Lietuvos rinkėjai liko eilinį kartą apgauti?

Lietuvos rinkėjai liko eilinį kartą apgauti?

Daugiau kaip pusę Seimo Tauta jau išrinko. Ten patekę svarsto, kaip ir su kuo jungtis, kad parlamente išlaikytų daugiau galios svertų. Nors viską nuspręs antrasis rinkimų turas, kai kas jau matuojasi postus ir kalba apie galimus partnerius.

Plačiai aptarinėjama konservatorių ir liberalių jėgų koalicija buvusiems Konservatorių partijos nariams atrodo kaip rinkėjų apgavystė.

Skiriasi tik pavadinimas

Regis, konservatorių ir liberalų vertybinės nuostatos turėtų būti visiškai priešingos ir tokia koalicija logiškai net neturėtų būti įmanoma. Deja, praktikoje įmanoma viskas.

2012 m. narystę partijoje „Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai" sustabdžiusi Aurelija Stancikienė paaiškina, kodėl tokia koalicija galimiems jos partneriams atrodo patraukli: „Aš jau nematau skirtumo tarp konservatorių ir liberalų. Naujieji konservatoriai seniai yra visiški liberalai ir nepagrįstai naudoja konservatorių pavadinimą.

Jie neatstovauja konservatyvioms vertybėms. Ten yra tik keli žmonės, kurie iš tiesų atstovauja vertybinėms konservatorių nuostatoms. Visi kiti - visiški liberalai. Net ir vadovaujant Andriui Kubiliui jie visada atstovavo liberalioms vertybėms ir dirbo kartu su liberalais. Tad nėra nieko naujo."

A.Stancikienė sako, kad dalis rinkėjų dėl tokios partijų sąjungos liks apgauti. „Dalis rinkėjų nesupranta, kad taip yra, ir mano, kad balsuoja už konservatyvias vertybes. Mano aplinkoje taip pat yra tokių žmonių, kurie balsavo už konservatorius, būdami įsitikinę, kad ši partija atstovauja konservatyviajai sampratai. Ir jie jokiu būdu nebalsuotų už liberalus.

Nesupranta, kad iš tiesų balsavo už tuos pačius liberalus, tik kitu pavadinimu", - „Vakaro žinioms" sakė A.Stancikienė.

Ji sako, kad vertybės ėmė išsigimti partijai pradėjus vadovauti A.Kubiliui. „Tuomet į partiją priėmė daug jaunų žmonių, nežiūrint jų vertybių. Dažnai jie ir patys prisipažindavo, kad jiems nesvarbu, kokioje partijoje dalyvauti, tiesiog A.Kubilius siūlo geresnes sąlygas", - paaiškina A.Stancikienė.

Ji pati su partija atsisveikino po to, kai tuomet valdant konservatoriams, Vyriausybė atnaujintame Kuršių nerijos nacionalinio parko plane įteisino didžiąją dalį neteisėtai pastatytų statinių.

Oficialiai ji narystę sustabdė, savo pareiškime nurodydama, kad stabdo narystę tol, kol pasikeis partijos pirmininkas. „Tačiau dabartinis pirmininkas Gabrielius Landsbergis yra dar liberalesnis. Matydama, kas vyksta su partija, niekada nesigailėjau savo sprendimo", - sako buvusi Seimo narė.

A.Stancikienė tikina, kad yra daugybė vertybinių klausimų, kuriais konservatoriai su liberalais turėtų nesutarti, tačiau sutaria. Pavyzdžiui, privataus gyvenimo klausimai. „Pavyzdžiui, Ingrida Šimonytė pasisako už Stambulo konvenciją ir aiškina, kad tai moters teises ginantis dokumentas.

Nesuprantu šito, nes man niekas neįrodys, kad yra daugiau kaip dvi lytys. O šios konvencijos ratifikavimas nulemtų daugialytiškumo atsiradimą. Lyčių priskaičiuojama dešimtimis. Man tai yra nenormalu. Ir tai yra visiškai nekonservatyvi vertybė. Tokių priešpriešų labai daug.

Pavyzdžiui, liberalai pasisako už labai liberalios ir palankios verslui aplinkos kūrimą. Pavyzdžiui, leisti statybas saugomose teritorijose. Bet visame pasaulyje verslas žino, kur jis gali veikti, kur ne. Lietuvoje, priešingai, - pirmiausia įsigyjamas turtas, tuomet imami laužyti įstatymai arba jie keičiami.

Tokiomis vertybėmis vadovaujasi liberalai, o pastaruoju metu ta linkme eina ir konservatoriai. Labai gaila. Nepatenkintų šia sąjunga bus, tačiau jų liko vienetai", - sako A.Stancikienė.

Konservatorių vadovai - liberalai

Jai antrino ir 2016 m. partiją palikusi Vida Marija Čigriejienė. „Ne visais klausimais krikščioniškasis konservatorių sparnas gali sutarti su liberaliuoju. Net pats pirmininkas, manau, yra liberalas.

Kaip ir I.Šimonytė. Į viską žiūri liberaliai. O tai atitinka šiuolaikines jaunimo pažiūras. Tai nulėmė ir Aušrinės Armonaitės partijos pergalę - balsavo jaunimas. O jaunimas turi kitokį žvilgsnį nei krikščioniškos pakraipos žmonės. Gabrielius, manau, nėra lyderis. Nesubrendęs, neišnaudoja momentų", - „Vakaro žinioms" sakė V.M.Čigriejienė.

Dėl konfliktų su partijos vadovybe pasitraukusi V.M.Čigriejienė sako neapsikentusi bendravimo kultūros partijos viduje: „Išėjau dėl Rasos Juknevičienės. Nebegalėjau daugiau būti tokioje aplinkoje. Jeigu prieini su kažkuo pabendrauti, esi išvadinamas Kremliaus agentu.

Arba iš tavęs tyčiojamasi, kad giedant himną nesutinki palikti posėdžių salės. Balsuojant už svarbiausią šalies dokumentą - biudžetą. Už tai esi apjuodinama. Dėl tokių dalykų nusispjoviau ir išėjau iš partijos. Esu inteligentiškos kartos žmogus. Sibire badą ir vargą patyriau, jaunystės neturėjau. Mane tokie dalykai užgauna."

Ji sako, kad dalis vyresnės kartos konservatorių rinkėjų dėl tokios galimos konservatorių ir liberalų koalicijos liks nusivylę: „Jeigu sprendimai bus pagal šiuolaikinį liberalizmą, žmonėms nepatiks. Pavyzdžiui, kanapių klausimas. Viskas priklauso, kokie bus priimti sprendimai: bus medicininiai tikslai ar kitokie. Iš anksto prognozuoti sunku."

V.M.Čigriejienė tikisi, kad konservatoriškosioms vertybėms naujajame Seime atstovaus partijos viduje likę tokių vertybių puoselėtojai. „Pavyzdžiui, aš pasisakau už normalią - vyro ir moters - santuoką.

Nenoriu iškrypimų. Tikiuosi, nebus, kad koalicijoje imtų ir visi balsuotų už vienalytes santuokas. Esame katalikai ir šiek tiek konservatyviau šį klausimą vertiname nei jaunimas. Nebijokime, gal nebus viskas taip blogai. O gal dar bus persigalvota ir koalicija bus sudaryta su socialdemokratais ar netgi „valstiečiais"? Dar palaukime antrojo turo", - svarsto buvusi Seimo narė.

Naujai valdžiai ji turi vieną palinkėjimą: „Kad kurtų gerovės valstybę, nepadarytų didelių klaidų ir nedalintų pinigų, kaip dabar jie dalijami."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder