Gelbėtojų košmaras: iš vandens traukia skenduolius

Gelbėtojų košmaras: iš vandens traukia skenduolius

Į Lietuvą atslinko karštos dienos. Tai džiugina poilsiautojus, tačiau nerimą kelia ugniagesiams ir gelbėtojams. Šiemet – rekordiniai metai – vanduo jau pasiglemžė jau 83 žmonių gyvybes.

Daugiausia nuskendo ežeruose, tvenkiniuose. Pajūrio gelbėtojams kol kas teko iš vandens traukti neblaivius ar į duobes pakliuvusius poilsiautojus.

Ugniagesių tvirtinimu, vien per šiuos metus jau nuskendo 3 vaikai. Daugiausia nuskendusių Vilniaus ir Kauno apskrityse. Praėjusiais metais, per tą patį laikotarpį nuskendo 11 žmonių mažiau, iš jų – vienas vaikas.

Daugėja nelaimių vandenyje

Atšilus orams uostamiesčio paplūdimys ir vėl pilnas poilsiautojų. Dažnas jų sako, jog yra patyręs, ką reiškia, kai tavo gyvybė vandenyje kabo ant plauko.

„Aš nelipu į vandenį. Skendau, kai buvau penkerių. Tada mane išgelbėjo ir aš nuo to karto bijau vandens“, – sakė klaipėdietė Lida.

Tuo tarpu klaipėdietė Olesia skendusi nebuvo, tačiau paniką vandenyje yra patyrusi: „Buvau papuolusi į duobę. Galvojau, kaip čia greičiau išplaukti. Išplaukiau, srovė nenutempė į jūrą“.

Į Lietuvą atslenkantys karščiai kelia nerimą gelbėtojams ir ugniagesiams

Kaunietis Narcizas nemalonumą vandenyje patyrė dar būdamas vaikas, kai plaukė per Nevėžį. „Dar nesu skendęs, bet buvo labai nesmagu, kai plaukiau per upę, širdis daužėsi“, – pasakojo vyras.

Jūroje skendo neblaivūs

Baltijos jūra laikoma viena pavojingiausių – tikimybė nuskęsti didžiulė. Tačiau šiemet nuskendusių Lietuvos pajūryje dar nėra. Tiesa, gelbėtojams iš jūros teko traukti 4 skęstančiuosius, o visoje Lietuvoje – 38.

Kaip sakė Klaipėdos paplūdimių direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki, jūra pavojingiausia tada, kai banguoja.

Vasarą padaugėja prie vandens telkinių neatsargiai besielgiančių žmonių.

„Prasideda trauka į jūrą. Žmogus, net ir geras plaukikas, eidamas į tokią jūrą gali negrįžti, pritrūksta jėgų arba greičio“, – sakė jis.

Ugniagesys-gelbėtojas Mindaugas Lengvinas pasakojo, kad vienas iš nemaloniausių dalykų, kai reikia traukti iš vandens mažamečius, vaikus. Anot jo, taip nutinka, kai vaikai lieka be priežiūros. „Įvairios aplinkybės, atsipilaidavimas, palieka vaikus, brolis brolį ar seserį ir saugiai neprižiūri. Taip ir atsitinka tokios nelaimės“, – kalbėjo gelbėtojas.

Vasarą padaugėja prie vandens telkinių neatsargiai besielgiančių žmonių.

Gelia žiedmusės

Nurimus vėjams ir lietui, jūra lieka it ežeras – jokių bangų. Tačiau poilsiautojams ramybę trikdo skaudžiai geliantys vabzdžiai. Aplink žmones skraido į vapsvas panašios žiedmusės.

„Skaudžiai kanda, bet greičiausiai toks metų laikas, kai jos suaktyvėja. Reikia išlaukti tą metų momentą, nes visais laikais taip buvo“, – sakė klaipėdietė Rasa.

Vasarą padaugėja prie vandens telkinių neatsargiai besielgiančių žmonių.

Šiaulietė Janina taip pat skundėsi: „Puola, lenda visur. Nelabai malonu, nors dar ir nespėjo įgelti“.

Anot klaipėdietės Ingos, jos vaikui yra įgėlusi kamanė, tačiau alerginės reakcijos neiššaukė, nors vaikas ir yra alergiškas.

Įgėlimas gali baigtis mirtimi

Kaip sakė paplūdimyje budinti slaugytoja, vabzdžiai suintensyvėjo prieš porą dienų. Vienam, įtariama, sugeltam vyrui net prireikė medikų pagalbos.

Vasarą padaugėja prie vandens telkinių neatsargiai besielgiančių žmonių.

„Reikėtų neturėti šalia savęs nieko saldaus, o saldžius gėrimus gerti tik iš puodelių, kad ir vienkartinių. Jokiu būdu ne iš skardinių, nes nebus galimybės pamatyti ar neįskrido vabzdys. Jei širšė įgels į kvėpavimo takus, gali baigtis labai liūdnai, užpazmuos kvėpavimo takus, jie pradės tinti ir ne visada laiku gali būti suteikta skubi pagalba“, – perspėjo bendrosios praktikos slaugytoja Daiva Januškienė.

Sinoptikai prognozuoja, kad šilti orai iš Lietuvos nesitrauks visą šią savaitę. Tačiau gelbėtojams ramu – jūra šalta ir norinčiųjų bristi į 15 laipsnių šilumos vandenį mažai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder