Finalinis mūšis Seime: ištaisė mokesčių spragas, opozicijai nepavyko atidėti biudžeto

Finalinis mūšis Seime: ištaisė mokesčių spragas, opozicijai nepavyko atidėti biudžeto

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai anksčiau registravo rezoliuciją, kuria siūlyta stabdyti mokesčių reformą, taip pat jie siūlė atidėti biudžeto priėmimą, kol nebus pasiekti susitarimai su mokytojais.

Pirmadienį atskirą rezoliuciją biudžeto svarstymą nukelti į gruodžio 18 d. registravo ir Seimo narys Justas Džiugelis, tačiau jo pateiktos rezoliucijos svarstymas darbotvarkėje numatytas jau po biudžeto priėmimo. Seimas atmetė siūlymą rezoliuciją apsvarstyti anksčiau.

Konservatoriai siūlė išbraukti biudžetą iš antradienio darbotvarkės, Seimas taip pat šio siūlymo nepalaikė.

„Čia Seime valdantieji demonstruoja tokią jėgos poziciją, kad jokių vilčių tartis ar susitarti nėra, nes šiandieną sprendimus priimsime dar prieš tarimąsi, tai tiesiog labai apgailestauju“, – rėžė socialdemokratas Juozas Olekas.

Konservatorius Jurgis Razma dar tvirtinant darbotvarkę siūlė atidėti biudžeto svarstymą, „kad būtų galimybė pratęsti dialogą su mokytojais“.

Tačiau darbotvarkės tvirtinimo metu valdantieji nesurinko 71 balso daugumos – prieš J.Džiugelio siūlymą balsavo 55, o prieš konservatorių siūlymą – 68 parlamentarai.

Biudžeto priėmimas numatytas nuo 11.25 val., tačiau kol kas svarstomi klausimai atsilieka nuo darbotvarkės.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis žiniasklaidai jau anksčiau tvirtino, kad biudžeto svarstymas nebus nukeltas.

Biudžeto kritikai akcentuoja, kad sumažinus mokesčius viešasis sektorius neteks lėšų. Tačiau sumažinti gyventojams mokesčius leidžia nuo 2019 metų nutraukiami „Sodros“ mokėjimai į antros pakopos pensijų kaupimo fondus, todėl „Sodroje“ lieka beveik 200 mln. eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

„Biudžetą, kad galėtume Lietuvoje gyventi ir išvengti chaoso, būtina priimti (...) Tikiuosi, kad diskusijų tikrai bus, bet manau, kad Seimui tikrai užteks išminties priimti šį biudžetą“, – BNS naujienų agentūra cituoja finansų ministrą Vilių Šapoką.

Biudžetas pernelyg nesikeitė nuo pat pirminio jo varianto, pateikto spalį. Atsižvelgiant į susitarimus su profesinėmis sąjungomis, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojams atlyginimai nuo sausio padidinti 10 proc., jame kiek daugiau pinigų atsirado viešojo sektoriaus darbuotojams.

Dauguma Seimo „pageidavimų“ už pusę milijardo buvo atmesti, o Švietimo srities darbuotojų reikalavimai už 300 mln. eurų biudžete nenumatyti.

Ištaisė turtingiesiems naudingą spragą

Seimas priėmė pataisą, skirtą „lopyti“ turtingiesiems likusią naudingą spragą mokesčių reformoje. Už tantjemas ar atlygį už veiklą stebėtojų taryboje ar valdyboje, paskolų komitete, mažųjų bendrijų nariams, taip pat ir autorinėms sutartims bus taikomas 20 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas. 15min jau rašė, kad net ir po šio pakeitimo, tantjemų apmokestinimas išliks kiek mažesnis nei 2018-aisiais.

Už tokią pataisą balsavo 95 Seimo nariai, prieš – 5, o susilaikė – 31. Tačiau opozicija kvietė nepalaikyti turtingiesiems nenaudingos pataisos.

„Man nelabai suprantami kolegų motyvai, kurie pasisakys ar planuoja pasisakyti prieš, jei dabar nepriimtume šio įstatymo pakeitimo, tantjemų gavėjai džiaugtųsi daugiau nei 8 proc. punktais sumažėjusia mokestine našta“, – teigė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas ir akcentavo, kad pataisa balansuoja ir išlygina netolygumus.

Konservatorius Mykolas Majauskas piktinosi, kad mokesčiai turtingiesiems vis tiek liks mažesni, o viena klaida keičiama kita klaida“ ir kvietė nepritarti projektui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime svarstomas 2019 metų valstybės biudžetas

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime svarstomas 2019 metų valstybės biudžetas

J.Olekas taip pat ragino nepalaikyti pataisos. „Kritikuojame, kad šis tarifas yra nepakankamas“, – sakė J.Olekas ir kacentavo, kad turtingiesiems paliekamos per didelės sumos.

„Mane labai suneramino premjero pasisakymas, reaguojant į Mykolo Majausko pasisakymą, kad Seimo narių ir Premjero pajamos nuo mokesčių reformos nepadidės. Tai mes iki šiol skaitydami visą informaciją ir Finansų ministerijos duomenis matome tuos skaičius, kad tas, kas uždirba 4000 eurų, tai maždaug premjero atlyginimas – tai jo pajamos padidės 104 eurais, o tas kas uždirba MMA, jo pajamos padidės tik 14 eurų. Mes abejojame dėl tokios mokesčių reformos tikslingumo“, – kvietė nepalaikyti ir konservatorius Andrius Kubilius.

Seimas vėliau pritarė ir lengvatiniam 5 proc. tarifui periodiniams leidiniams, 9 proc. lengvatiniam tarifui malkui ir kitam gyventojų naudojamam iš medienos pagamintam kurui.

Didės pensijos, vaiko pinigai, mažiau – atlyginimai

Didžiausia lėšų dalis biudžete numatyta socialinės apsaugos sričiai. 212 mln. eurų skirti pensijų indeksavimui, dėl to nuo sausio vidutinė pensija, turintiesiems būtinąjį stažą, didėtų 26,5 euro.

Vaiko pinigai padidėtų nuo 30 iki 50 eurų, o gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams – iki 70 eurų. Vaiko pinigų didinimui skirti papildomi 117 mln. eurų.

Mokytojų reikalavimai dėl 300 mln. eurų papildomo finansavimo „neturi jokio finansinio pagrindo“, anksčiau vertino V.Šapoka.

Politikų, pareigūnų ir tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis 2019 metais padidės ir naujoje mokesčių sistemoje sieks 173 eurus. Dabar galiojantis dydis kitąmet siektų 170,79 euro. Tai kiek paaugins iš biudžeto apmokamų darbuotojų atlyginimus.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojams atlyginimai nuo sausio didės 10 proc., po milijoną gaus Valstybės saugumo departamento (VSD), Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), kultūros darbuotojai.

Seimo nariai ir institucijos kitų metų biudžetui taip pat teikė apie 100 pasiūlymų, kurie pareikalautų papildomų 611 milijonų eurų, tačiau dauguma jų – išbraukti.

Nuo naujųjų metų įsigalioja GPM lengvata, leisianti gyventojams iki 400 eurų susigrąžinti už legaliai perkamas automobilio ar būsto remonto, taip pat vaikų priežiūros paslaugas. Papildomą 1 proc. paramos nuo GPM gyventojai galės pervesti profsąjungoms (iki šiol galėjo remti paramos gavėjus ir politines partijas).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime

Biudžete įskaičiuotas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas gyventojų perkamoms malkoms ir iš medienos pagamintam kurui, lengvatinis 5 proc. tarifas periodiniams leidiniams, 10 proc. padidintas akcizas stipriesiems alkoholiniams gėrimams.

Kitąmet valstybės ir savivaldybės, pagal biudžetą, turėtų gauti 10,6 mlrd. eurų pajamų, o asignavimai siektų 11,7 mlrd. eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder