Eksperimentas: gimnazijos vaikai už 1€ valgo ką ir kiek nori

Eksperimentas: gimnazijos vaikai už 1€ valgo ką ir kiek nori

Pietūs vos 1 euras ir į lėkštę dedi kiek nori ir ko nori. Taip nuo rugsėjo maitinasi Panevėžio rajono Velžio gimnazijos mokiniai.

Tiesa, kol kas tik pradinukai. Gimnazijos vadovas tvirtina, kad jau po pirmojo mėnesio matyti, kad eksperimentas pasiteisino. Išmetamo maisto beveik neliko ir vaikai nevaikšto gurgiančiais pilvais. Norintys gali už eurą ir kelis patiekalus rinktis.

Velžio gimnazijos mokiniai švediško stalo principu maitinasi nuo mokslo metų pradžios. Taip pat pradinukams nebereikia skubėti, pietums skirta visa pamoka – 45 minutės.

Specialiuose induose – karštieji patiekalai: kelių rūšių salotos, pjaustytos daržovės. Mažiausi Velžio gimnazijos mokiniai pietauti eina per ketvirtą pamoką.

Kasdien vaikams yra patiekiami 4-5 karštieji patiekalai. Taip pat ir daržovės bei vaisiai. Vaikai į lėkštes gali dėtis tai, kas jiems patinka.

„Nusprendžiau suvalgyti mėsos su mano mėgstamiausiomis paprikomis ir dar su agurkais. Labai mėgstu daržoves“, – sakė Velžio gimnazijoje besimokantis ir valgykloje pietauti susiruošęs Danas.

„Čia galima viską savaip pasirinkti“, – jam pritarė ir Augustas.

Ne mažiau įdomu ir tai, kad išsirinkus norimą patiekalą nereikia skubėti mokėti už pietus. Pinigus surenka klasės mokytojas. Jis ir palydi vaikus į valgyklą, jeigu reikia, padeda pasirinkti patiekalą.

„Vaikai įpratę taip valgyti namuose. Vieni daugiau daržovių ima, kiti daržovių nemėgsta, pasirenka, kas kam patinka.

Pietūs kainuoja vos 1 eurą.

Kartais tenka ir patarti, bet ne visada patarimo klauso“, – apie naująją tvarką kalbėjo pradinių klasių mokytojas Jonas Lėpa.

Kitas mokytojas Jonas Marcinkevičius teigė pastebėjęs, kad vaikai labiausiai mėgsta miltinius patiekalus, vaisius.

„Buvo daug abejonių, bet švediškas stalas pasiteisino“, – sakė jis.

Tiesa, nesvarbu, kiek vaikas valgo, pietūs jam kainuoja eurą. Taip pat mokiniai kasdien vaišinasi vaisiais.

„Už eurą, aš manau, vaikai tikrai sočiai pavalgo. Kaip matot – savarankiškai. Ir valgymo kultūra – peilis šakutė privaloma, ne taip, kad su rankytėm būdavo, aš manau, švediškas stalas labai didelis privalumas“, – kalbėjo dar viena pradinių klasių mokytoja Elena Bartkienė.

Gimnazijos vadovas tvirtina, kad jau po pirmojo mėnesio matyti, kad eksperimentas pasiteisino.

Nors taip vaikai maitinasi vos mėnesį, pastebimai sumažėjo išmetamo maisto.

„Yra tokių vaikų, kurie po 3 ir 4 kartus eina kartoti patiekalo. Mes, pirmiausia, prisidedame, kad vaiką reikia ugdyti, pratinti įsidėti truputį, pabandyti ar patinka. Nepatinka – įsidėti kitą produktą, o ne mesti produktus lauk. Žinau, kad maisto produktų išmetimas stipriai sumažėjo“, – sakė Velžio gimnazijos direktorius Rimtas Baltušis.

Planuojama, kad po Naujųjų metų savarankiškai pietus rinksis visi Velžio gimnazijos mokiniai. Nuo šio rugsėjo taip maitinasi ir Raguvos gimnazija Panevėžio rajone. Tačiau čia vaikai sumoka už tiek, kiek suvalgo. Pietūs atsieina apie pusantro – du eurus.

Pernai pirmosios panašių pokyčių ėmėsi kelios Kauno rajono mokyklos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder