Retas šeimos pagausėjimas: gimė ketvertukas

Retas šeimos pagausėjimas: gimė ketvertukas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje pasaulį išvydusio ketvertuko mama laikėsi stoiškai, vos gimę trys berniukai ir mergaitė demonstravo didelį norą gyventi - energingai mosavo rankytėmis, kojytėmis ir rėkė.

Taip penktadienio rytą spaudos konferencijoje Šimtmečio ketvertuką ir jos susilaukusią panevėžiečių šeimą apibūdino LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas doc. Vladas Gintautas.

Kalbėdamas apie išskirtinį atvejį V. Gintautas sakė, kad moters gimda sutverta išnešioti vieną kūdikį. Du yra daug, trys - labai labai daug, keturi - beprotiškai daug.

„Džiaugiamės, kad gimdymas baigėsi sėkmingai. Iš trijų mūsų klinikose gimusių ketvertukų 2013 metais, 2015 metais ir dabar, šitas nėštumas tęsėsi ilgiausiai, vaikučiai gimė stipriausi“, - konstatavo klinikos vadovas.

Pasak daktaro, pirmojo gimusio berniuko svoris - 1800 gramai, antros gimusios vienintelės mergaitės - 2004 gramai, identiškų dvynių berniukų svoriai 1668 gramai ir 1554 gramai.

Su panevėžiečių šeima klinikos vadovui teko bendrauti nuo pat nėštumo pradžios. „Labai optimistiška pora, reikėjo tik juos padrąsinti, kad laukia nemenki iššūkiai, bet mama labai gerai laikėsi, labai stoiška moteris, jokių nemotyvuotų skundų neišreiškė ir išnešiojo iki reikiamo laiko vaikučius. Gal galėjo ir ilgiau, bet mes bijojom, kad gali prarasti planuotos operacijos privalumą, kai visos tarnybos pasiruošusios veikti“, - sakė doc. V. Gintautas, pridurdamas, kad gimdymo metu operacinėje buvo apie 20 skirtingų sričių specialistų.

Pasak daktaro, krūvis šeimai, be abejo, didžiulis. „Reikia tikėtis, kad savivaldybė, į kurią sugrįš ši šeima, padės, kuo galės“, - vylėsi doc. V. Gintautas.

Kadangi ketvertuko tėvai nenorėjo viešintis ir nesutiko, kad būtų fotografuojami jie ar vaikai, daktaras neįvardijo ir mamos amžiaus. „Brandi moteris, pradėjusi ketvirtą dešimtmetį. Jai šie vaikai - pirmieji“, - tokia informacija apie pacientę apsiribojo LSMU atstovas.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė akcentavo, kad daugiavaisių gimimų Lietuvoje labai padaugėjo ir tai sietina su pagalba pastoti.

Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus specialistės tikisi greito, gero ketvertuko adaptacijos periodo, nors problemų tikimybė išlieka.

Šiuo metu visi keturi vaikučiai - naujagimių intensyvios terapijos skyriuje. Nors gimę visi kvėpavo savarankiškai, prireikė papildomos pagalbos. Šiandien visi trys broliukai jau kvėpuoja patys, sesutei teikiama nedidelė pagalba.

„Naujagimių būklės geros, bet laukia ilgas kelias, kad galėtų sėkmingai keliauti į namučius“, - sakė gydytojos, nenorėjusios prognozuoti, kada visa šeima jau bus namuose.

Kaip skelbė ELTA, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje pasaulį išvydusio ketvertuko šeimai Panevėžio savivaldybė ruošia staigmeną.

Kaip sakė savivaldybės administracijos vadovo pavaduotoja Sandra Jakštienė, šeima turi gyvenamąjį būstą, bet problema - transportas, todėl savivaldybė pagal galimybes, remdamasi galiojančiais teisės aktais, svarsto galimybę ketvertuko šeimai padovanoti automobilį.

Pasak S. Jakštienės, gimus ketvertukui ne tik džiaugsmo, bet ir rūpesčių - keturis kartus daugiau. Todėl grįžus tėvams ir mažyliams iš ligoninės Kaune, savivaldybė aiškinsis poreikius, kad Socialinės paramos skyrius galėtų padėti ten, kur reikės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder