Miškininkai pasės beveik visas surinktas 25 tonas gilių

Miškininkai pasės beveik visas surinktas 25 tonas gilių

Beveik visos Valstybinių miškų urėdijos (VMU) miškininkų šį rudenį surinktos paprastojo ąžuolo gilės – o jų net 25 tonos – netrukus bus pasėtos.

Pasak miškininkų, ąžuolai ne kasmet džiugina tokiu derliumi. Jie dera pramečiui arba ir rečiau. Šiemet ąžuolų sėkloms bręsti buvo palankesnės oro sąlygos nei pernai, kai surinkta 15 tonų gilių. Itin derlingi buvo 2016 metai – tada surinkta daugiau kaip 54 tonos, o 2015-aisiais – visai skurdus derlius, surinkta vos 5,5 tonos.

Iš šį rudenį pasėtų gilių, o jų paprastai sudygsta 50-70 proc., pavasarį prasikals daigai, kurie medelynuose bus kruopščiai prižiūrimi dar keletą metų, kol pakankamai sutvirtės augti miške. Pernai VMU medelynuose buvo auginama apie 5 mln., šiemet – apie 7 mln. ąžuolų sodmenų.

Šie medelynai išaugina ne tik atsparius, bet ir kitomis svarbiomis genetinėmis savybėmis pasižyminčius ąžuoliukus, nes gilės renkamos tik iš specialių sėklinių objektų: sėklinių plantacijų, genetinių draustinių, sėklinių medynų, rinktinių medžių, klonų rinkinių.

VMU specialistai prižiūri 13 paprastojo ąžuolo sėklinių plantacijų, užimančių daugiau kaip 80 ha. Seniausia iš jų – beveik 1 ha ploto – įveista 1972 m. VMU Dubravos regioninio padalinio Vaišvydavos girininkijoje, o didžiausia – 21 ha – 2006 m. Kėdainių regioninio padalinio Lančiūnavos girininkijoje. Kasmet įkuriama ir naujų sėklinių plantacijų. Šiemet pavasarį tokia plantacija 7 ha plote buvo pasodinta Raseinių regioninio padalinio Šimkaičių girininkijoje ir 4,4 ha plote – Ukmergės regioninio padalinio Krikštėnų girininkijoje. 

Miškininkai giles renka ir iš kitų įvairiose šalies vietose esančių sėklinių objektų. Tai 112 genetinių draustinių (bendras plotas – 1813 ha), 188 sėkliniai medynai (1359 ha), 16 klonų rinkinių (46 ha) ir 2787 rinktiniai medžiai.

Šiemet VMU urėdija įgyvendino jau ne vieną ąžuolams sodinti skirtą projektą. Rumšiškių liaudies buities muziejaus teritorijoje buvo pasodinta šimto ąžuolų giraitė, kurioje įkurdinti garsiausių ir seniausių Lietuvos ąžuolų – Stelmužės, Mikalojaus Daukšos, Šventybrasčio ir kt. – palikuonys. Praėjusį pavasarį 2100 lietuviškų ąžuoliukų, užaugintų VMU medelynuose, buvo pasodinti Ukrainoje, Chortycios nacionaliniame parke abiejų šalių kovotojams už laisvę pagerbti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder