I. Rozova: Seime eilinis skandalas, kažkam tai sukelia azartą

I. Rozova: Seime eilinis skandalas, kažkam tai sukelia azartą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos​ frakcijos narė Irina Rozova apgailestauja, kad ji Seime tapo epicentru „eilinio azartinio konservatorių skandalo, kuris, pasak jos, dar labiau kelia piliečių nepasitikėjimą Seimu“. Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje ji teigė, kad informacija Valstybės saugumo departamento pažymoje neatitinka tikrų faktų.

„Seime eilinis skandalas, kažkam tai sukelia azartą, piliečiai vis mažiau pasitiki Seimu (...). Labai apgailestauju, kad aš esu naujo skandalo epicentre“, – kalbėjo I. Rozova.

Pasak jos, birželio mėnesį į Tarpparlamentinę ortodoksų (stačiatikių) asamblėją (TSA) Gruzijoje ji vyko leidus Seimo valdybai. I. Rozova pabrėžė, kad tai buvo trečias jos dalyvavimas TSA.

„Aš eilinė narė (...). Aš ten neskaičiau jokių pranešimų“, – sakė I. Rozova.

Seimo narė teigė, kad kai į Seimo narius kreipėsi Sakartvelo parlamento Europos reikalų komiteto vicepirmininkas Giorgis Kandelakis, jis jai neturėjo jokių pretenzijų.

„Laiške nėra jokių pretenzijų mano atžvilgiu, tai tik buvo siūlymas Seimui nutraukti bendradarbiavimą su TSA“, – sakė ji.

Pasak parlamentarės, ji nei su VSD pažyma, nei su Gruzijos parlamentaro laišku nebuvo supažindinta, todėl, svarsto Seimo narė, gal pats laiškas buvo užsakytas.

„Laišką kažkas užsakė, kad būtų kaip I. Rozovą „pakabinti“, – teigė ji.

I. Rozova VSD pažymą įvertino kaip nekokybišką. Pasak jos, pažymoje penkis kartus pažymimas žodis „galimai“. Taip pat parlamentarė svarsto, kad gal dėl Seimo narių prašymų gausos VSD pažymas pradėjo teikti nekokybiškas.

I. Rozova teigia, kad pagrindinis jai kaltinimas yra, kad ji nuslėpė savo kontaktus su Rusijos diplomatais. Seimo narė gynėsi sakydama, kad VSD klausimas „Ar palaikote asmeninius ryšius su Rusijos diplomatais?“ – nelogiškas. Pasak parlamentarės, klausimą ji suprato taip: ar ji turi glaudžius santykius su diplomatais „kaip bendravimas šeimomis bei pasisėdėjimus pirtyje“, ko, pasak jos, tikrai nebuvo.

„Teisinga būtų buvę manęs paklausti, ar jūs palaikėte neoficialius kontaktus su rusų diplomatais? Tada mano atsakymas būtų kitoks. Taip, aš turėjau epizodinių, niekuo neįsipareigojančių, neoficialių kontaktų su rusų diplomatais“, – sakė I. Rozova.

I. Rozova taip pat pakomentavo keletą VSD pažymos epizodų.

„Taip, aš turėjau epizodinių, niekuo neįpareigojančių, neoficialių kontaktų su Rusijos diplomatais. Per septynerius mano stebėjimo metus VSD užfiksavo du mano susitikimus“, – teigė I. Rozova.

I. Rozova paaiškino pažymoje minimus jos santykius su Rusijos generaliniu konsulu Klaipėdoje Vladimiru Malyginu, kuris su Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba.

„Iš tiesų mes buvome susitikę, mes kalbėjomės apie Rusijos diasporos gyvenimą, artėjančius rinkimus, aš pasidalinau mintimis apie savo rinkiminę programą, kiekvienas pilietis tą programą gali perskaityti internete, laikraštyje. Truputį mes pakalbėjome apie galimus rinkimų rezultatus, kurie kaip visuomet yra niekas kita tik būrimas iš kavos tirščių. Tačiau pažymoje šis epizodas išskirtas į tris atskiras dalis ir pateikti trys kaltinimai“, – teigė ji.

„Su V. Malyginu bendravo pusė Klaipėdos ir pusė Vakarų Lietuvos. Apie ką mes bendravome? Tas bendravimas buvo įvairiais klausimais. Pirma, mano sūnus gyvena ir dirba Sankt Peterburge, aš, kaip eilinė pilietė, galėjau nueiti į konsulatą, kad gaučiau vizą. Kartais man tekdavo bendradarbiauti tarp konsulato ir rusų kalbos mokytojų asociacijos, kadangi pedagogams neretai reikėjo vizų vykti į konferencijas į Sankt Peterburgą ar Kaliningradą. Žinoma, buvo susitikimų ir įvairiuose renginiuose. Tai galėjo būti azerbaidžaniečių, totorių, baltarusių, rusų bendruomenių šventės. Tai galėjo būti rusiškos mokyklos jubiliejus, koncertai, parodos. Ten konsulas visuomet būdavo garbės svečias“, – pasakojo ji.

ELTA primena, paviešintoje Valstybės saugumo departamento pažymoje dėl I. Rozovos patikrinimo teigiama, kad parlamentarė ilgą laiką palaikė neformalius ryšius su Lietuvoje rezidavusiais diplomatinio korpuso atstovais ir jų neatskleidė.

Taip pat VSD pažymi, kad I. Rozova su Rusijos diplomatais tarėsi apie finansinę paramą parlamentarės atstovaujamam Rusų aljansui bei aptardavo galimybes Rusų aljansui formuoti bendrą tautinėms mažumoms atstovaujantį politinį junginį kartu su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).

VSD pažymoje teigima, kad I. Rozova palaikė kontaktus su Rusijos generaliniu konsulu Klaipėdoje V. Malyginu. Pažymėtina, kad V. Malyginas 2014 m. balandžio mėn. buvo išsiųstas iš Lietuvos dėl veiklos, nesuderinamos su diplomatiniu statusu. V. Malyginas yra siejamas su Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) nusprendė kurti laikinąją Seimo tyrimo komisiją, kurioje bus aiškinamasi dėl parlamentarės I. Rozovos veiklos ir ryšių su Rusijos diplomatais, kurie galimai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Lieka pagrindinės trys kryptys: ar Rusija darė įtaką Lietuvos politinei sistemai, antra, kodėl nesuveikė prevencinė sistema, gavus tam tikras informacijas apie galimas grėsmes, trečia, ar nebuvo manipuliuojama žvalgybine informacija, siekiant asmeninių politinių tikslų“, – NSGK sprendimą po posėdžio žurnalistams komentavo pirmininkas Dainius Gaižauskas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder