo keltas "Estonia". Iš 1051 keleivio ir įgulos narių išsigelbėjo tik 139 žmonės. Iš keturių keltu plaukusių lietuvių žuvo trys. Įspūdingo 9 aukštų kelto „Estonia" žūtis yra pati didžiausia jūrų katastrofa Europoje, įvykusi po Antrojo pasaulinio karo.

Ši tragedija išsiskiria ne tik didžiausiu aukų skaičiumi, bet ir katastrofos sparta, nes laivas nugarmėjo į gelmes labai greitai. Keltas nuskendo vienoje didžiausių Baltijos jūros įlankų – Suomijos įlankoje, prie kurios įsikūrę Sankt Peterburgas, Helsinkis, Talinas.

Kaip paskelbę tyrinėtojai, tragedijos naktį dėl galingų bangų ir vandens slėgio pirmiausia staiga atitrūko kelto „Estonia“ priekinis skydas, ir į automobilių denį pradėjo plūsti vanduo.

Manoma, kad situaciją pablogino dar ir per didelis kelto greitis. Nuo į denius patekusio vandens keltas pasviro ir pradėjo skęsti. Pavojaus signalą gavusios tarnybos išsiuntė gelbėjimo sraigtasparnį – šis į nelaimės vietą atskrido po poros valandų. Kiek vėliau atplaukė ir keleivinis keltas „Mariella“.

Pavyko išgelbėti 94 keleivius ir 43 įgulos narius. Iš gelbėtojų ištrauktų žuvusiųjų tik 95 žmones pavyko atpažinti – jie buvo arba paskendę, arba mirtinai sušalę.

O 757 žmonės – 651 keleivis ir 106 įgulos nariai – iki šiol yra paskelbti dingusiais be žinios, jie – brolišku tapusiame jūros kape.

2003 m., sulaukusi 76 metų, mirė Altėja Gibson. Ji buvo pirmoji juodaodė teniso žaidėja, laimėjusi Vimbldono ir JAV nacionalinius turnyrus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder