Lietuva išleis apie 336000000 eurų 6-iems „Black Hawk“ sraigtasparniams

Lietuva išleis apie 336000000 eurų 6-iems „Black Hawk“ sraigtasparniams

JAV valstybės departamentas patvirtino galimą 6 UH-60M „Black Hawk“ sraigtasparnių ir jiems reikalingos įrangos Lietuvai. Preliminari sandorio kaina sieks apie 380 mln. dolerių (336 mln. eurų).

Portalo „Defpost“ duomenimis, šio užsakymo rangovai bus „Sikorsky Aircraft Company“ ir „General Electric Aircraft Company“.

„Lietuvai pasiūlytas šių UH-60 sraigtasparnių įsigijimas gerokai pagerins šalies karių gabenimo, sienų saugumo, antiteroristines, medicinines, paieškos, gelbėjimo ir kitas karines operacijas bet kokiomis oro sąlygomis. Šie UH-60 sraigtasparniai leis geriau sąveikauti su JAV ir NATO pajėgomis įvairaus tipo greito reagavimo operacijose ir leis greitą karių dislokavimą su minimaliais sraigtasparnių pajėgumais“, – teigiama JAV ginkluotės pardavimus prižiūrinčios Gynybinio saugumo kooperacijos agentūros (DSCA) pranešime.

„Lietuva ketina panaudoti šiuos įrenginius ir teikiamas paslaugas modernizuoti bei plėsti savo ginkluotąsias pajėgas, siekiant pasiruošti įvairių tipų misijoms regione bei kovoti su teroristinėmis grėsmėmis“, – priduriama DSCA pranešime. 

Lietuvių noras įsigyti „Black Hawk“ sraigtasparnius

Praėjusių metų spalį Lietuvos krašto apsaugos ministerija paskelbė ketinantys pradėti derybas su JAV valdžia dėl 6 naujų UH-60M „Black Hawk“ universaliųjų sraigtasparnių įsigijimo.

Ministerijos pranešime buvo teigiama, kad šie nauji orlaiviai pakeis senstančius sovietinius Mi-8 sraigtasparnius. Naujuosius orlaivius šalis nori panaudoti paieškų ir gelbėjimo operacijoms, bei bendriems Lietuvos ir NATO priešakinių pajėgų bataliono poreikiams šalyje.

Manoma, kad pirmieji įsigyti sraigtasparniai turėtų būti pristatyti Lietuvai iki 2024 m. galo.

UH-60M „Black Hawk“

UH-60M „Black Hawk“ yra vienas naujesniųjų „Sikorsky“ gamyklos gaminamų „Black Hawk“ šeimos sraigtasparnių.

Palyginti su ankstesniais UH-60A ir UH-60L modeliais, UH-60M turi pagerintus T700-GE-701D variklius, geresnes pločio stygos rotoriaus mentes ir pačią naujausią elektroninę įrangą, skrydžio valdymo ir navigacijos kontrolės sistemas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder