"Lietuva buvo, yra ir bus artima Sakartvelo draugė"

"Lietuva buvo, yra ir bus artima Sakartvelo draugė"

Lietuvos ir Sakartvelo dvišalius santykius, Sakartvelo bendradarbiavimą su Europos Sąjunga, europinių reformų procesą prezidentė Dalia Grybauskaitė aptarė su Lietuvoje viešinčiu Sakartvelo ministru pirmininku Mamuka Bakhtadze.

Daug dėmesio susitikime skirta saugumo situacijai Baltijos ir Juodosios jūrų regionuose.

Lietuvos vadovė pabrėžė, jog Lietuva laukia naujosios Sakartvelo prezidentės Salomės Zurabišvili vizito, kuris planuojamas pavasario pradžioje.

Pasak D. Grybauskaitės, Lietuva buvo, yra ir bus artima Sakartvelo draugė ir partnerė, visuomet rėmusi ir remianti šios valstybės teritorinį vientisumą bei siekį eiti euroatlantinės integracijos keliu.

Sakartvelas yra padaręs didelę pažangą europinių reformų kelyje, sėkmingai įgyvendina Asociacijos su ES sutartį ir yra pelnytai laikomas ES Rytų partnerystės programos lyderiu. Prezidentė pabrėžė, jog labai svarbu, kad pasiektas reformų tempas būtų išlaikytas. Būtina stiprinti pastangas teisėsaugos ir žiniasklaidos nepriklausomumo, kovos su korupcija srityse.

Aptariant Sakartvelo bendradarbiavimą su NATO, Lietuvos vadovė akcentavo, kad Aljanso vaidmuo santykiuose su šia valstybe itin stiprėja. Intensyviai veikia Tbilisyje įsteigtas bendras NATO mokymo ir vertinimo centras. Prie jo veiklos aktyviai prisideda ir Lietuva. Šiemet planuojamos bendros Sakartvelo ir NATO karinės pratybos.

Prezidentės teigimu, tai svarbūs žingsniai siekiant tolesnės Sakartvelo integracijos į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją. Lietuvos ir Sakartvelo vadovai sutarė stiprinti atsaką į hibridines grėsmes, ypač užtikrinant kibernetinį saugumą.

Lietuvos vadovė taip pat pabrėžė, jog Lietuva nuosekliai remia Sakartvelo narystę NATO ir ragina Aljansą įgyvendinti 2008 m. Bukarešto viršūnių susitikimo sprendimus.

Susitikime kalbėta ir dvišalio ekonominio bendradarbiavimo klausimais. Pasak Prezidentės, ekonomikos ir verslo srityse dar daug neišnaudoto dvišalių santykių potencialo. Lietuva ir Sakartvelas - jaunos, augančios valstybės, turinčios talentingų, išsilavinusių ir imlių darbuotojų, todėl daug naujų galimybių glūdi tiek tradiciniuose sektoriuose, tiek modernių technologijų, atsinaujinančios energetikos, inovacijų ir mokslo srityse.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder