Bus atsisakyta elektros kainų reguliavimo: vartotojai galės savo nuožiūra pasirinkti vieną iš keturių tiekėjų

Bus atsisakyta elektros kainų reguliavimo: vartotojai galės savo nuožiūra pasirinkti vieną iš keturių tiekėjų

Seimui pritarus Energetikos ministerijos siūlymams etapais iki 2023 metų atsisakyti mažmeninių elektros kainų reguliavimo buitiniams vartotojams, energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno teigimu, gyventojai kol kas galės pasirinkti iš keturių nepriklausomų elektros energijos tiekėjų.

„Tiekėjų atsiradimas priklauso nuo rinkos galimybių. Šiandien yra keturi tiekėjai, kurie gali buitiniams vartotojams pasiūlyti elektros energijos tiekimą. Tų tiekėjų skaičius nėra ribojimas, licencijas išduoda Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Natūralu, kad šiuo laikotarpiu, pradėjus šį pokytį, tiekėjų atsiras žymiai daugiau, nes tai tikrai didelės galimybės tiekėjams siūlyti įvairias paslaugas, planus, lanksčiai reaguoti į rinkos situaciją. Dėl to ir tikimės, kad tiekėjų skaičius augs“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Ž. Vaičiūnas.

Anot ministro, elektros rinką yra liberalizavusios daugiau nei pusė ES šalių.

„Elektros rinkos liberalizacija yra tas procesas, kuris vyksta visoje ES. Daugiau nei pusė ES šalių yra liberalizavusios savo rinkas tiek buitiniams vartotojams, tiek verslui. Lietuvoje praktiškai visas verslas perka elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų, daugiau kaip 90 proc., tuo tarpu buitiniams vartotojams elektros kaina iki šiol buvo reguliuojama“, – teigė energetikos ministras.

Pasigirstant perspėjimų dėl to, kad liberalizavus rinką galimai pakils elektros energijos kainos, kaip kad buvo kai kuriose kitose šalyse, VERT pirmininkė Inga Žilienė teigė, kad elektros kaina priklauso nuo daugelio aspektų.

„Kad kaina pakilo, tai gali būti susiję su vienu esminiu aspektu. Vyriausybės tose šalyse greičiausiai taikė subsidijas iš valstybės biudžeto ir tokiu būdu, jau dereguliavus rinką, subsidijos nebuvo teikiamos. Tai vienas aspektų. Tačiau kalbėti, ar tos kainos pakilo, yra daug dedamųjų.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad gyventojai per tą įvairių planų gavimą ir įdiegus efektyvumo priemones savo namuose iš tiesų gali sutaupyti. Labai svarbu bus gyventojams prieš renkantis planą labai atidžiai išnagrinėti pasiūlymus. Sakyti, kad tos kainos augo, yra labai daug dedamųjų, kurios daro įtaką kainos pokyčiams“, – sakė I. Žilienė.

„Dabar sakyti, kokios kainos bus ateityje, labai sudėtinga. Biržos kaina taip pat priklauso nuo daugelio sąlygų“, – pridūrė ji.

Perėjimas nuo reguliuojamos prie konkurencinės elektros tiekimo bus įgyvendintas etapais. Tokiu pačiu būdu – etapais – prieš keletą metų buvo atsisakyta mažmeninių elektros kainų reguliavimo nebuitiniams (verslo) vartotojams.

Pirmuoju etapu – nuo 2021 m. sausio 1 d. bus atsisakyta galutinės elektros energijos kainos reguliavimo daugiausiai elektros suvartojantiems vartotojams, t. y. tiems, kurie per metus suvartoja daugiau nei 5 tūkst. kWh, išskyrus pažeidžiamus vartotojus ir sodų, garažų, daugiabučių namų, bendrabučių administratorius, bendrijas, perkančias elektros energiją bendrijų narių bendroms reikmėms. Tokių vartotojų Lietuvoje yra 5 proc., tai yra apie 90 tūkst.

Antruoju etapu – nuo 2022 m. sausio 1 d. bus atsisakyta galutinių elektros energijos kainų reguliavimo visiems buitiniams vartotojams, kurių faktinis elektros energijos suvartojimas per metus bus daugiau nei 1 000 kWh. Tokių vartotojų yra apie 43 proc., tai yra apie 720 tūkst.

Trečiuoju etapu – nuo 2023 m. sausio 1 d. galutinės elektros energijos kainos bus nebereguliuojamos ir tiems vartotojams, kurie per metus suvartoja mažiau kaip 1 000 kWh. Tokių vartotojų yra apie 52 proc., tai yra 870 tūkst.

Visuomeninis elektros energijos tiekimas jiems pasibaigs paskutiniu etapu, nepriklausomai nuo elektros suvartojimo kiekio. Nepriklausomai nuo siūlomų etapų, vartotojai galės savo nuožiūra ir anksčiau pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

Elektros energijos rinkos liberalizavimas yra vienas iš Lietuvos įsipareigojimų ES. Dauguma šalių ES ir regione, kurio elektros rinkoje dalyvauja ir Lietuva, yra liberalizavusios elektros rinką buitiniams vartotojams. Estija šiuos įsipareigojimus jau įvykdė 2013 m., Latvija – 2015 m.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder