Klimatologas: oro temperatūra vasarą turėtų būti artima daugiametėms normoms

Klimatologas: oro temperatūra vasarą turėtų būti artima daugiametėms normoms

Gegužę Pasaulio meteorologijos organizacijai ateinančiais mėnesiais Europoje ir likusiame Šiaurės pusrutulyje prognozavus aukštesnes nei vidutinės temperatūras, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas teigia, kad Lietuvai ši vasara nebus išskirtinai karšta.

Pasak jo, šaliai numatoma temperatūra turėtų būti artima daugiametėms normoms.

„Šiaurės pusrutulis yra labai didelis. Tas pats gegužės pavyzdys, kai Lietuvoje buvo pakankamai vėsu, Pietų Europoje, pavyzdžiui, Graikijoje, karščio banga, kai kur ir Pietvakarių, Vakarų Europoje buvo karšta, anomalūs karščiai Sibire. Visgi Lietuvai numatoma temperatūra turėtų būti artima daugiametėms normoms“, – Eltai sakė klimatologas.

Jo teigimu, pietinėje pusrutulio dalyje esančios šalys vasarą turėtų sulaukti karščio bangų, bet Lietuvai tokie atvejai mažiau tikėtini.

Kaip teigė klimatologas, šilčiausiu metų sezonu Lietuva turėtų sulaukti įprasto kiekio kritulių, nors, pabrėžė jis, tai prognozuoti yra pakankamai sudėtinga.

„Krituliai vasarą, kaip ir temperatūra, numatoma pakankamai arti daugiamečių normų, bet krituliai yra toks dalykas, kurį sunku prognozuoti, be to, jie labai netolygiai pasiskirsto. Daug kas yra pastebėję atvejų, kai pusė miesto sulaukia smarkaus lietaus, o kita pusė – sausa. (...) Toks netolygus pasiskirstymas vasarą yra labai būdingas. Bet tas netolygumas yra visoje Lietuvos teritorijoje, taip yra nuolat, ne kažkoks išskirtinumas šią vasarą“, – sakė D. Valiukas.

Šią savaitę Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbė, kad, nepaisant vėsios gegužės, pavasaris buvo šiek tiek šiltesnis už daugiametes normas.

Anot tarnybos, vidutinė kalendorinio pavasario (kovas-gegužė) oro temperatūra buvo 0,2 laipsnio aukštesnė ir iškrito ketvirtadaliu (25 pr meteorologijos organizacijai ateinančiais mėnesiais Europoje ir likusiame Šiaurės pusrutulyje prognozavus aukštesnes nei vidutinės temperatūras, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas teigia, kad Lietuvai ši vasara nebus išskirtinai karšta.

Lietuvai ši vasara nebus išskirtinai karšta. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder