Prasidėjo gyvūnų migracija: saugokime save ir kitus

Prasidėjo gyvūnų migracija: saugokime save ir kitus

Gyvūnai keliuose dažniausiai pasirodo prietemoje ir naktį, 17–23 valandomis, taip pat anksti ryte. Briedžiai į kelius dažniausiai išeina gegužės, birželio ir rugsėjo mėnesiais, stirnos – gegužės ir lapkričio mėnesiais, šernai – nuo rugsėjo iki gruodžio.

Susidūrimo su gyvūnu metu pasekmių sunkumą nulemia automobilio greitis, teigiama Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) pranešime žiniasklaidai. Sutemus, naktį ir paryčiais vairuotojams rekomenduojama važiuoti lėčiau. Taip padidėja galimybė laiku pastebėti gyvūną ir išvengti susidūrimo, o kai susidūrimas neišvengiamas – sušvelninti pasekmes.

Didesni pavojai rudenį ir žiemą

Rugsėjo–lapkričio mėnesiais keliuose padaugėja automobilių susidūrimų su gyvūnais. Nuo rugsėjo iki gruodžio įvyksta daugiau kaip pusė visų per metus registruotų automobilių susidūrimų su šernais ir 65 proc. susidūrimų su tauriaisiais elniais, kurie vakare bandomis išeina maitintis iš miško į laukus, o ryte vėl grįžta atgal.

Rugsėjo pradžioje saulė leidžiasi 20 valandą, rugsėjo pabaigoje – jau 19 valandą. 20–22 valandomis vakaro įvyksta daugiausia avarijų dėl susidūrimo su briedžiais, 20 valandą – su stirnomis. Šernai juda vėlesniu paros laiku, daugiausia susidūrimų su jais rugsėjį vyksta 21–23 valandomis.

Nuo spalio išryškėja ir antrasis, rytinis avaringumo pikas. Septintą valandą ryto, dar nepatekėjus saulei, spalį labai padidėja tikimybė kelyje susidurti su stirnomis ir briedžiais. Lapkričio mėnesį iki patekant saulei keliuose vis dar daug stirnų, o briedžių ir šernų pavojus išlieka tik po saulės laidos. Gruodžio mėnesį stirnas rytais kelyje dažniausiai galima sutikti 7–9 valandomis, nes saulė teka vėliau.

Sunkiausia pamatyti briedžius

Taigi rudenį ir žiemą vairavimą apsunkina ne tik prastas apšvietimas, bet ir tai, kad dauguma kanopinių gyvūnų į kelius išeina tada, kai tamsu.

Sunkiausiai pastebimi briedžiai – jų kailis tamsus, o dėl ilgų kojų akys yra aukščiau tos ribos, kurią apšviečia automobilio žibintai.

Stirnos, šernai ir taurieji elniai neretai keliuose pasirodo bandomis, o ne po vieną.

Tai gana dideli gyvūnai, tad lengvojo automobilio susidūrimas su kanopiniais kelia didelį pavojų vairuotojui ir keleiviams, o pats automobilis gali būti sudaužytas nepataisomai.

Ką daryti, jei matote gyvūną?

  • Sumažinkite greitį ir naudokite garso signalą signalizuodami trumpais pliūpsniais. Tai gali paskatinti gyvūną pasitraukti nuo kelio.
  • Neprivažiuokite prie pat gyvūno ant kelio arba šalia jo – išgąsdinti gyvūnai yra neprognozuojami ir gali bėgti bet kuria kryptimi.
  • Atkreipkite dėmesį, ar nėra daugiau gyvūnų (kai kurie jų keliauja bandomis).
  • Stebėkite iš priekio atvažiuojančius automobilius ir veidrodėliuose, kas vyksta už jūsų.
  • Jeigu, norint išvengti gyvūno, jums būtina sustoti, stabdykite stipriai, tačiau venkite slydimo.
  • Jeigu negalite sustoti prieš didelį gyvūną, apvažiuokite jį iš užpakalinės pusės.

Kaip pasirūpinti automobiliu?

  • Pasirūpinkite, kad automobilio langai būtų švarūs iš vidaus ir iš lauko pusės (pagerės matomumas, ypač naktį).
  • Patikrinkite, ar jūsų transporto priemonės žibintai veikia, ir pasirūpinkite, kad priekiniai žibintai būtų švarūs.
  • Laikykitės nurodytų greičio apribojimų.
  • Atkreipkite dėmesį į ženklus, įspėjančius apie laukinius gyvūnus.
  • Sumažinkite greitį prieš kelio vingį, kalvos viršuje ir kelio ruožuose prie miško ir pamiškėse.
  • Atsiminkite, kad naktį dėl priešpriešinio eismo juosta važiuojančio transporto šviesų pastebėti gyvūnus ant kelio yra sunkiau.
  • Jei galite rinktis, važiuokite šviesiuoju paros metu – gyvūnai dažniau migruoja anksti ryte ir sutemus.
  • Jei priešais važiuojantis vairuotojas stabdo arba mažina greitį, atitinkamai sumažinkite greitį ir jūs, nes jis taip gali reaguoti į pavojų, kurio dar nepastebėjote.

Kartais pervažiuoti saugiau

LAKD išplatintame pranešime pastebima ir tai, kad neretai smulkiam gyvūnui įžengus į kelią vairuotojai ima blaškytis ir manevruoti, o tokie veiksmai gali baigtis šiurpia nelaime.

Anot Kelių direkcijos specialistų, dažnai, kad ir kaip graudžiai tai skambėtų, daugiau gyvybių išsaugoti pavyksta pervažiavus smulkų gyvūną nei bandant išvengti susidūrimo apvažiuojant jį per priešingos krypties eismo juostą ar šalikelę.

Kitaip reikėtų elgtis išvydus briedį, mat susidūrimas su tokio dydžio gyvūnu gali tapti ypač skaudžiu eismo įvykiu. Anot LADK žinovų, jei tik įmanoma, reikėtų visais būdais stengtis išvengti susidūrimo su briedžiu.

Jeigu susidūrimas neišvengiamas

Kai susidūrimas neišvengiamas, pasistenkite sumažinti smūgį:

  1. nukreipkite automobilį į tą pusę, iš kurios gyvūnas atėjo;
  2. žiūrėkite ne į gyvūną, o ta kryptimi, kur norite važiuoti;
  3. pasistenkite trenktis į gyvūną automobilio šonu, o ne priekiu;
  4. prieš pat susidūrimą atleiskite stabdžio pedalą (stabdant automobilio priekis nusileidžia, todėl padidėja tikimybė, kad stambus gyvūnas trenksis į priekinį stiklą);
  5. pasilenkite kuo žemiau (briedžiai ir elniai neretai užvirsta ant automobilio stogo).

Nepavykus išvengti susidūrimo, pasirūpinkite automobilio ir keleivių saugumu, praneškite policijai ir draudimo bendrovei, nebandykite patraukti nuo kelio sužaloto gyvūno.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder