Reikia padaryti šuolį, kad Lietuva neišsivaikščiotų

Reikia padaryti šuolį, kad Lietuva neišsivaikščiotų

"Nustokime investuoti į asfaltą ir atsigręžkime į žmogų", - sako kandidatas į Europos Parlamento narius, visuomeninio rinkimų komiteto "Lemiamas šuolis" vedlys Paulius Kunčinas.

Nors Lietuva turi sėkmei reikiamą infrastruktūrą, P. Kunčino teigimu, šalis neišnaudoja turimo potencialo - atlyginimai išlieka maži, o žmonės toliau emigruoja.

Ar situaciją galima pakeisti? Prestižinį Oksfordo universitetą baigęs ir ketverius metus "Oxford Business Group" vyriausiuoju analitiku Azijai ir Rytų Europai dirbęs žinomo rašytojo Jurgio Kunčino sūnus teigia, kad viską galima pakeisti labai greitai.

Daugelis kalba, kad Lietuvos ekonomika auga, palengva didėja atlyginimai. Tačiau tai, panašu, emigracijos nemažina. Kodėl?

Ekonomika tarsi nebloga. Bet daugiausia investuojame į asfaltą. Būtina kurti ateities ekonomiką, sėdėti ant senų pamatų negalima.

Mūsų žinutė visai Lietuvai vienoda - reikia padaryti šuolį, kad žmonės neišsivaikščiotų. Kol kiti siūlo šliaužti, mes siūlome proveržį. Norime padaryti būtinus darbus, kad Lietuva eitų greitesniu tempu į priekį, kad sukurtume gerai apmokamas darbo vietas Lietuvoje.

Kokių idėjų galėtumėte pasiūlyti Klaipėdai?

Klaipėdoje akivaizdžiai neišnaudotas turizmo ir paslaugų sektoriaus potencialas. Tai yra kiekvieno save gerbiančio uosto Europoje pagrindinis pranašumas. Kai esi šalia jūros, yra graži gamta, istorija. Tai galima puikiai reprezentuoti ir Vokietijoje, ir Skandinavijos šalyse. Tai vyksta, bet labai žemame lygyje.

Turėtų atvykti kruiziniai laivai, kuriuos matome Taline, Stambule, Gdanske, Odesoje ir kituose miestuose. Kodėl apie tai kalbu? Visa tai galime padaryti jau rytoj. Siekiant prisikviesti kruizinį laivą reikia geros programos, investuoti į rinkodarą, susitarti su viešbučiais, kad turistams būtų pasiūlytas pilnas produktas. Taip pat būtina pagerinti susisiekimą tinkamai išnaudojant Palangos oro uostą. Infrastruktūra yra, viskas paruošta, bet neišnaudojame savo potencialo.

Pastaraisiais metais kalbama, kad Lietuvą galima padalyti į dvi dalis - Vilnių ir likusią Lietuvą. Ar ateityje galima tikėtis, kad varomaisiais varikliais taps ir kiti šalies didmiesčiai?

Gerai tvarkosi Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Kaunas, Vilnius. Kalbant apie Klaipėdą, ji gali tapti viena iš Lietuvos gelbėtojų. Turime sukurti tokią ekonomiką, kad Klaipėda temptų visą regioną: Palangą, Nidą, Tauragę, Plungę, Mažeikius. Visa tai susiję su uostu.

Klaipėda nėra uostas, tai - miestas. Klaipėda nėra miestas "sau". Tai yra regiono sostinė. Klaipėda yra vartai į Lietuvą, Kuršių regioną ir Žemaitiją. Mūsų vizija - didieji miestai turi tempti visą Lietuvą, nes mūsų liko labai mažai.

Turime įrengti logistikos parkus, pramonę, orientuotą į eksportą. Visa tai vyksta, nieko naujo nepasakiau, bet viskas vyksta žemos pridėtinės vertės lygyje. Pridėtinę vertę reikia kelti maksimaliai, tik tada galėsime mokėti tokius atlyginimus, kokius gauna mūsų tėvynainiai Berlyne, Stokholme, Dubline, Londone ir kitur. Tik tada galėsime sustabdyti emigraciją. Pasikartosiu, reikia investuoti į žmogų, ne į asfaltą.

Kas šiuo metu trukdo Lietuvai išnaudoti savo turimą potencialą?

Paprasčiausiai reikia pradėti galvoti. Dar vos sugalvojame, kad galima pagreitinti geležinkelį Vilnius-Kaunas. Sugalvoti ir įgyvendinti užtruko "tik 10 metų", "geniali" idėja... Gal reikia pradėti mąstyti šiek tiek greičiau? Mus aplenks ir lenkai, ir tie patys baltarusiai. Nekalbu apie Estiją, kuri jau penkeriais metais priekyje.

Ką naujo Lietuva galėtų pasiūlyti Europai?

Europiniu lygiu jau dabar galima eskaluoti šį klausimą ir aiškinti mūsų Europos biurokratams, kad reikia pradėti investuoti į kažką naujo. Kokios gali būti kryptys? Viena tokių - dirbtinis intelektas. Visa Europa eina iš proto dėl investicijų į šalies gynybos pramonę.

Puiku, tada Pabradėje darome geriausią Europoje kompetencijų centrą pagal sienų saugumą - naudojame dronus, lazerius, biotechnologiją, kibernetinį saugumą, atsinaujinančią energetiką. Gal padarome iš Lietuvos idėjų laboratoriją? Kas mums trukdo? Pritrauktume ne tik biurokratinių pinigų maišų, kuriuos išleidžiame trinkelėms, bet galbūt tada sukurtume naujų darbo vietų?

Prisiminus pastarųjų dienų aktualijas, kartu su prezidento rinkimais gyventojai turėjo galimybę išreikšti nuomonę dėl referendumų - pilietybės išsaugojimo ir Seimo narių skaičiaus. Kaip žinoma, abu referendumai nenusisekė. Kaip manote, kodėl?

Esu nusivylęs referendumais. Sužaistas politinis žaidimas. Partijos ir valdantieji žinojo, kad referendumas niekada neįvyks. Istorija aiškiai rodė, kad reikiamas žmonių skaičius referendume nedalyvaus. Nors didelė dalis balsavo už dvigubą pilietybę, to nepakako. Valdantiesiems referendumas buvo antraeilis dalykas. Jiems buvo svarbu, kad žmonės išrinktų jų atstovą prezidentu. Kam tada iš viso reikėjo žaisti demokratiją? Jeigu labai svarbus klausimas, jį reikėjo spręsti kitaip.

Lietuvai reikia kitokios ateities

Paulius Kunčinas eina į politiką vedamas vieno tikslo - kurti Lietuvoje pažangesnę, klestinčią, vakarietiškos gerovės visuomenę. Tačiau ar tai nėra neįmanoma misija? "Aš įsitikinęs, kad tai įmanoma! Įvairiose valstybėse teko matyti įvairių situacijų, bet įsitikinau, kad viskam yra sprendimas, proveržis tikrai įmanomas ir jo receptas nėra sudėtingas. Jo dėmenys - politinė valia, priėjimas prie finansų, technologijų ir žmonių. Dėsniai yra pakankamai aiškūs, bet Lietuva yra tarsi sutrikusi, tarsi nenorinti įsigilinti, įsiklausyti ir kažką keisti pati."
Bet juk kai mes stojome į NATO ir Europos Sąjungą, lyg nebuvo to sutrikimo. Kas nutiko? "Baigėsi žemėlapis. Tada buvo labai aiškus tikslas - bet tą žemėlapį mums davė kolegos vakariečiai. O dabar mes priėjome žemėlapio kraštą, ir turime spręsti patys, kur ir kaip eiti, braižyti savo naują žemėlapį."
Tada kyla klausimas - ką daryti? Paulius nevynioja žodžių į vatą: "Šitoje situacijoje, kurioje mes atsidūrėme, maži švelnūs žingsneliai nepadės. Reikės ryškių, fundamentalių pokyčių." Ekonomistas, kūręs proveržio receptus besivystančioms ekonomikoms visame pasaulyje, dabar siūlo proveržio receptą Lietuvai. "Darome šuolį drauge!", - kviečia Paulius Kunčinas.

Politinė reklama. Bus apmokėta iš rinkimų komiteto "Lemiamas šuolis" rinkimų sąskaitos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder