Premjeras prakalbo apie privalomų kaukių grąžinimą

Premjeras prakalbo apie privalomų kaukių grąžinimą

Vyriausybė kol kas nesvarsto galimybės grąžinti privalomą kaukių dėvėjimą, tačiau viskam reikia būti pasiruošus, jei kiltų antroji koronaviruso banga, sako premjeras Saulius Skvernelis. 

„Reikia būti viskam pasiruošus, kiekvieną dieną sekame situaciją visose valstybėse, kurios taip pat sėkmingai arba mažiau sėkmingai kaip Lietuva susitvarkė su pirma banga, ir matome labai blogą tendenciją, antros bangos kilimas yra žaibiškas, staigus, gerokai staigesnis negu pirmas“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

Anot jo, duomenys rodo, kad COVID-19 plitimo rizika didesnė viešajame transporte, prekybos centruose, renginiuose, ir rekomendavo žmonėms čia savo pačių sprendimu dėvėti kaukes, tačiau vylėsi, kad privalomai jų grąžinti nereikės.

„Mes tikrai nekalbėsime apie žmonių ribojimus ir uždarymus vieno ar kito renginio ar veiklos, bet reikia pasiruošti būti apsisaugojus, jei reikės tokių priemonių imtis, gali tekti, ypač po rugsėjo mėnesio, kai baigsis atostogų metas, kai būsime smarkiai pakeliavę. Mes paprašėme, kad pasiruoštų tiek sveikatos ministras, tiek susisiekimo, jei reikės teisinio reglamentavimo, kad būtų pasiruošta. Gal nereikės, tikiuosi nereikės“, – kalbėjo premjeras.

Jis taip pat pabrėžė, kad kol kas jokio sprendimo dėl privalomo kaukių dėvėjimo nėra.

„Nesigąsdinkime kol kas, aš tai siūlau dėvėti, kur tik yra galimybė ir yra padidinta rizika, ir į parduotuves  eiti, ir viešajam transporte tai daryti, tai yra geriausia profilaktinė priemonė, ypač tiems, kurie jaučia viena ar kitą simptomą, o dėl privalomumo, sprendimo jokio nėra“, – sakė Vyriausybės vadovas.

„Naudosime privalomas priemones tik esant tokiai situacijai, kuri bus adekvati ir proporcinga, o kol kas jokio privalomumo“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Premjeras vėliau patvirtino paprašęs kitos savaitės Vyriausybės posėdžiui parengti projektą dėl būtinųjų apsaugos priemonių taikymo viešajame transporte, prekybos vietose ir uždaruose renginiuose. 

„Nesakau, kad šis projektas kitą savaitę tikrai bus priimtas ir kaukės bus grąžintos. Kol kas tai – atsargumo priemonė, kurios gali prireikti, jei matysime, kad užsikrėtimų skaičius didėja. Labai tikiuosi, kad to nenutiks ir grįžti prie kaukių bei kitų priemonių nereikės“, – feisbuke paskelbė S. Skvernelis.

„Kol kas nenorėčiau sakyti, kad esame ant antrosios bangos slenksčio. Kol kas dar kartą norėčiau paprašyti mūsų visų elgtis atsakingai ir sąmoningai. Čia ypač taikau tiems žmonėms, kurie į Lietuvą grįžta iš užsienio“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Vyriausybės posėdyje trečiadienį sprendžiant dėl didesnio renginių dalyvių skaičiaus sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga perspėjo, kad virusui plintant vidaus renginiams gali būti grąžinamas privalomas kaukių dėvėjimas.

„Jei virusas plis tokiu pačiu greičiu, kaip įvardyta, matyt, reikėtų pasilikti prie tų pačių saugumo priemonių, nustatant tą patį dviejų metrų atstumą, arba, jei jo nesilaikoma, kad kaip prievolė būtų dėvimos veido apsaugos priemonės“, – Vyriausybės posėdyje sakė A. Veryga.

„Matome, kas vyksta kitose šalyse, visiškai atsipalaiduoti būtų neatsakinga“, – pažymėjo jis.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas siūlė kol kas pritarti renginių dalyvių skaičiaus didinimui, o tuo atveju, jei viruso plitimas nemažėtų, kitą savaitę peržiūrėti saugumo priemonių naudojimą.

„Aš tikrai norėčiau pritarti, kad dabar tą didinimą darytume, ir toliau grįžtume prie tvarkos laikymosi, renginių dalyvių tvarkos didinimo planą galėtume pažiūrėti kitą savaitę“, – sakė M. Kvietkauskas. 

Nuo liepos 17 dienos renginiuose, vykstančiuose uždarose erdvėse, dalyvauti galės iki 400 asmenų, o nuo rugpjūčio 1 iki rugpjūčio 15 dienos renginiuose viduje leista dalyvauti ne daugiau kaip 500 žiūrovų.

Atvirose erdvėse leidžiamas dalyvių skaičius nepakito – juose ir toliau galės dalyvauti iki 1 tūkst. žmonių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder