Dėl dvigubos pilietybės - spjūvis į teisę

Dėl dvigubos pilietybės - spjūvis į teisę

Seimo vicepirmininko Arvydo Nekrošiaus vadovaujama darbo grupė siūlo nustatyti, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo vyktų ne vieną, o dvi dienas. Ir net su dviejų savaičių pertrauka - per pirmą ir antrą prezidento rinkimų turus. Profesorius, žinomas teisininkas Alfonsas Vaišvila tokius ketinimus tiesiai šviesiai vadina akibrokštu ir spjūviu į teisę.

Darbo grupė, kuri sprendžia, kaip prastumti referendumą dėl dvigubos pilietybės, kad jis būtų sėkmingas, turi naują idėją - referendumas turėtų vykti kitų metų gegužės 12 ir 26 dienomis kartu su prezidento rinkimų pirmuoju ir antruoju turais. Nebuvo atsižvelgta į teisininkų pastabas, kad būtų pažeidžiamas asmenų lygiateisiškumo principas, nes balsuojantieji po dviejų savaičių turėtų daugiau informacijos; kad balsai turi būti skaičiuojami iškart po balsavimo; kad prajuokinsime pasaulį, nes niekur nėra taip, kad balsavimas vyktų su dviejų savaičių pertrauka ir t.t. Darbo grupė visais būdais siekia jai pavesto tikslo, o referendumas su dviejų savaičių pertrauka, kaip pareiškė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, gali leisti tikėtis bent 8 proc. daugiau balsuojančiųjų.

„Turime eilinį atvejį, kai vadovaujamasi ne teise, o politiniu tikslingumu. Labai nori tą referendumą laimėti bet kokiomis priemonėmis nesivadovaujant teise. Referendumo įstatymas yra vienas, tačiau kiekvienam referendumui norima sukurti atskirą normą. Konstitucijoje nėra nurodyta, kaip turi būti organizuojamas referendumas, paliekant tai numatyti įstatymu, bet negalima įstatymo specialiai pakeisti vienam konkrečiam referendumui. Yra bendras teisės principas, kad teisės normos kuriamos bendram elgesiui, o ne konkrečiam atvejui. Antano Smetonos laikais buvo priimtas vienintelis įstatymas konkrečiam žmogui - tam, kad būtų galima skirti premiją Jonui Basanavičiui. O pas mus tai jau tapo negražia tradicija. Prisiminkime kad ir Rolando Pakso atvejį, kai teisės normos buvo sukurtos vienam asmeniui, ir tai toli gražu ne vienintelis atvejis. Tai prieštarauja Konstitucijai“, - konstatavo žinomas teisininkas A.Vaišvila.

Profesorius pastebi: kai referendumą rengia valdžia, jam taikomos visokios privilegijos, o Tautos iniciatyvoms daromos dirbtinės kliūtys.

„Prisiminkime kad ir tą patį Žemės referendumą. Prieš kiekvienus rinkimus, referendumus rinkėjams nešiodavo rinkėjų pažymėjimus. Per Žemės referendumą pirmą kartą jokių lapelių nenešiojo, jokios informacijos neteikė. Kai paklausiau, kodėl, man atsakė, kad visi turi internetą, kur yra visa informacija. Tačiau kažkodėl, kai renkame Seimą ar prezidentą, niekas interneto jau „nebeturi“, „nebeturės“ ir per referendumą dėl dvigubos pilietybės“, - įsitikinęs teisininkas.

A.Vaišvilą piktina ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio siūlymas kartu su minėtu referendumu rengti ir referendumą dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo. Anot jo, tai - dar vienas būdas privilioti rinkėjus.

„Tada gal iš viso patvirtinkime normą, kad dėl dvigubos pilietybės referendumas vyksta tol, kol balsuoja reikiamas rinkėjų skaičius“, - ironizavo profesorius.

Pasak A.Vaišvilos, naujasis referendumas bus žmonių mulkinimas, nes neatskleidžiama, koks bus tos dvigubos pilietybės turinys.

„Ką reikš dviguba pilietybė? Ar mes turėsime mokėti valstybės išlaikymo mokesčius už užsienyje gyvenančius piliečius? Jei jie turės tik teises, bet neturės pareigos tarnauti kariuomenėje ir prisidėti prie valstybės išlaikymo, tai pažeis mūsų Konstituciją, kuri sako, kad visi piliečiai yra lygiateisiai. Bet apie tai nekalbama, nes nenorima, kad rinkėjai neitų balsuoti“, - tvirtino teisininkas.

Profesoriaus teigimu, kiekvieną žmogų, ar jis būtų dvigubos pilietybės šalininkas, ar priešininkas, turėtų siutinti tokie Seimo išsigalvojimai.

„Kaip ir tas gudravimas dėl Seimo narių sumažinimo. Juk dėl to gali balsuoti Seimas, referendumas visai nebūtinas. Tačiau dabar kažkodėl staiga sugalvota, kad to reikia atsiklausti Tautos, nors anksčiau jos nuomonė šiuo klausimu nebuvo svarbi. Dabar gi reikia pritraukti kuo daugiau rinkėjų. O svarbiausia, kad, įteisinus dvigubą pilietybę, nuo to mums nebus geriau. Pavyzdžiui, Izraelyje žmogus, turintis dvigubą pilietybę, atėjus laikui tarnauti armijoje, iškart meta mokslus, verslą ir atvyksta tarnauti, net jei gyvena kur nors Amerikoje. Pas mus tokio pilietinio mąstymo nėra, o dviguba pilietybė tą liberalų požiūrį į pareigą valstybei tik dar labiau sustiprins“, - konstatavo A.Vaišvila.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės Lauros Matjošaitytės teigimu, referendumo dėl dvigubos pilietybės organizavimas du savaitgalius paeiliui yra beprecedentis įvykis Lietuvoje, kurio organizavimas nebūtų lengvas procesas. VRK pirmininkė mano, kad išaiškinimo, ar tai neprieštarauja Konstitucijai, reikėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Jei bus priimtas sprendimas, teks didelis iššūkis preciziškai įgyvendinti visus aspektus, kad nebūtų praleistų dalykų, kad būtų kuo mažiau skundų ir kad viskas vyktų sklandžiai. Yra buvęs toks tik vienas referendumas, trukęs dvi dienas, tai 2003-iųjų referendumas dėl stojimo į ES, kuris vyko dvi dienas, tačiau tada vyko dvi dienas iš eilės. O tokio su pertrauka nesame turėję. Su komisijos nariais diskutuosime, nuomonių yra įvairių, tačiau tai yra ne VRK sprendimas - mes tik vykdytojas“, - žurnalistams sakė L.Matjošaitytė.

Paklausta, kas saugotų balsadėžes tarp balsavimų, L.Matjošaitytė atsakė, kad tuo greičiausiai užsiimtų ne VRK, nes pastaroji tam neturi techninių pajėgumų. „VRK tikrai negali prisiimti tos atsakomybės saugoti biuletenių dvi savaites - mes neturime tam techninių galimybių. Apylinkių komisijos taip pat neturi tokių galimybių. Reikėtų šiuo atveju bendradarbiauti su policijos pareigūnais ir perduoti jiems saugoti tuos rinkimų biuletenius - gal jiems pavyktų susidoroti“, - sakė VRK pirmininkė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder