R. Karbauskio „smūgis“ konservatoriams – paskyrė visą leidinį

R. Karbauskio „smūgis“ konservatoriams – paskyrė visą leidinį

Beveik visą kadenciją su konservatoriais badęsi pirštais valstiečiai nusprendė išnaudoti šią kortą ir rinkimų finišo tiesiosios reklamai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) reklaminiame leidinyje „Neliečiamieji“ apie konservatorius kalbama daugiau, nei pati TS-LKD apie save.

Komunikacijos specialisto Arijaus Katausko teigimu, tai Ramūno Karbauskio bandymas prisivilioti prieš konservatorius nusiteikusią auditoriją. Politologo Lauro Bielinio manymu, partijų elektoratas pakankamai skirtingas ir valstiečiams neturėtų atsirūgti agresyvokas kampanijos tonas.

„Visus šiuos metus prokonservatoriška propaganda mums visomis priemonėmis trukdė kalbėti apie planuojamus ir jau padarytus darbus, tačiau niekas, net ir opozicija, nesitikėjo, kad viskas pasislinks taip, kad darbai patys už save ims kalbėti“, – rašoma valstiečių lyderio leidinyje spausdinamame įžangos žodyje.

LVŽS leidžiamame žurnalą primenančio leidinio viršelyje puikuojasi ne valstiečių o konservatorių vedliai – Gabrielius ir Vytautas Landsbergiai, Audrius Kubilius, Ingrida šimonytė.

Ramūno Karbauskio atstovė spaudai Dalia Vancevičienė patvirtino, kad „Neliečiamieji“ – valstiečių iniciatyva.

Ji taip pat patvirtino, kad 400 tūkstančių egzempliorių tiražu spausdinamą žurnalą LVŽS apmokės iš rinkimų sąskaitos.

D. Vancevičienės aiškinimu, šis leidinys – santrauka viso to, ką LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis viešino visos kadencijos metu.

Leidinį LVŽS pasirinko spausdinti Latvijos įmonėje „PNB Print“.

„Šis leidinys ir jo tikslas buvo, kad žmones pasiektų ta informacija, nes žiniasklaida, kaip matėte, nelabai nušvietė visus tuos įvykius, tai buvo priimtas sprendimas rinkimų štabo, kad Lietuvos visuomenė turėtų daugiau žinoti apie tai.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis visų pirma dėmesį atkreipė į tai, kiek sistemingai valstiečiai pasiryžę tęsti šią komunikaciją.

„Viskas priklauso nuo to, kaip sistemingai tai bus daroma, jei tai vienkartinis atvejis ta ko gero po savaitės bus užmiršta, tačiau jei tai bus iki pat pabaigos kalama vinis, ko gero, tai gali duoti kažkokių pasekmių“, – vertino politologas.

Jis taip pat pabrėžė, kad LVŽS ir TS-LKD rinkėjai pakankamai skirtingi.

„Ir tų ir tų rinkėjas yra pakankamai skirtingas ir jie praktiškai nesusiliečia. Tie, kurie balsuoja už vienus praktiškai niekada nebalsuoja už kitus ir atvirkščiai. Čia yra žaidimas labai geras ta prasme, kad mes kalbame apie valstiečius, mes juos minime ir jie savotiškai tampa mūsų dėmesio centru, Ir jiems yra tai naudinga“, – vertino profesorius.

Komunikacijos specialistas Arijus Katauskas teigia, kad karas tarp valstiečių ir konservatorių nėra naujas, nes 2016 metų rinkimų metu LVŽS komunikacija buvo statoma ant tos pačios kortos.

„Tai yra bandymas mobilizuoti tuos, kuri yra prieš konservatorius ir save pateikti kaip antikonservatorių partiją. Ir tai, kas Lietuvoje iki šiol buvo blogai, ir kas dabar yra, tai ne dėl to, ką valstiečiai blogai padarė, o tai, ką konservatoriai daug daug metų blogai darė“, – vertino A. Katauskas. 

 

Ramūnas Karbauskis (Fotobanko nuotr.)© Alfa.lt

Ieškinių nebuvimo korta

Leidinio įžangoje R. Karbauskis net kelis kartus pabrėžia, kad dėl leidinyje surinktos informacijos teisingumo ieškinių sulaukta nebuvo:

„Ši medžiaga jau buvo skelbta viešoje erdvėje, jokių ieškinių dėl neteisingos informacijos pateikimo nebuvo gauta. Rengiant šią informaciją naudotasi archyvine medžiaga, Seimo komisijų išvadomis, kitais viešai prieinamais faktais. Kokia šokiruojanti bebūtų šiame leidinyje pateikta informacija, ji yra teisinga. Tai tik maža dalis „neliečiamųjų“ veiklą iliustruojančios informacijos, bet jos pakankama suvokti, kodėl šitie žmonės taip trokšta grįžti į valdžią“ – pažymi Ramūnas Karbauskis.

A. Katausko teigimu, tai bandymas pasakyti, kad konservatoriai nepaneigė viso to, kas apie juos buvo pasakyta viešojoje erdvėje.

„Jeigu tai yra šmeižtas, tai kreipkis į teismą, jei tu nesikreipei, vadinasi tai nėra šmeižtas“, – valstiečių ėjimą komentavo komunikacijos specialistas.

Jo vertinimu, jei konservatoriai dabar net ir bandytų kreiptis į teismą, valstiečiai imtų naudoti argumentą, kad pastarieji to nedarė iki šiol, o tik rinkimų finišo tiesiojoje.

A.Katausko vertinimu, gerai sudėlioję komunikacijos akcentus, konservatoriai galėtų net išlošti iš šios agresyvios valstiečių strategijos ir pritraukti dvejojančius liberalių pažiūrų rinkėjus – toks puolimas TS-LKD yra savotiškai naudingas.

Iki tol aštriai reagavę į LVŽS puolimus viešoje erdvėje, konservatoriai šįkart atsitvėrė tylos siena. A. Katausko manymu, tai – teisingas žingsnis.

„Jei, tarkime, aš, kaip rinkėjas, nieko negirdėjau apie šį leidinį, bet pamatau, kad konservatoriai dėl kažko kreipiasi į teismą prieš valstiečius, aš, galimai paimsiu tą leisinį ir paskaitysiu. Tai – viena pusė. Nepamirškime, kad yra daugybė žmonių, kurie nieko negirdėjo apie šį leidinį. Konservatoriai jau vieną kartą prisižaidė su smėliuku Lukiškių aikštėje ir galbūt supratę klaidą nenori jos kartoti. Jiems pernelyg reaguoti į šį reikalą ir padaryti jam dar didesnį pasiekiamumą būtų kvail“, – svarstė A. Katauskas.

 

Paplūdimys Lukiškių aikštėje© Paulius Peleckis / Fotobankas

Kritikos strėlės ministrui ir paplūdimiui

LVŽS leidinyje taip pat aiškinama, jog Sausio 13-ąją atlape segima „Neužmirštuolė“ yra primesta TS-LKD, o sostinės Lukiškių aikštėje Vilniaus miesto savivaldybės įkurdintas laikinas pliažas – išniekina šventą vietą.

LVŽS formuotoje Vyriausybėje dirbęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis tekstuose vadinamas „konservatorių ir prezidentės globotiniu“ bei kaltinamas nepotizmu.

Penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ leidinį pristatęs R. Karbauskis prie TS-LKD „pataikautojų“ priskyrė ir socialdemoratus su liberalais.

„„Turiu teisę ir jaučiu pareigą pasakyti žmonėms, kodėl mūsų taip nemėgsta Landsbergiai, konservatoriai ir jiems pataikaujančios partijos, pradedant liberalais, baigiant G.Palucko vadovaujamais socialdemokratais, kurie tapo konservatorių satelitine partija“, – rašė jis.

Kova ir internetinėje erdvėje

Tai ne pirmas kartas, kuomet LVŽS ir TS–LKD rinkimų reklamoje aiškinasi tarpusavio santykius. Socialiniame tinkle „Facebook“ aktyvesni konservatoriai leidžia pinigus skleisdami žinutes apie valstiečių nuodemes.

Greitųjų testų pirkimo skandalas, „Valstiečiai žalieji nėra žalieji“, „Lukas Savickas turi trauktis“, „Registrų centro problemos A. Verygai buvo žinomos jau seniai, tačiau jis jas ignoravo“, „Kaip R. Karbauskis užsiaugino pinigų?“ – visa tai pastaruosius kelis mėnesius konservatorių apie valstiečius mokamai skleistos žinutės.

Tiesa, TS-LKD išlaidos tam gerokai kuklesnės – vienai reklamos žinutei išleidžiama iki 200 eurų. Iš 117 partijos skleistų reklamų tik 11 susiję su valstiečiais, tačiau pastarieji net turi „savo“ grotažymę – #nepatogitiesa ir atskirą rubriką – „Žodis ne žvirblis“.

Valstiečiai gerokai dosnesni konservatorių atžvilgiu ir „Facebook“ tinkle – įrašas „Ramūnas Karbauskis atkerta pensijų indeksavimo galimybių nematančiam Gabrieliui Landsbergiui“ finansuotas daugiau nei 600 eurų suma. Iš LVŽS įrašų sklaidai išleistų 10660 eurų, mažiausiai 4000 eurų buvo skirti žinučių, susijusių su konservatoriais, sklaidai.

Sputnik © Organizatoriai

Pastebėjo rusų propagandininkai

Konservatorius kritikuojantį Ramūno Karbauskio leidinį pastebėjo ir Kremliaus ruporu vadinamas naujienų portalas „Sputnik news“. Konservatorių ne kartą kritikuotas naujienų puslapis stojo valstiečių lyderio pusėn:

„Valstiečių" lyderis leidinyje surinko informaciją, kaip „neliečiamieji“ ir jų bičiuliai "patekdavo prie valstybės strateginių įmonių vairo, kaip per ofšorus neskaičiuodami žarstė valstybės milijonus, žinodami, kad įmonių nuostolius padengs paprasti mokesčių mokėtojai“, – paskelbė prorusiškas naujienų portalas, pridėjęs aktyvią nuorodą į leidinį. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder