R. Masiulis: Kokio laiko norime, paaiškės jau šiemet

R. Masiulis: Kokio laiko norime, paaiškės jau šiemet

Gyventojų ir institucijų pozicija, kuris – žiemos ar vasaros – laikas turėtų likti Lietuvoje, paaiškės jau šiemet, sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

„Šiuo metu Susisiekimo ministerija vykdo reprezentatyvią apklausą (...) mėnesio pabaigoje pamatysime, ką mano Lietuvos gyventojai. Manome, kad per šį mėnesį pabaigsime viešąsias konsultacijas ir galėsime apibendrinti tuos duomenis. Jau per šiuos metus mes tą nuomonę turėtume turėti, ką vis dėlto mano Lietuvos žmonės, ar vasaros, ar žiemos laikas yra labiau priimtinas mūsų valstybei“, – žurnalistams pirmadienį sakė R. Masiulis.

Anot jo, Europos Sąjungai (ES) diskutuojant, kokį laiką pasirinkti, be Lietuvos, tik Suomija „su apsisprendimu juda greitai“, tad jis abejojo, kad galutinis sutarimas galėtų būti pasiektas per dvejus metus. Anot jo, šiuo metu aiškią poziciją, jog norėtų taikyti vasaros laiką, yra pateikusi Vokietija. 

„Variantas, kurį austrai, kaip pirmininkaujantys Europos Sąjungai, pasiūlė, pabaigti šį klausimą 2021 metais, nežinau, ar yra pasiekiamas matant, kaip lėtai judą Europos Sąjungos šalys“, – kalbėjo jis.

R. Masiulis viešumoje vyraujantį gyventojų palankumą vasaros laikui vertina kaip jų „emocinį prisirišimą“ prie šiltesnio metų laiko.

„Deja, žiema ateis ir bus žiema. Iš kitos pusės, žiemos laikas yra mūsų astronominis laikas“, – sakė jis.

Ministras taip pat ragina institucijas aktyviau dalyvauti antradienį vyksiančiose konsultacijose su Susisiekimo ministerija. Jų rezultatai bus panaudoti tariantis su kaimyninėmis šalimis bei galutinai apsisprendžiant, kurį laiką pasirinkti. Apklausose be susisiekimo sektoriaus atstovų dalyvaus medikai, žemdirbių atstovai.  

Apklausos rodo, kad didžioji dauguma – 84 proc. – ES gyventojų norėtų atsisakyti sezoninio laiko keitimo.

Galiojant vasaros laikui, šviesusis paros metas ryte prasideda vėliau ir vakare trunka ilgiau, palyginti su žiemos laiku. O esant žiemos laikui, šviesusis paros metas rytais prasideda anksčiau, bet anksčiau sutemsta vakarais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder