Prezidentės posto sieks ir Ingrida Šimonytė

Prezidentės posto sieks ir Ingrida Šimonytė

Buvusi finansų ministrė, dabartinė Seimo narė Ingrida Šimonytė pirmadienį pranešė sieksianti tapti naująja šalies vadove.

Politikė be didesnių iškilmių Seime susirinkusiems žurnalistams pranešė, kad ketina dalyvauti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) organizuojamuose atviruose, pirminiuose rinkimuose, kurių metu partija apsispręs dėl paramos kandidatui į prezidentus.

I. Šimonytė, kaip konservatorių kandidatė 2019 m. prezidento rinkimuose, sulaukė didžiausio TS-LKD skyrių palaikymo. 37 skyriai pasisakė, kad prezidento rinkimuose partijos kandidate norėtų matyti I. Šimonytę. 34 skyriai pasisakė už savo kandidatūrą dalyvauti prezidento rinkimuose atsiėmusį Seimo narį Žygimantą Pavilionį. G. Nausėdos kandidatūrą iškėlė 28 TS-LKD skyriai. 27 pasisakė už diplomato Vygaudo Ušacko kandidatūrą.

Pastarąją savaitę G. Landsbergis kreipėsi į G. Nausėdą, diplomatą Vygaudą Ušacką ir parlamentarę I. Šimonytę, prašydamas iki rugsėjo 25 d. apsispręsti, ar šie Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skyrių iškelti politikai sutiktų dalyvauti partijos organizuojamuose rinkimuose, kuriuose būtų renkamas partijos kandidatas 2019 m. prezidento rinkimuose.

Pirmadienį G. Nausėda pranešė, kad prezidento rinkimuose dalyvaus kaip nepriklausomas kandidatas ir oficialaus partijos palaikymo TS-LKD organizuojamose pirminiuose rinkimuose nesieks.

Politologai pažymi, kad I. Šimonytei tapus konservatorių kandidate, konkurencija tarp dešiniųjų kandidatų būtų ypač įdomi ir nenuspėjama. Dėl prezidento posto konkuruojantys G. Nausėda, V. Ušackas ir I. Šimonytė turėtų atiminėti vienas iš kito balsus.

Šiuo metu bei I. Šimonytės apsisprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose viešai deklaravo G. Nausėda, diplomatas V. Ušackas, Seimo nariai Aušra Maldeikienė ir Naglis Puteikis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, Lietuvos liberalų sąjūdžio iškeltas europarlamentaras Petras Auštrevičius, filosofas Arvydas Juozaitis.

Potencialiais, tačiau savo sprendimo dar nepaskelbusiais kandidatais yra laikomi premjeras Saulius Skvernelis, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, apkaltos būdu iš prezidento posto pašalintas ir kol kas rinkimuose dalyvauti teisės neturintis europarlamentaras Rolandas Paksas.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ rugpjūčio 21-31 dienomis atliktos apklausos duomenimis, tarp pasiskelbusių ir tokio sprendimo dar nepadariusių kandidatų dalyvauti 2019 m. prezidento rinkimuose, palankiausiai vertinamas yra G. Nausėda (palankiai vertina 66 proc.). Po jo toliau rikiuojasi V. Matijošaitis (58 proc.), Aušra Maldeikienė (52 proc.), S. Skvernelis (52 proc.), I. Šimonytė (50 proc.), V. Ušackas (43 proc.), N. Puteikis (41 proc.), P. Auštrevičius (36 proc.), A. Juozaitis (31 proc.), V. Mazuronis (30 proc.), R. Paksas (28 proc.).

Prezidento rinkimai vyks 2019 m. metų pavasarį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder