Rinkimų komisijai įtarimų sukėlė N. Puteikio padėjėja

Rinkimų komisijai įtarimų sukėlė N. Puteikio padėjėja

Iš kovos dėl Seimo nario mandato Zanavykų rinkimų apygardoje krenta Liberalų sąjūdžio siūlomas Haroldas Glauzeris ir Centro partijos keliama parlamentaro Naglio Puteikio padėjėja Laura Radzevičiūtė.

Vietos rinkimų komisijos pirmininkė, konservatorė Rasita Grincevičienė 15min patvirtino, kad siūloma šiems politikams neleisti dalyvauti rinkimuose – jiems nepavyko surinkti tūkstančio parašų. Tuo metu L.Radzevičiūtės pateikti parašai sukėlė įtarimų – nesutapo dalies pasirašiusiųjų duomenys. Kandidatė neigia padariusi ką nors ne taip ir stebisi, kodėl buvo taip nuodugniai tikrinama.

Aptiko neatitikimų

Zanavykų apygardos rinkimų komisiją galutinį sprendimą dėl kandidatų žada priimti pirmadienį popiet. Vėliau šis sprendimas bus pateiktas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Norintys toliau dalyvauti rugsėjo 16 dieną įvyksiančiuose rinkimuose praėjus antradienį turėjo pristatyti ne mažiau kaip 1 tūkst. juos remiančių apygardos rinkėjų parašų.

R.Grincevičienė 15min pirmadienį sakė, kad H.Glauzeris tiesiog nesurinko reikiamo kiekio parašų.

Tuo metu L.Radzevičiūtės pateiktuose parašų rinkimo lapuose komisija aptiko neatitikimų, todėl siūlo pripažinti, kad jai parašų surinkti nepavyko.

„Mes radome daug pasirašiusių, kurie neturi teisės – didžioji dauguma nėra mūsų apygardos rinkėjai, jų nėra rinkėjų sąraše. Dar viena didelė grupė įrašė neteisingus asmens duomenis, nepilnai užpildė. Tokių dar apie 40, tai tiesiog pagal mus, ji nepraeina. Bet kiek girdėjau, jie nori skųsti mūsų sprendimą“, – sakė ji.

Komisijos pirmininkė sakė, kad pastebėjus neatitikimus, lapus nuodugniai tikrino trys komisijos nariai, nors tai paprastai daro du.

Paklausta, ar nebuvo aptikta parašų klastojimo, R.Grincevičienė teigė, jog tokius dalykus turėtų nustatyti VRK.

„Radome 11 parašų, kur įrašyti kito asmens duomenys. Pavyzdžiui, dokumento numeris nesutampa su vardu ir pavarde (...) Tai gal dėl šitų... Bet mes tiek giliai nesikapstėme, atlikome savo darbą“, – kalbėjo ji.

Komisijos pirmininkė pabrėžė, kad pasirašiusiųjų ne apygardos gyventojų buvo ir pas kitus kandidatus.

L.Radzevičiūtė: per savaitgalį užskaitytų parašų dar sumažėjo

N.Puteikio vadovaujamos Centro partijos kandidatė L.Radzevičiūtė 15min pirmadienį sakė, kad jai atrodo keista, kodėl komisija būtent jos pateiktus parašus taip nuodugniai tikrino.

Kandidatė pripažino, kad klaidų galėjo pasitaikyti, nes parašų rinkimo terminas buvo trumpas – trys savaitės, parašai rinkti ir prie parduotuvių, ir šventėse.

„Pirmininkė sako, kad čia vos ne kriminalas, bet žmogus gali ir skaičių ne tą įrašyti ir viskas, nesutampa“, – piktinosi ji.

L.Radzevičiūtė 15min teigė apgailestaujanti, kad neįrašinėjo pokalbių su rinkimų komisijos pirmininke.

„Nes kitų kandidatų tikrinimas vyko atsitiktine tvarka, Mindaugo Basčio ir konservatorės (Irenos Haase – aut.) patikrino per vieną dieną ir netikrino kiekvienos eilutės, o mano tikrino vos ne 5 dienas. Keistas pats tikrinimas – mane skersai išilgai perėjo“, – piktinosi ji.

L.Radzevičiūtei keista atrodo ir tai, kad penktadienį telefonu R.Grincevičienė jai sakė, kad komisija užskaitė 930 parašų, o protokole, kurį pirmadienį svarstys komisija, užskaityti siūloma jau 829 parašus.

„Tai kas per savaitgalį dar nutiko?“, – klausė ji.

Centro partijos kandidatė neabejojo, kad komisijos sprendimas jai bus neigiamas, bet ar jį skųs, dar nežino – nori susipažinti su visa informacija.

Į Seimą be L.Radzevičiūtės ir H.Glauzerio kandidatuoti ketina savarankiškai išsikėlęs Mindaugas Bastys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Irena Haase, Darbo partijos kandidatas Vigilijus Jukna, Lietuvos socialdemokratų partijos keliamas Paulius Visockas bei nepriklausomas kandidatas Mindaugas Tarnauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder